Comasarea alegerilor, tot mai departe de realitate. PSD și PNL, în pragul „divorțului”? / Ce spun liberalii clujeni și liderii PSD Transilvania

Comasarea alegerilor, tot mai departe de realitate. PSD și PNL, în pragul „divorțului”? / Ce spun liberalii clujeni și liderii PSD Transilvania
| Foto: digi24.ro

PSD şi PNL nu au ajuns încă la un acord privind cel mai dezbătut subiect politic al ultimelor săptămâni, anume comasarea alegerilor. Liderii coaliției vor mai avea o tentativă de negociere vineri, dar șansele să se mai schimbe ceva sunt destul de mici.

Ba mai mult, potrivit unor stenograme din ultima ședință a liderilor PNL, oameni influenți din partid cer ca alianța cu Partidul Social Democrat să fie ruptă. Asta în urma blocajului negocierilor pentru comasarea alegerilor, scrie antena3.ro.

Europarlamentarul PNL, Vasile Blaga, a pus piciorul în prag și le-a transmis colegilor că „Ori se rupe hamul, ori moare calul”, iar liberalii trebuie să meargă pe cont propriu la toate tipurile de alegeri. Liderul partidului, Nicolae Ciucă, i-a dat dreptate lui Vasile Blaga și a spus că PNL trebuie să meargă pe cont propriu la alegeri.

Coaliția de guvernare pare că își consumă ultimele momente împreună, susțin sursele politice. Unii liberali se reorientează deja după ce negocierile pentru comasare au ajuns în impas şi poartă discuţii pentru refacerea polului de dreapta. Așadar, neînțelegerile pe tema comasării alegerilor ar putea aduce sfârșitul pentru și așa mult controversata coaliție PSD-PNL.

În acest context, ZIUA de CLUJ a discutat cu mai mulți lideri importanți ai PSD și PNL din Cluj, dar și din Transilvania. De asemenea, am cerut și opiniile unor specialiști pe zona politică, în legătură cu subiectul comasării alegerilor și posibila rupere a coaliției de guvernare.

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a ținut să precizeze că liberalii sunt pregătiți pentru orice scenariu, indiferent dacă se ajunge la un consens pentru comasarea alegerilor, iar în ceea ce privește coaliția de guvernare, aceasta trebuie să meargă mai departe.

Până la urmă putem spune că am ajuns de unde am plecat. A apărut în spațiul public că PSD a cerut să avem un candidat comun la alegerile prezidențiale, iar PNL-ul nu este de acord. Este o chestiune de tranzacționare oarecum a voturilor oamenilor. Ar fi imposibil să acceptăm acele variante de lucru. Să fie foarte clar, PNL este pregătit pentru orice variantă de lucru în perspectiva alegerilor, fie că vor fi comasate, fie că vor fi organizate separat. Cărțile de istorie vor consemna ratarea unei astfel de ocazii din partea PSD-ului.

Legat de ruperea coaliției de guvernare, nu cred că este cazul. Trebuie să găsim resorturile necesare să mergem împreună mai departe pentru a asigura stabilitatea României. Guvernarea trebuie să meargă mai departe. Personal, am un gust amar pentru că nu s-a reușit înțelegerea acestei chestiuni de comasare a alegerilor, din perspectiva combaterii curentelor extremiste. Este vorba de o creștere la nivelul întregii UE, nu doar in România. Era pentru noi o ocazie bună de a consolida acest bloc european”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Daniel Buda.

Ovidiu Secară, președintele PSD Cluj-Napoca, susține că social-democrații au intrat în coaliția de guvernare cu intenția de a face lucruri importante pentru România, aspect care nu se aplică și liberalilor.

Ca simplu privitor la ce s-a întâmplat în această perioadă, propunerea de comasare a venit din partea PNL, nu din partea PSD. Se pare că pretențiile sunt destul de mari. Cu siguranță, PSD nu va putea accepta un candidat la prezidențiale din afara partidului sau să susțină un candidat de la alt partid. Teoretic, domnul Marcel Ciolacu este candidatul nostru.

Am văzut și eu ceva din acele stenograme. Pe mine m-a intrigat faptul că nicăieri în luările de cuvânt n-am sesizat vreo remarcă în ceea ce privește viitorul României. Se vorbește doar de viitorul PNL. E posibil să se fi discutat și nu a sesizat nimeni. Cred că de aici pleacă discuția. PSD a fost mereu asumat. Repară zi de zi derapaje din trecut. Mi se pare puțin exagerat ca tot PSD să fie în postura de a ceda emoțional și politic anumite chestiuni.

