Clujul nu mai e fief portocaliu: cine ne sunt parlamentarii FOTO

Clujul nu mai e fief portocaliu: cine ne sunt parlamentarii FOTO
USL a câştigat alegerile în toate cele 14 colegii uninominale şi, aproape sigur, va obţine jumătate din mandatele de parlamentar distribuite în judeţ.

Candidaţii ARD au pierdut pe linie şi ar putea rămâne cu jumătate din mandatele pe care le câştigau în 2008. Totuşi, din punct de vedere politic, situaţia în Cluj pare să se fi echilibrat între „cele trei mari", PNL, PSD şi PDL, în condiţiile în care, fie şi sub sigla ARD, PDL a obţinut aproximativ jumătate din voturile cumulate de celelate două partide sub umbrela USL.

Sub rezerva unor modificări foarte posibile, dar greu de anticipat, conform distribuţiei voturilor şi aplicând regulile de atribuire a mandatelor doar la nivel judeţean, USL ar obţine jumătate din totalul mandatelor (cinci de deputat şi două de senator). Totuşi, comparativ cu alegerile parlamentare din 2008, PNL şi PSD ar câştiga, cumulat, doar un mandat de deputat, contabilizat în „tolba" social-democraţilor. Prin comparaţie cu acelaşi reper, PDL ar pierde un deputat şi un senator, UDMR ar pierde un deputat, dar şi-ar recupera senatorul şi, în plus, va apărea, cu un deputat, PPDD.

Extrem de interesantă este evoluţia celor patru formaţiuni politice în jumătatea de an trecută de la alegerile locale. La nivelul întregului judeţ, aproximativ opt procente a pierdut PDL-ul, exact cât a câştigat USL-ul, fără a se putea spune, însă că a fost, neapărat, o migraţie a votanţilor dintr-o parte în alta. Patru procente şi-a adunat la zestrea electorală şi partidul lui Dan Diaconescu, în vreme ce UDMR, natural, şi-a conservat electoratul.

În acest moment, patru parlamentari în funcţie au garanţia continuării mandatului: senatorul Marius Nicoară şi deputatul Cornel Itu - USL, deputatul Daniel Buda - ARD şi deputatul Mate Andras Levente - UDMR. Şanse să-şi păstreze funcţia mai are senatorul Alexandru Cordoş - USL. Cu siguranţă nu se vor mai găsi în viitorul legislativ Mircia Giurgiu, Horea Uioreanu şi Şerban Rădulescu - USL, Petru Călian, Adrian Gurzău şi Mihail Hărdău - ARD.

O certitudine în urma acestor alegeri este că echipa parlamentarilor clujeni va fi una serios primenită, cu aproximativ două treimi debutanţi în legislativ. Şi-au adjudecat deja mandatele: Elena Uioreanu, Radu Zlati şi Aurelia Cristea - USL, Adrian Papahagi şi Alin Tişe - ARD şi Ioan Moldovan - PPDD. Posibili viitori parlamentari de Cluj, după redistribuirea mandatelor la nivel naţional ar mai putea fi: Irimie Popa - USL, Vicenţiu Irimie - ARD şi Laszlo Attila - UDMR.

Patru candidaţi au obţinut majoritatea voturilor în colegiile în care au candidat, obţinând direct mandatele de parlamentari: Marius Nicoară, colegiul 3 senatori, Cornel Itu, colegiul 6 deputaţi, Radu Zlati, colegiul 5 deputaţi şi Elena Uioreanu, colegiul 9 deputaţi.

Deşi USL a câştigat detaşat alegerile în judeţ, secretarul general al PSD, Ioan Oleleu, nu este foarte entuziasmat. „Suntem oarecum mulţumiţi. Noi ne-am fixat o ţintă mai mare, dar rezultatele actuale reflectă rezultatele de la alegerile locale. Dacă ne raportăm la nivel naţional, nu putem spune că, la Cluj, USL are un rezultat foarte bun, dar cred că, în perioada următoare, prin programele asumate şi calitatatea oamenilor care au obţinut mandatele, proiectele USL vor fi apreciate de cetăţeni", a declarat Oleleu.

Cu totul altfel judecă rezultatul USL preşedintele PNL Cluj, senatorul reales Marius Nicoară. „După părerea mea, este un scor excelent, scorul pe care USL l-a obţinut la nivelul judeţului Cluj, unde trebuie să ţinem cont şi de faptul că avem 13% electorat UDMR, care votează în bloc şi peste care nu poţi să te bagi. Ţinând cont de acest aspect, consider că noi am atins şi poate chiar un pic am depăşit media naţională a USL, iar faptul că avem deputaţi şi un senator aleşi din prima e un lucru foarte bun, care demonstrează fortţa şi capacitatea organizatorică a celor două partide", a apreciat Nicoară.

Deşi PDL ar putea rămâne cu jumătate din mandatele câştigate acum patru ani, totuşi, vicepreşedintele partidului, Alin Tişe, crede că organizaţia clujeană şi-a făcut treaba bine. „Eu cred că am avut un rezultat bun în Cluj, având în vedere valul împotriva PDL, respectiv valul pro-USL. De altfel, este cel mai bun rezultat pe care ARD l-a obţinut în ţară", a spus Tişe.

Cu un mandat de deputat pierdut, dar cu un posibil mandat de senator recuperat, liderul UDMR Cluj, deputatul reales Mate Andras Levente, pare mulţumit. „Ar fi fost foarte bine să avem două mandate de deputat, dar mă bucur că am recuperat mandatul de senator şi asta dovedeşte faptul că, într-adevăr, UDMR a lucrat şi a lucrat bine în ultimii patru ani", a declarat Mate.

