Clujul face opinie separată în PDL, l-a preferat pe Falcă lui Predoiu VIDEO
- Scris de Valentin Malaescu
- 03 Noi 2013, 19:33
- Politica
- Ascultă știrea
Aproape 90% dintre democrat-liberalii regiunii de N-E l-au ales drept viitor prezidenţiabil al PDL pe Cătălin Predoiu. Aproape 80% dintre „portocalii" regiuni de N-V au avut aceeaşi opţiune. Dintre cele 12 organizaţii judeţene care au votat până acum, doar cea clujeană l-a preferat pe Gheorghe Falcă. Totuşi, reprezentanţii filialei neagă că ar fi vorba de frondă sau izolare a Clujului în PDL. Emil Boc n-a participat la vot.
Votul de sâmbătă din regiunea de N-V n-a diferit foarte mult de cel dat în urmă cu o săptămână în cele şase judeţe din nordul Moldovei. Şi în Ardeal, Cătălin Predoiu a obţinut o victorie confortabilă în faţa lui Gheorghe Falcă în inedita (pentru politica românească) competiţie pentru obţinerea nominalizării drept candidat PDL pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile de peste un an. Dacă în Moldova, Predoiu obţinea peste 87% din voturi, în Ardeal el a strâns doar cu zece procente mai puţin, 77,31%, diferenţa până la 100% revenindu-i celui cunoscut drept finul lui Traian Băsescu. În cinci din cele şase judeţe ale regiunii noastre, Predoiu a repurtat, ca şi în Moldova, victorii categorice, obţinând între 77,8% (Bistriţa-Năsăud) şi 85% (Bihor) din voturi. În opoziţie totală cu ceea ce s-a întâmplat în celelalte 11 judeţe în care s-a votat până acum, democrat-liberalii clujeni au decis, e drept, la o diferenţă de doar 20 de voturi, că Gheorghe Falcă ar trebui să reprezinte partidul în cursa pentru fotoliul de la Cotroceni.
Amintim că, exceptându-i pe Alin Tişe, care l-a susţinut pe Vasile Blaga şi pe Adrian Papahagi, care a fost alături de Monica Macovei, întreaga delegaţie clujeană la ultimul congres al PDL, în frunte cu Emil Boc, a susţinut-o pe Elena Udrea. Cu toate acestea, liderul PDL Cluj Daniel Buda nu pune rezultatul votului de sâmbătă pe seama vreunei fronde a clujenilor împotriva lui Blaga, ştiut fiind că Predoiu este favoritul liderului PDL, în vreme ce Falcă este mai apropiat de Băsescu. „Nu trebuie să surprindă pe nimeni rezultatul votului. Aceasta a fost opţiunea colegilor mei din Cluj şi nu e vorba de opinie separată în partid sau de frondă la adresa cuiva. Acest rezultat demonstrează că cei doi candidaţi se bucură de aprecierea organizaţiei, iar, prin acest vot, mesajul celei mai puternice organizaţii PDL este că partidul are nevoie de viziunea ambilor candidaţi şi că e urgent necesară coalizarea dreptei. Falcă a câştigat la Cluj-Napoca şi la Turda, probabil pentru că e primar, pentru că e transilvănean. În celelalte organizaţii a câştigat Predoiu", a explicat Buda. El nu crede că, pe viitor, organizaţia clujeană ar putea avea de suferit în partid datorită acestui vot contrar curentului de opinie dominant din partid. „Organizaţia PDL nu poate fi izolată şi nici pedepsită de nimeni pentru că e prea puternică. Pe de altă parte, sunt absolut convins că Vasile Blaga îl susţine pe Gheorghe Falcă la fel de mult ca pe Cătălin Predoiu. Eu le-am spus şi celor doi candidaţi, nu ştiu cât vor câştiga ei, dar partidul va câştiga sigur din organizarea acestor alegeri", a afirmat Buda.
Nici vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, nu găseşte uşor o explicaţie pentru modul în care au votat colegii săi, dar încearcă să minimalizeze victoria lui Falcă. „Practic a fost egalitate între cei doi, 20 de voturi sunt ca un fir de păr, aproape că nu contează. În plus, în judeţ, la Dej, la Huedin, la Gherla, Predoiu a câştigat cu peste 75%, peste 80%. A contrabalansat practic Cluj-Napoca, care are jumătate dintre votanţi. E greu de explicat de ce l-au preferat pe Falcă, poate pentru că cei din Cluj-Napoca aveau altă opţiune, l-ar fi dorit pe Emil Boc. Nu ştiu, e greu de explicat de ce doar în Cluj-Napoca s-a votat altfel. În nici un caz, însă, n-a fost vorba de frondă sau de disidenţă în partid. Dacă era vot de frondă, era aranjat să câştige Falcă detaşat, dar n-a fost aşa, pentru că n-a existat nici o indicaţie de vot din partea conducerii. Organizaţia clujeană nu va fi izolată în partid, pentru că organizaţia clujeană e o organizaţie disciplinată, fidelă partidului, care va aduce foarte multe voturi partidului. Dacă nu-ţi place conducerea nu înseamnă că trebuie să faci disidenţă. Democraţie înseamnă să accepţi decizia majorităţii şi conducerea legitim aleasă", a comentat Tişe.