Consider că orice coaliție, așa cum începe, poate și să înceteze să existe. Noi, PSD, am intrat în această coaliție foarte încrezători că putem face ceva pentru România. Ne-am gândit că facem un proiect pentru țară. Nu cred că intenția a fost să facem o coaliție pe care apoi să o distrugem din cauza unor orgolii, poate deseori neînțelese”, a afirmat Secară.

Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al social-democraților din BN, consideră că subiectul comasării alegerilor nu este cel mai important pentru populație, mai importante fiind proiectele asumate de politicieni și care trebuie finalizate.

Cred că preocuparea oamenilor în ziua de astăzi nu este neapărat legată de comasarea alegerilor, ci de viața de zi cu zi, de criza războiului din Ucraina și cu totul alte probleme. Nu sunt neapărat un specialist, dar în toate analizele apare că PNL ar avea de câștigat dintr-o astfel de comasare. Nu cred că este o problemă care să fie în primele 10 probleme pe agenda cetățenilor. PSD are premierul la ora actuală și trebuie să fie preocupat de problemele oamenilor. Pe mine mă preocupă proiectele locale și regionale, să le ducem la capăt, nu comasarea alegerilor. Sincer, anul acesta oricum vom avea alegeri. Că le vom avea în iuni, că le vom avea în septembrie, este mai puțin important. Important este ce vom face pentru oameni”, ne-a transmis Emil Radu Moldovan.

Horia Nasra, analist politic, dar și fost președinte al PSD Cluj, susține că în „mariajul” PSD-PNL, cei de la PNL au fost femeia, iar PSD bărbatul, aspect ce dăunează liberalilor.

Scenariul în care nu se ajunge la un consens în ceea ce privește comasarea alegerilor ar avantaja partidele de opoziție. Mă refer la USR, AUR, ș.a. Au posibilitatea de a se organiza mai bine până în toamnă, dar și de a obține procente considerabile la alegerile europarlamentare. Astfel, unii primari se vor gândi și la varianta acestor partide pentru alegerile locale, în defavoarea celor consacrate.

În ceea ce privește PNL și PSD, liberalii sunt într-o situație dificilă. Eu cred că PNL are nevoie și de o eliberare din mariajul cu social-democrații. Se regăsește de doi ani de zile într-un mariaj politic în care, în mod evident, PSD este bărbatul, iar PNL este femeia. Spun asta în optica celor care gândesc tradițional,  nu în optica mea. Din punct de vedere politic, electoratul de dreapta taxează acest lucru. PNL își pierde astfel din identitate.

Pe de altă parte, PSD este cel mai mare și experimentat partid din România. Nu-și poate permite să nu aibă un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Marcel Ciolacu cred că este acel om, pentru că este liderul partidului. Normal este ca alegerile să se desfășoare separat. S-a vehiculat ideea că acest comasări ar duce la o economie și la o prezență mai mare la vot. Ideea este falsă. Democrația costă și nu trebuie să ne zgârcim pentru asta”, a explicat Nasra.

Radu Albu-Comănescu, analist politic și lector al Universității Babeș-Bolyai, consideră că liberalii nu se află în cea mai avantajoasă situație pentru a decide ruperea coaliției de guvernare.

PNL este într-o poziție prea fragilă în sondaje ca să isi permită să intre într-un conflict de orice natură cu un PSD mai bine articulat, în care Ciolacu joacă rolul asumat de lider cu o direcție certă. Ruperea coaliției de către PNL va fi decontată electoral de PSD, dar nu numai. Niciunul dintre cele două partide nu poate construi o majoritate singur, sunt în co-dependență și nu prea dau semne că știu să o gestioneze. Cu cât continuă disputele, cu atât electoratul se va simți mai îndreptățit să desconsidere cele două partide și va tinde să valideze grupurile antisistem ca AUR și nebuloasa Șoșoacă”, a spus Albu-Comănescu.

Dacă nu se schimbă nimic în discuția de vineri, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc între 6-9 iunie 2024, iar alegerile locale, procedural, ar trebui organizate pe 29 septembrie 2024.

Comenteaza