Dacă apariţia unui deputat PPDD la Cluj era previzibilă încă de la alegerile locale din vară, surpriza a fost că acesta n-a fost câştigat de marele favorit, viceprimarul municpiului Turda, liderul PPDD Cluj, Lucian Nemeş, ci de colegul său, Ioan Moldovan, care a candidat în colegiul 7 (Câmpia-Turzii), care a strâns cu peste 250 de voturi mai mult decât şeful său de partid. Acesta din urmă era vizibil supărat de surpriza neplăcută pe care i-a servit-o subordonatul său. „Asta e, ce să fac, Moldovan a obţinut mandatul şi nu mai avem ce discuta. Înseamnă că m-a vrut lumea în continuare la Turda", a comentat Nemeş. El a mărturisit, însă, că mai trage nădejde că PPDD ar mai putea obţine un mandat de deputat la redistribuirea naţională. 7

Rezultatele finale

Camera Deputaţilor, vot pe judeţ

USL - 46,20% din voturi
ARD - 23,13%
UDMR - 12,99%
PPDD - 10,39%

Colegiul 1
Adrian Oros - USL - 40,84%
Adrian Papahagi - ARD - 27,01%
Olah Emese - UDMR - 12,59%
Liviu Alexa - indep. - 8,90%
Alexandru Ţermure - PPDD - 5,10%

Colegiul 2
Steluţa Cătăniciu - USL - 43,22%
Daniel Buda - ARD - 34,57%
Peter Istvan - UDMR - 10,55%
Mihai Platon - PPDD - 6,06%

Colegiul 3
Aurelia Cristea - USL - 48,42%
Petru Călian - ARD - 25,13%
Csoma Botond - UDMR - 14,26%
Rozalia Crişan - PPDD - 5,91%

Colegiul 4
Irimie Popa - USL - 41,97%
Adrian Gurzău - ARD - 27,80%
Kinizsi Zoltan - UDMR - 15,73%
Letfalvi Hunor - PPDD - 7,91%

Colegiul 5
Radu Zlati - USL - 56,59%
Felicia Gheorghiu - ARD - 14,64%
Vasile Kepiro - PPDD - 13,97%
Torok Balint - UDMR - 9,15%

Colegiul 6
Cornel Itu - USL - 59,44%
Mihaela Suciu - ARD - 17,79%
Petre Gîdăr - PPDD - 10,58%
Szasz Stefan - UDMR - 8,02%

Colegiul 7
Ilarie Ivan - USL - 43,99%
Ioan Moldovan - PPDD - 21,08%
Hegedus Csilla - UDMR - 13,49%
Rareş Rusu - ARD - 13,04%

Colegiul 8
Vasile Grumaz - USL - 45,74%
Vicenţiu Irimie - ARD - 23,48%
Lucian Nemeş - PPDD - 19,39%
Balogh Andras - UDMR - 6,65%

Colegiul 9
Elena Uioreanu - USL - 51,41%
Alexandru Coroian - ARD - 22,00%
Sorin Costea - PPDD - 13,05%
Okos-Rigo Denes - UDMR - 9,32%

Colegiul 10
Horvath Leonard - USL - 31,65%
Mate Andras Levente - UDMR - 31,12%
Gabriela Rădoiu-Leş - ARD - 18,71%
Liviu Igna - PPDD - 7,92%

Senat, vot pe judeţ

USL - 47,52%
ARD - 24,26%
UDMR - 13,20%
PPDD - 10,30%

Colegiul 1
Mircia Giurgiu - USL - 42,20%
Alin Tişe - ARD - 35,63%
Eckstein-Kovacs Peter - UDMR - 12,52%
Iuliu Ţăgorean - PPDD - 4,99%

Colegiul 2
Şerban Rădulescu - USL - 45,44%
Ovidiu Călin - ARD - 26,34%
Laszlo Attila - UDMR - 15,50%
Augustin Dănilă - PPDD - 7,29%

Colegiul 3
Marius Nicoară - USL - 56,58%
Iulia Ianchiş-Gheţe - PPDD - 14,72%
Ramon Moldoveanu - ARD - 14,70%
Lorinczi Zoltan - UDMR - 10,12%

Colegiul 4
Alexandru Cordoş - USL - 44,48%
Cristian Haiduc - ARD - 21,66%
Vakar Istvan - UDMR - 15,27%
Ioan Niculescu - PPDD - 13,57%


Parlamentarii Clujului în mandatul 2012-2016

Mandate distribuite la nivel judeţean, Camera Deputaţilor (în funcţie de numărul de voturi, mandate întregi)

USL: Elena Uioreanu (Colegiul 9), Radu Zlati (Colegiul 5), Cornel Itu (Colegiul 6), Aurelia Cristea (Colegiul3)
ARD: Adrian Papahagi (Colegiul 1), Daniel Buda (Colegiul 2)
UDMR: Mate Andras Levente (Colegiul 10)
PPDD: Ioan Moldovan (Colegiul 7)

Mandate distribuite la nivel naţional, dacă se păstrează ordinea de la Cluj: Irimie Popa, USL, Colegiul 4 şi Vicenţiu Irimie, ARD, Colegiul 8.
Coeficientul electoral pentru Camera Deputaţilor, în Cluj, este de 19.733,6.

Mandate distribuie la nivel judeţean,
Senat (mandate întregi)
USL: Marius Nicoară (Colegiul 3)
ARD: Alin Tişe (Colegiul 1)

Mandate distribuite la nivel naţional, dacă se păstrează ordinea de la Cluj: Alexandru Cordoş USL, Colegiul 4 şi Laszlo Attila, UDMR, Colegiul 2.

Coeficientul electoral pentru Senat, în Cluj este de 50.741,25.  (Titus CRĂCIUN)

 

Comenteaza