Ce miniştri ar da afară pedeliştii clujeni?

Ce miniştri ar da afară pedeliştii clujeni?
Vlădescu de la Finanţe, Şeitan de la Muncă, Funeriu de la Educaţie, Dumitru de la Agricultură sunt cele mai vehiculate nume pentru a fi schimbate.
Peste patru zile se împlineşte termenul pe care preşedintele Traian Băsescu i l-a dat premierului pentru evaluarea miniştrilor şi înlocuirea celor neperformanţi. Între democrat-liberalii clujeni opinia majoritară este că remanierea este obligatorie, însă doar Alin Tişe are curajul să nominalizeze miniştrii care trebuie să plece.

“Cred că e necesară o remaniere şi că premierul va lua decizia cea mai bună, pentru că guvernul are mari probleme cu unii miniştri, care au adus şi continuă să aducă deservicii atât guvernului, cât şi partidului. Şeitan, Vlădescu, Dumitru de la Agricultură sunt doar câteva nume care îmi vin acum în minte, dar mai sunt şi alţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. El nu exclude nici debarcarea “tripletei BVB” (Berceanu – Videanu – Blaga) deşi consideră că Vasile Blaga ar trebui totuşi să rămână, fiind un profesionist desăvârşit.

“În privinţa celor trei n-am toate datele de percepţie publică – aici premierul ştie cel mai bine – dar nu cred că ei au adus deservicii partidului. Oricum, nimeni nu e de neînlocuit, în PDL există suficienţi oameni competenţi, legitimaţi de votul public, care pot oricând deveni miniştri. Chiar consider că, aşa cum a făcut-o la nivelul administraţiilor locale, partidul trebuie să schimbe garda şi la nivelul miniştrilor. Unii care cred că s-au născut miniştri încet, încet trebuie să lase loc altora mai tineri pentru că partidul are suficienţi oameni foarte bine pregătiţi”, a afirmat Tişe.

Mai diplomat a fost preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. “Decizia remanierii aparţine premierului pentru că el are toate informaţiile. Sunt convins că Emil Boc va face evaluarea şi va lua cea mai bună decizie. Ar fi inoportun să mă pronunţ eu, atâta vreme cât nu am aceste informaţii”, a declarat Buda. Fost ministru al Educaţiei, preşedintele PDL Cluj-Napoca, senatorul Mihail Hărdău, este reţinut când vine vorba de miniştri. “Nu mă substitui premierului, el trebuie să ia această decizie şi eu am încredere în Boc. Pe un stadion cu 70.000 de spectatori fiecare crede că ştie cum trebuie să arate şi să joace echipa pe teren, dar decizia aparţine unuia singur, antrenorului”, a spus Hărdău.

În schimb, deputatul Mircia Giurgiu este mai radical şi cere debarcarea majorităţii miniştrilor. “Nu vreau să dau nume, Boc trebuie să ştie în cazul fiecărui ministru dacă face sau nu face treabă. La ce probleme sunt în ţară, măcar jumătate dintre ei trebuie înlocuiţi. Este nevoie de un suflu nou la guvern”, a declarat Giurgiu. Deputatul Adrian Gurzău consideră că unii miniştri trebuie schimbaţi. “Remanierea o face Emil Boc. Există nemulţumiri, neajunsuri, unii n-au ştiut să comunice ce-au făcut sau ce n-au făcut, iar asta impune o remaniere. Celor care au făcut «glumiţe» le trebuie un sezon pe tuşă. Decizia aparţine premierului, el are toate datele. Noi, cei din afară, putem face cel mult analize subiective”, a spus Gurzău.

Resurse insuficiente pentru ministere

Deputatul Petru Călian îi cere lui Boc să se consulte şi cu grupurile parlamentare înainte de a lua o decizie. “Individual, fiecare ministru şi-a făcut treaba, dar trebuie văzut şi ce resurse a avut la dispoziţie. Decizia trebuie să aparţină premierului şi partidului, din punct de vedere politic, dar trebuie discutat şi cu grupurile parlamentare”, a afirmat Călian.


Comenteaza