Ciolacu, către Rafila: Sunteți în contratimp cu adoptarea Planului de luptă împotriva cancerului. Săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările

Ciolacu, către Rafila: Sunteți în contratimp cu adoptarea Planului de luptă împotriva cancerului. Săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, joi, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să finalizeze până săptămâna viitoare normele de aplicare la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în vederea adoptării acestora în viitoarea şedinţă a Executivului.

"De asemenea, domnul ministru Rafila, şi dumneavoastră vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern", a declarat Marcel Ciolacu, joi, în cadrul şedinţei Executivului.

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă, în urmă cu o săptămână, pentru a-i cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să adopte Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, care trebuia să intre în vigoare la 1 iulie.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a subliniat atunci că, potrivit unei statistici europene, în fiecare zi mor peste 100 de pacienţi cu diferite forme de cancer, inclusiv copii.

"În fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer. Printre aceştia sunt şi copii. Este o statistică europeană, nu este o statistică făcută în România, că n-avem de unde", a declarat Cezar Irimia.

El a susţinut că viaţa bolnavilor de cancer "este un calvar" deoarece ministrul Sănătăţii "a ales să nu implementeze Planul naţional de cancer, care a fost legiferat în noiembrie anul trecut".

"Domnul ministru, în acest moment, se situează mai presus decât legea, încalcă şi Constituţia României şi nu păţeşte nimic, se plimbă ba în străinătate, ba în ţară. Campania electorală a început cu domnul ministru. Deci, noi nu mai contăm în această ecuaţie. Se înşală domnul ministru pentru că acţiunile noastre vor continua, nu vom mai recurge la această formă de protest, că totuşi suntem pacienţi şi chiar şi astăzi ne-am expus aici foarte mult. Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici", a mai spus Irimia.

Potrivit acestuia, anual, în România sunt diagnosticate cu cancer în jur de 100.000 de persoane şi peste jumătate pierd lupta cu boala.

Comenteaza