Ceartă clujeană pe Schengen

Ceartă clujeană pe Schengen
Majoritatea politicienilor clujeni apreciază poziţia adoptată de guvern faţă de posibila nouă amânare a acceptării României în spaţiul fără frontiere.

Reacţia ministrului de Externe, a celui de Interne precum şi a premierului faţă de veto-ul anunţat de ministrul de Interne al Germaniei, faţă de admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen la consiliul JAI de săptămâna aceasta a provocat reacţii vehemente din zona palatulşui Cotroceni. Cu excepţia reprezentantului PDL, toţi liderii principalelor formaţiuni politice clujene apreciază atitudinea guvernului.

„Membrii guvernului au reacţionat foarte bine şi cred că lucrurile trebuie lămurite odată pentru totdeauna la nivel diplomatic. Să ne spună: ne vreau sau nu în spaţiul Schengen, nu să ne tot ducă cu vorba, cum o fac de câţiva ani încoace. Suntem, totuşi, o ţară mare în Uniunea Europeană (UE), de aproape 20 de milioane de locuitori, nu suntem o ţară de două milioane de oameni, care nu contează. În plus, de la intrarea în UE, am devenit o importantă piaţă de desfacere pentru produsele lor, cred că puţin «sânge în instalaţie» la nivel diplomatic nu ne strică", a apreciat preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan.

De aceeaşi părere este şi omologul său liberal, senatorul Marius Nicoară. „Cred că trebuie demnitate în această situaţie, iar guvernul a avut demnitate. Într-adevăr, e bine să fim în Schengen, dar cum am trăit atâta vreme foarte bine fără Schengen, nu cred că asta trebuie să fie prima prioritate a guvernului. Prioritare sunt locurile de muncă, veniturile pensionarilor, tratamentele bolnavilor de cancer, iar rezolvarea acestor probleme nu este influenţată de intrarea sau neintrarea României în spaţiul Schengen"; a declarat Nicoară.

Contestatar vehement al reacţiei guvernanţilor este senatorul PDL Alin Tişe, care apreciază că ratarea aderării la spaţiul european fără frontiere ar condamna judeţul Cluj la „sărăcie, şomaj şi subdezvoltare". „Guvernul USL a decis că nu mai vrem în Schengen. A întrebat oare românii dacă nu doresc să circule fără paşaport şi fără controale la mărfuri? Poziţia guvernanţilor este un eşec lamentabil de politică externă, la singurul obiectiv avut de USL. Ca român, sunt revoltat că un ministru incompetent vorbeşte în numele românilor fără un mandat. Clujenii s-au pregătit investind în total 150 milioane de euro în aeroport, pentru a-l pregăti de aderarea la spaţiul Schengen, fiind primul şi singurul la acel moment, din ţară care a beneficiat de această clasificare, în conformitate cu noile reglementări în domeniu. Acum guvernul falimentului naţional - USL, nu numai că nu ajută aeroportul din Cluj, dar decide ca toate investiţiile făcute pentru integrarea în Schengen să le aruncăm la gunoi! Clujul este, încă odată, condamnat la sărăcie, şomaj şi subdezvoltare de un guvern care lucrează împotriva interesului naţional. Cer public demisia ministrului de externe Titus Corlăţean pentru incompetenţă!", a reacţionat Tişe.

Nu de aceeaşi părere este liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. El apreciază că România trebuie să ceară explicaţii în cazul unei noi respingerii a aderării la spaţiul Schengen. „Nu ştiu dacă nu cumva tot ce înseamnă Germania a fost ţinta urmărită când a fost primit Kalus Iohannis în PNL. Personal nu cred că trebuie plecat capul, dacă am greşit, trebuie să ne spună unde am greşit în respectarea condiţiilor cerute pentru aderare, iar noi să reparăm greşelile. Dar, dacă nu am greşit, atunci trebuie să ne accepte, pentru că nu suntem cetăţeni europeni de rangul doi", a declarat Mate.

 

Comenteaza