Clujul în peisajul traseiştilor politici VIDEO

Clujul în peisajul traseiştilor politici VIDEO
La egalitate cu Constanţa şi Gorj, Clujul se află pe poziţia secundă după număprul de deputaţi care au migrat în această sesiune parlamentară.

UPDATE - adaugă imagini şi declaraţii video. Click pe prima fotografie

29 de parlamentari au migrat de la un grup parlamentar al altul în prima sesiune parlamentară din legislatura 2012-2016, potrivit unui bilanţ realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi dat publicităţii ieri. Între cei 29 se află şi doi clujeni, ambii de la Camera Deputaţilor, unde au avut loc 23 din cele 29 de migraţii.

"Din punct de vedere al «migraţiei politice», fenomen în continuare încurajat, din păcate, de partidele politice (funcţie de avantajele care decurg), în pofida declaraţiilor publice, cei mai mulţi parlamentari au plecat de la PPDD - 17 deputaţi şi 2 senatori către partidele din arcul guvernamental (mai ales spre PSD), urmat fiind de PDL cu 7 deputaţi şi 2 senatori migraţi la alte partide", se arată în analiza IPP. IPP menţionează că 29 de parlamentari au migrat cel puţin o dată în această sesiune parlamentară, din medie ieşind deputatul de Suceava (iniţial PPDD, actual PC) care a reuşit "performanţa" de a-şi schimba apartenenţa politică de cinci ori doar în prima sesiune legislativă recent încheiată. Potrivit IPP, deputatul a candidat din partea PP-DD până în 4 februarie 2013, până în 11 februarie 2013 s-a alărutat PC iar ulterior până în 7 mai 2013 s-a reîntors în grupul PP-DD, pentru ca din 7 mai până la 14 mai 2013 să fie deputat Independent, iar apoi, din 14 mai, să se alăture din nou grupului Partidului Conservator.

Clujul este „reprezentat" în tabăra celor 29 de migratori de doi deputaţi: Ioan Moldovan (Colegiul 7, Câmpia Turzii) şi Vicenţiu-Mircea Irimie (Colegiul 8, Turda). Ioan Moldovan a fost ales deputat din partea PPDD la alegerile din decembrie 2012, dar s-a reorientat rapid: în ianuarie 2013 a decis să se înscrie în PC, iar în februarie devine chiar vicelider al grupului PC din Camera Deputaţilor. Acum circa o lună, când s-a pus problema ca masurile antimigraţie politică să fie cuprinse chiar în textul viitoarei legi fundamentale, în sensul sancţionării cu pierderea mandatului celui ce schimbă partidul, Moldovan declara pentru ZIUA de CLUJ: „Probabil se va crea o nouă optică în raport cu partidul, faţă de strategia fiecărui parlamentar. Vom deveni mult mai exigenţi faţă de poziţia pe care o adoptăm şi mai verticali faţă de ideologia pe care o respectăm, iar partidele nu vor mai accepta schimbări de optică în atitudinea partinică. Politicianul va şti că nu mai are nici o şansă să renunţe la atitudinea verticală faţă de ideologie. În concluzie, partidul trebuie să se confunde cu ideologia, cu gândirea, cu convingerile, cu principiile tale şi toţi vom fi mult mai verticali şi mai corecţi faţă de atitudinea partinică. Mi se pare o decizie justă şi foarte normală în raport cu atitudinea partinică".

Vicenţiu-Mircea Irimie (Colegiul 8, Turda) este deputat la primul mandat, ales din partea unui partid mult mai important decât cel al colegului său din Câmpia Turzii: PDL. Cu toate acestea, în ianuarie 2013, Irimie părăseşte partidul, alegând, ca şi colegul său, să activeze în PC. El a fost mai vehement când a venit vorba de a statuaantimigraţia în Constituţie. Iată ce a declarat în iunie pentru ZIUA de CLUJ: „Nu e în regulă. Dacă o conducere sau un preşedinte de partid dă rateuri, sau deviază de la formatul şi principiile pentru care ai mers alături de ei, e normal să pleci. Să vă dau un exemplu: dacă un sindicalist e deputat al unui partid care taie salarii şi pensii, şi-ar trăda colegii de sindicat dacă ar mai rămâne în acel partid. Această măsură a fost gândită de cei care se tem că le pleacă oamenii. Eu am formatul meu şi principiile mele, pe care nu mi le trădez pentru nimeni. Eu nu mi-am schimbat principiile, am mers acolo unde am găsit o echipă, pe formatul meu. Eu sunt om de afaceri de 18 ani, sunt un om din clasa medie, iar PC este partidul intreprinderilor mici şi mijlocii , era normal să vin aici. Eu nu stau nici cu cei bogaţi, pentru că nu sunt cel mai bogat din ţara asta, dar nu stau nici cu socialiştii, pentru că nu sunt asistat".

Clasamentul migratorilor

La Camera Deputaţilor au trecut la alte formaţiuni politice faţă de cele în care au fost aleşi ori au devenit independenţi 23 de deputaţi. Iată clasamentul, pe circumscripţii electorale, conform datelor de pe www.cdep.ro:

Bucureşti: 4 deputaţi migratori
Cluj: 2
Constanţa: 2
Gorj: 2
Arad: 1
Braşov: 1
Buzău: 1
Dâmboviţa: 1
Dolj: 1
Iaşi: 1
Mehedinţi: 1
Neamţ: 1
Prahova: 1
Sibiu: 1
Suceava: 1
Teleorman: 1
Vaslui :1
Vâlcea: 1
Diaspora: 1
În celelalte circumscripţii (judeţe) nu au existat migraţii în această sesiune parlamentară.

Antimigraţia,  în viitoarea Constituţie

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a adoptat în urmă cu circa o lună, un amendament care ar putea pune frână traseismului politic practicat în parlament. Cei mai recenţi parlamentari traseişti ai Clujului au opinii opuse faţă de introducerea unei asemenea prevederi în legea fundamentală. Potrivit amendamentului adoptat, în cazul în care un parlamentar îşi pierde calitatea de membru al partidului sub sigla căruia a fost ales, prin demisie sau înscriere în alt partid politic, îşi pierde mandatul. Îşi păstrează, însă, mandatul în situaţia în care este exclus din partidul pe lista căruia a fost ales. Practic, au fost copiate din legea antimigraţie situaţiile în care un primar sau un preşedinte de consiliu judeţean îşi pierde mandatul ca urmare a schimbării partidului.

Aritcol de Titus Crăciun, Valentin Mălăescu

Comenteaza