Concurenţă pentru Şulea: "Am decis să candidez la Primăria Florești!". Ce propuneri are activistul pentru floreșteni
- Scris de Ziua de Cluj
- 27 Sep 2019, 12:11
- Politica
- Ascultă știrea
Activistul Daniel Meze şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Floreşti.
Meze spune că Floreştiul are nevoie de un lider energic, aproape de locuitori şi de nevoile lor, administraţia actuală condusă de primarul Horia Şulea dovedindu-se "incompetentă, indolentă şi coruptă", iar floreştenii merită mai mult.
"Avem nevoie de un alt leadership: energic, determinat să rezolve problemele și aproape de oameni și nevoile lor. Actuala administrație condusă de primarul Horia Șulea s-a dovedit a fi incompetentă și indolentă față de problemele noastre, iar procurorii care l-au trimis în judecată pe actualul primar pentru fapte penale ne spun că este și coruptă. Cei peste 40.000 de oameni care au buletin de Florești și cei aproximativ 15.000 de oameni care încă nu au flotant sau buletin de Florești merită mai mult. Merită un plan bine pus la punct prin care să dezvoltăm această localitate cu investiții finanțate din fonduri europene", transmite candidatul.
Candidatul Daniel Meze a întocmit documentul „Manifestul Ordine și Curățenie pentru Florești", pe care îl descrie drept "un programul de guvernare locală ce conține soluțiile la problemele cu care ne confruntăm":
Manifest pentru Florești
1. Infrastructură și Trafic
- Extinderea străzii Eroilor la patru benzi și intubarea Văii Sânaslăului.
- Extinderea străzii Cetății în zona fermelor de pui la patru benzi.
- Realizarea drumului de ocolire varianta sud dintre Florești și Cluj-Napoca pe
aliniamentul străzilor Tăuțiului, Răzoare, Valea Gârbăului, Drumul Sf. Ion și
conectarea acestei rute cu zona Subcetate și strada Cetății. - Extinderea liniei de tramvai de la depoul din zona Bucium, Cluj-Napoca, până în
Florești pentru a oferi o rută alternativă de transport public la folosirea mașinilor. - Extinderea drumului național, str. Avram Iancu, în zona unităților militare și a
Muzeului Apei cu o bandă pe sens care să ofere legături cu interiorul localității. - Pasaje subterane care să fluidizeze circulația rutieră la intersecțiile de pe drumul
național, strada Avram Iancu, în zona Banca Transilvania și Banca Raiffeisen. - Drumuri noi de legătură în cadrul localității care să lege străzi interioare care se
termină cu fundături și conectarea lor cu străzile Eroilor, Cetății și Avram Iancu. - Preluarea drumurilor private în domeniul public, asfaltarea lor și realizarea de trotuare.
- Realizarea unei analize a rețelelor de apă, canal, gaz și curent. Modernizarea rețelelor de apă și curent subdimensionate și înlocuirea rețelei de canalizare care refulează.
- Asfaltarea tuturor străzilor din domeniul public, a trotuarelor și aleilor. Amenajarea de
locuri de parcare unde există spațiu disponibil. - Extinderea rețelei de iluminat pe toate străzile unde aceasta lipsește.
- Realizarea unui parcări subterane cu spațiu pietonal la suprafață în zona centrală care să deservească primăria, grădinița de lângă primărie și cimitirul.
- Interzicerea circulației căruțelor pe drumurile naționale și pe arterele principale.
- Amenajarea stațiilor de autobuz și realizarea de panouri de informare publică și de publicitate în cadrul acestora.
- Amplasarea de oglinzi stradale de calitate pentru siguranța traficului rutier.
2. Salubritate
- Desemnarea unui operator de salubritate în urma unei licitații publice care să asigure ridicarea deșeurilor menajere conform unui grafic optim.
- Realizarea de contracte de salubritate la nivel de asociații și proprietari individuali.
- Dotarea cu suficiente pubele și containere cu capac la nivel de asociații de proprietari.
- Încurajarea colectării selective a gunoaielor menajere prin acordarea de stimulente.
- Realizarea împreună cu operatorul de salubritate de campanii de colectare a
mobilierului și uleiului uzat, pomilor de crăciun și a aparatelor electronice uzate. - Obligarea constructorilor să dețină containere de moloz și rampe de spălare a roților.
- Notificarea tuturor proprietarilor de teren pline de buruieni, moloz și gunoaie în
vederea curățirii lor. - Asigurarea unei salubrități stradale și a unei deszăpeziri corespunzătoare.
- Proprietarii de câini atenționați să facă curat după ei sub sancțiunea amenzii.
- Amplasarea de coșuri de gunoi și sancționarea celor care le distrug.
- Curățirea domeniului public de mașinile abandonate.
3. Spații Verzi & Divertisment
- Realizarea unui parc cu terenuri de tenis, fotbal, fitness și locuri de joacă pentru copii în locul fostului poligon mic de pe strada Tăuțiului.
- Amenajarea de spații verzi cu locuri de joacă pentru copii, aparate de fitness pentru adulți și zone amenajate pentru câini în zonele rămase neconstruite dintre blocuri.
