Ce spune fostul preşedinte al Comisiei Juridice despre Raportul MCV: "e unul dintre cele mai negative, poziţionează România la nivelul guvernării Năstase

Ce spune fostul preşedinte al Comisiei Juridice despre Raportul MCV:
Fostul preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, clujeanul Daniel Buda, spune despre raportul de astăzi al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare că e unul obiectiv şi că reflectă "incapacitatea Guvernului Ponta de a-şi îndeplini obligaţiile".

"Raportul pe justiţie, prezentat astăzi în cadrul Comisiei Europeane, surprinde obiectiv regresele reformelor juridice, ceea ce reflectă incapacitatea Guvernului Ponta de a-şi îndeplini obligaţiile asumate în relaţia cu partenerii europeni", spune preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, într-un comunicat de presă. "Este, în mod evident, unul dintre cele mai negative rapoarte din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, ceea ce poziţionează România la nivelul anilor 2000-2004, în timpul guvernării Năstase".


"Deşi ar fi trebuit să avem o evaluarea pozitivă, având în vedere evoluţia ultimele rapoarte intermediare", spune Buda, "iată că acţiunile antieuropene ale liderilor USL, începând cu vara anului 2012 au condus la această evaluare negativă a partenerilor europeni. Putem aminti aici, încălcarea flagrantă a Constituţiei cu ocazia tentativei de demiterea a Preşedintelui României, încercarea liderilor USL de a face zid în jurul parlamentarilor şi miniştrilor certaţi cu legea prin respingerea ridicării imunităţii acestora (vezi cazul Stan, miniştrii Borbely şi Dobre), încercarea de desfiinţare a unor instituţii importante precum Agenţia Naţională de Integritate, haosul provocat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturi şi în instituţia Avocatului Poporului. Toate aceste aspecte au cântărit greu la întocmirea actualului raport pe justiţie".

La 1 ianuarie 2007, chiar în ziua aderării României la UE, Comisia a instituit un mecanism de cooperare și verificare pentru a evalua angajamentele asumate de România în domeniul reformei sistemului judiciar și al combaterii corupției. Comisia a prezentat primul său raport la 27 iunie 2007 și de atunci întocmește rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei în care se prezintă o analiză detaliată a progreselor înregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referință stabilite în cadrul MCV.

Analiza Comisiei se bazează pe o evaluare a progreselor realizate de autoritățile române, precum și pe informațiile prezentate de statele membre, de organizații internaționale, de experți independenți, precum și pe informații din diverse alte surse. Comisia a întreprins mai multe misiuni în România, rapoartele luând, de asemenea, în considerare răspunsurile date de România la chestionare detaliate pregătite de Comisie.

Comenteaza