Ciolacu, discurs cu huiduieli la sărbătoarea Unirii şi un citat din Petre Țuțea, fost filosof antisemit și legionar. Reacția Institutului Elie Wiesel

Ciolacu, discurs cu huiduieli la sărbătoarea Unirii şi un citat din Petre Țuțea, fost filosof antisemit și legionar. Reacția Institutului Elie Wiesel
| Foto: captura video - https://www.facebook.com/CiolacuMarcel/

Marcel Ciolacu, liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților, și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii din Focșani cu un citat din Petre Țuțea, un fost publicist și filosof antisemit și legionar. 

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) și liderul PSD Marcel Ciolacu au fost huiduiţi marți la Iași de mai mulţi participanți la ceremoniile organizate de Unirea Principatelor.

Ciolacu a comis o gafă tocmai la începutul discursului său de la sărbătoarea Unirii din Focșani. Acesta l-a citat pe Petre Țuțea, un fost publicist și filosof antisemit și legionar: ”Petre Țuțea spunea: Eu n-am cerut să fiu român, doar am avut norocul”, a spus Marcel Ciolacu. 

Petre Țuțea a fost publicist și filosof membru al Mișcării Legionare, ai cărei membri au fost autorii unor asasinate politice care au zguduit România în perioada interbelică. Țuțea a fost și director în Ministerul Economiei în timpul guvernării legionarilor.

Filosoful Petre Țuțea spunea că antisemitismul ”e provocat de evrei”: ”Antisemitismul nu e o reacţie spontană a românilor, a germanilor, a polonilor, a maghiarilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocat de evrei, prin exces. E provocat de ei, ca spaimă, crezând că-l previn. Antisemitismul funcţionează după principiul acţiunii şi reacţiunii (...)”, era unul dintre comentariile cunoscute împărtășite de Țuțea despre evrei și antisemitism.

Directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian, a declarat pentru G4Media, că este întristat că un lider al partidului extremist AUR a fost invitat în tribuna oficialităților, iar liderul PSD a citat din Petre Țuțea:

”Sunt întristat că la o sărbătoare a României de o asemenea anvergură în tribuna oficială a fost invitat un reprezentant al partidului radical AUR, iar în paralel liderul aceluiași partid a organizat o contramanifestație antiguvernamentală.

De asemenea, e trist că liderul unui partid mainstrem citează un legionar antisemit și antidemocrat în această zi, când se puteau găsi destule pilde la liderii unioniști”.

"Am fost astăzi și la Focșani, unde s-a desființat, de facto, hotarul dintre Principate. Vă promit, dragi români, că putem dărâma împreuna orice obstacol! Mica Unire nu va fi vreodată tulburată de Mica Dezbinare regizată de unii sau alții!", a transmis ulterior pe Facebook Marcel Ciolacu. 

Comenteaza