- Punerea în valoare a ruinelor arheologice de la Cetatea Fetei, transformarea lor în
obiectiv turistic și realizarea de circuite turistice prin pădure către Cetatea Fetei. - Valorificarea mai multor puncte de belvedere de pe dealurile din zonă și crearea de circuite turistice prin pădure care duc la zone de panoramă.
- Realizarea unui mare Parc de Distracții care să crească calitatea vieții în Florești și să ofere oportunități de petrecere a timpului liber în zona dezafectată a unităților militare.
- Încurajarea și notificarea asociațiilor de proprietari să întrețină spațiile verzi care
există în jurul blocurilor. Asigurarea de pomi, arbuști și material săditor. - Punerea în valoare a barajului și a malurilor Someșului cu zone de promenadă, spații verzi pentru recreere și zone amenajate pentru grătar și picnic.
- Realizarea unei perdele verzi în jurul cimitirului.
4. Siguranța Cetățeanului și Ordine Publică
- Patrule mixte ale Poliției Locale și ale Poliției Naționale pe timp de noapte.
- Sancționarea celor care fac chefuri sau pun muzică în apartamente deranjând vecinii.
- Rezolvarea problemei câinilor fără stăpân și stimularea adopțiilor acestora.
- Notificarea și sancționarea proprietarilor de animale care umblă libere prin localitate.
5. Urbanism
- Stoparea urbanismului sălbatic și adoptarea unor norme de bun simț privind disciplina în construcții: asigurarea de drumuri publice, trotuare, parcări, spații verzi și loc de joacă pentru copii pentru fiecare cvartal nou de blocuri care se construiește.
- Respectarea retragerilor legale între construcții și asigurarea unui nivel uniform
privind regimul de înălțime. - Realizarea unui spațiu pietonal în jurul primăriei și de piațete publice cu spații verzi în cartiere unde există spațiu neconstruit.
6. Educație și Sănătate
- Creșterea rețelei școlare cu un campus format din creșă, grădiniță, școală generală, gimnazială, liceu și bibliotecă publică.
- Acordarea de burse de merit elevilor olimpici și cu rezultate bune la învățătură.
- Realizarea unui centru medical permanent care să realizeze periodic campanii de
informare și educare privind sănătatea, igiena și medicina preventivă. - Susținerea activităților cluburilor sportive și dezvoltarea infrastructurii sportive.
Încurajarea implicării cât mai largi a tinerilor în practicarea sporturilor pentru a avea o populație activă și sănătoasă. - Stimularea activităților culturale, de tineret și a sectorului ONG pentru a crea o
dinamică de evenimente care să ofere oportunități de petrecere a timpului liber și de educație alternativă.
7. Dezvoltare și Transparență Decizională
- Realizarea unui departament în cadrul primăriei specializat pentru scrierea de proiecte de dezvoltare cu finanțare din fondurile europene (adoptat modelul Primăriei Oradea).
- Realizarea unui parc industrial și atragerea de investitori care să creeze locuri de
muncă pentru a oferi bunăstare și a reduce migrația zilnică la job înspre Cluj-Napoca. - Transparentizarea deciziilor care se iau de către primărie, consultarea și informarea
cetățenilor cu privire la deciziile administrației publice locale. - Realizarea unei rubrici pe site-ul primăriei unde cetățenii să sesizeze problemele cu care se confruntă.
- Rezolvarea problemelor de fond funciar și cadastrarea tuturor terenurilor localității.
- Realizarea unei piețe agroalimentare împreună cu fermierii și producătorii agricoli din zonă cu produse proaspete și sănătoase la prețuri mici de producător.
8. Probleme sociale
- Realizarea unui centru social și a unei cantine sociale care să ofere adăpost și hrană pentru persoanele care sunt în dificultate. Organizarea unor campanii de donații de haine, alimente, mobilier și bunuri pentru persoanele aflate în nevoie.
- Integrarea, educația și civilizarea țiganilor care locuiesc în localitate.
- Condiționarea acordării ajutoarelor sociale de muncă în folosul comunității, trimiterea copiilor la școală și frecventarea campaniilor de educație privind igiena și medicina preventivă.
- Acordarea de burse sociale și rechizite elevilor care provin din familiile cu probleme.
- Realizarea unei campanii de identificare și luare în evidență a tuturor persoanelor care locuiesc în Florești. Stabilirea numărului real de persoane care locuiesc în comună, declararea lor pentru taxa de salubritate și realizarea de buletine sau vize de flotant.
Daniel Meze are 36 de ani, s-a născut în Oradea şi locuieşte în Floreşti din 2017. A absolvit Facultatea de Ştiinte Politice şi Ştiinţele Comunicării, specializarea Ştiinţe Politice şi Facultatea de Ştiinţe Juridice, specializarea Drept la Universitatea din Oradea, dar şi un masterat în Psihologie Clinică, Psihoterapie şi Consiliere Psihologică, la aceeaşi universitate.
Din 2003 a colaborat cu mai multe instituţii mass-media din Bihor şi Cluj, dar este şi profesor de cabală şi educaţie integrală. În perioada ianuarie-iulie 2016 a fost preşedinte al Partidul Mişcarea Populară, filiala Bihor.
În 2017, Daniel Meze a început demersul civic "Manifestul pentru Floreşti", prin care sesizează diverse probleme ale locuitorilor, cu scopul de a pune presiune pe administraţia locală.