Comisia Europeană se implică în construirea spitalului regional de la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Sep 2019, 15:06
- Politica
- Ascultă știrea
Comisia Europeană ajută Ministerul Sănătăţii din România să gestioneze proiectele de construcţie ale celor trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova.
Comisia Europeană, prin Serviciul de sprijin al reformei structurale (SRSS), participă în mod activ la pregătirea proiectării şi construcţiei în România a trei spitale regionale de urgenţă, la Iaşi, Cluj şi Craiova, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, conform Agerpres.
Din 2017, Comisia Europeană ajută Ministerul Sănătăţii din România să gestioneze proiectele de construcţie ale celor trei spitale regionale. Obiectivul este de a examina studiile de fezabilitate, de a integra cele mai bune practici ale unor proiecte de construcţii similare din Franţa şi Italia şi de a pregăti documentaţia necesară pentru obţinerea co-finanţării de la Fondurile structurale de investiţii europene pentru cele trei spitale regionale.
De asemenea, experţii au făcut sesiuni de training la Ministerul Sănătăţii din România şi au dezvoltat instrucţiunile pentru modul de evaluare a rezultatelor tehnice aşteptate pentru cele trei instituţii. Proiectul a fost realizat de Expertise France and Public Assistance - Hôpitaux de Paris International, în cooperare cu Serviciul de sprijin al reformei structurale. Acesta furnizează expertiză tutror statelor membre UE pentru proiectarea şi implementarea reformelor care să stimuleze creşterea.
Peste 2,5 miliarde de lei pentru Spitalul Regional din Cluj
Spitalul Regional de Urgență din Cluj va fi construit pe șapte niveluri, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii, un heliport H-3, care va putea găzdui un elicopter, cu cerinţele sale operaţionale specifice. Spitalul, care va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 mp, va avea 849 de paturi, dintre care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele șase centre. Toate secţiile vor include şi câte o componentă de arşi. Unitatea sanitară va deţine 19 săli de operaţie, iar valoarea investiţiei este de 2,5 miliarde de lei. (vezi Undă verde de la guvern pentru Spitalul Regional din Cluj. 849 de paturi şi 19 săli de operaţie, peste 2,5 miliarde de lei)