Comisia Europeană, reacţie după adoptarea OUG pe Legile Justiţiei

Comisia Europeană, reacţie după adoptarea OUG pe Legile Justiţiei

Comisia Europeană va analiza schimbările ce decurg din ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a afirmat un purtător de cuvânt al Executivului de la Bruxelles.

"După cum a subliniat prim-vicepreședintele Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European, vom continua dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare, şi, în acelaşi timp, Comisia va trage concluziile corespunzătoare în cazul în care modificările la legile Justiţiei, codurile penale şi legislaţia privind conflictul de interese şi corupţie nu vor lua în considerare îngrijorările” exprimate de Comisia Europeană", a precizat Christian Wigand, potrivit Euractiv.ro.

Reglementările care apar în ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, că ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei a creat numeroase probleme funcţionale pentru parchete, în special pentru DNA, iar Ministerul Public analizează suspiciunile de neconstituţionalitate pentru a se adresa Avocatului Poporului, instituţie care poate sesiza Curtea Constituţională, scrie Agerpres.

Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei a fost publicată în Monitorul Oficial, marţi, la o zi după ce a fost adoptată în şedinţa de Guvern.

 

Comenteaza