Comisie de anchetă pentru arhiva SIPA. Cine sunt membrii propuşi

Comisie de anchetă pentru arhiva SIPA. Cine sunt membrii propuşi
Plenul Parlamentului a aprobat, miercuri, înfiinţarea Comisiei de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, PNL şi USR împotrivindu-se constituirii comisiei.

Constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a fost adoptată cu 153 "pentru" şi 51 "împotrivă".

Liberalul Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că PNL va vota împotriva constiturii comisiei, însă, dacă ea va fi înfiinţată liberalii vor participa la lucrări.

USR a criticat înfiinţarea comisiei, în plen, senatorul Mihai Goţiu afirmând că obiectivele comisiei depăşesc atribuţiile Parlamentului şi că instituţia nu dispune de instrumentele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor asumate.

În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului", identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor

PSD a propus ca din comisia de anchetă să facă parte Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu şi Mihai Popa.

 

Comenteaza