Ce spune clujeanul Mircea Abrudean despre marea debirocratizare a României: „Lucrăm zi de zi la asta. La nivel central este mai greu”

Ce spune clujeanul Mircea Abrudean despre marea debirocratizare a României: „Lucrăm zi de zi la asta. La nivel central este mai greu”
| Foto: Facebook.com/Secretariatul General al Guvernului

Secretarul General al Guvernului spune că debirocratizarea administrației publice din România se realizează mai ușor la nivel local, decât la nivel central, acolo unde, de cele mai multe ori, procesul este întâmpinat cu rezistență de către cei vizați de schimbări.

Mircea Abrudean a vorbit, la Europa FM, într-o emisiune moderată de Mădălina Dobrovolschi, despre debirocratizarea instituțiilor publice din țară, fiind chiar întrebat: „când scăpăm de birocrație?”

Aceasta este una dintre atribuțiile serioase de care ne ocupăm zi de zi. Este o întrebare la care nu aș putea răspunde în acest moment, oricât de mult mi-aș dori. Să spun că peste o lună, peste un an sau peste cinci vom scăpa de birocrație, n-aș putea face asta. Este un proces mai îndelungat. Evident că este nevoie de răbdare. Știm că oamenii nu mai au răbdare, nimeni nu mai are și este normal până la urmă.

Totuși, trebuie să se știe faptul că se fac demersuri continue. Debirocratizarea este legată de simplificare, de e-guvernare, de digitalizare, care este foarte finanțată în ultimii ani. A fost o prioritate importantă pentru multe Guverne în ultima perioadă. Există chiar un comitet pentru e-guvernare și debirocratizare, care exact așa se numește, pe care îl conduc în calitate de Secretar General al Guvernului.

Acesta face niște lucruri importante, care chiar dacă nu sunt atât de vizibile și rapide cum ne-am dori cu toții, sunt foarte necesare. În acest moment, se lucrează la proceduri de simplificare, la procesul de digitalizare, la Cloud-ul guvernamental. Toate aceste procese trebuie să ușureze interacțiunea dintre cetățean și administrația publică centrală/locală”, a declarat clujeanul aflat în centrul deciziilor guvernamentale.

Abrudean: „Întotdeauna dau exemplul Clujului la digitalizare”

Liberalul clujean a explicat de ce lucrurile „se mișcă” mai ușor la nivel local, în comparație cu ce se întâmplă la nivel central.

La nivel local se fac pași mai rapizi în direcția digitalizării, decât facem noi la nivel central. Sunt foarte multe exemple de bune practică în acest sens. Există comunități și nu mă refer neapărat la municipii mari, reședință de județ, sigur dau întodeauna exemplul Clujului pentru că sunt de acolo și mă laud cu asta, dar sunt și comune în țară foarte digitalizate.

Este mai simplu la nivel local decât la nivel central. Sunt mai puține procese care trebuie digitalizate, sunt oameni mai puțini cu care lucrezi tu, ca și șef al instituției, primar, președinte de consiliu județean, este mai ușor să miști lucrurile decât la nivel central, unde există un aparat birocratic extrem de stufos care opune rezistență de multe ori.

Tocmai la asta lucrăm toți cei care ocupă funcții alese, numite. Noi suntem vremelnici, dar încercăm să schimbăm ceva, să lăsăm o amprentă acolo unde ne desfășurăm activitatea. Reușim cu pași mici, dar important este că acest proces continuă și nu ne lăsăm”, a afirmat Mircea Abrudean.

Comenteaza