Consiliul Judeţean, blocat. Arestarea lui Uioreanu a dat startul războiului pentru ”ciolan”

Consiliul Judeţean, blocat. Arestarea lui Uioreanu a dat startul războiului pentru ”ciolan”
Adunând treimea necesară de semnături, PSD a convocat o şedinţă de îndată, pentru rezolvarea problemei conducerii interimare a Consiliului Judeţean. Şedinţa nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. Au lipsit PNL şi PDL.

La convocarea consilierilor social-democraţi au răspuns doar consilierii UDMR şi PPDD, insuficienţi, însă, pentru a asigura cvorumul, drept urmare şedinţa a fost suspendată şi, totodată, a eşuat şi prima tentativă de a readuce Consiliul judeţean (CJ) în stare de funcţionare.

Liderii celor două grupuri de consilieri absente au explicaţii diferite pentru neparticipare. „A fost o convocare făcută de PSD pe şest. N-am participat pentru că, la nivelul noii alianţe PNL-PDL, n-am definitivat încă strategia, paşii concreţi pe care îi vom face în continuare", a afirmat liderul grupului liberal, şeful PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran.

Democrat-liberalii au alt motiv pentru care n-au dat curs convocării. „N-am fost anunţaţi în timp util. Ordinul prefectului de suspendare din funcţie a lui Uioreanu a venit încă de vineri şi tu ne anunţi la ora 10:00 să venim la 11:00? Asta face parte din strategia PSD să rămână la ciolan, că tot vorbeau de ciolan", a spus Coroian.

În schimb, şeful PSD Cluj, liderul grupului social-democrat din CJ, Remus Lăpuşan, susţine că liberalii şi democrat-liberalii ar fi lipsit pentru că şi-ar fi dat seama că nu-l pot debarca aşa uşor pe vicepreşedintele CJ, Ioan Oleleu, din funcţie.

„Lucrurile sunt foarte simple: există o situaţie de nesiguranţă la nivelul CJ şi, conform legii, în asemenea situaţii, se convoacă şedinţă de îndată pentru a rezolva problemele. Eu ştiu foarte clar de la colegii din PDL şi din PNL că li s-a interzis să participe, au primit telefoane şi li s-a spus că, dacă vor participa la şedinţă, vor fi excluşi din partid. Cred că şi-au dat seama că ceea ce voiau să facă nu e posibil, s-au gândit mai întâi la ciolan, nu la ce spune legea. Asta e, îi lăsăm să convoace ei şedinţa de CJ, dacă ei cred că înţeleg lucrurile mai bine decât noi", a declarat Lăpuşan.

După ce liderul interimar al PNL Cluj Marius Nicoară, susţinea că a discutat cu omologul său din fruntea organizaţiei judeţene a UDMR, care l-a asigurat că reprezentanţii Uniunii din CJ vor vota alături de noua majoritate pentru înlocuirea lui Oleleu în funcţia de vicepreşedinte al CJ cu Mihai Seplecan, apoi pentru atribuirea prerogativelor limitate de preşedinte aceluiaşi Seplecan şi la urmă pentru atribuirea prerogativelor limitate de vicepreşedinte unui consilier PDL, Lăpuşan şi-a afirmat convingerea că UDMR nu va vota împotriva lui Olelelu. Participarea consilierilor Uniunii la tentativa de şedinţă convocată de PSD, părea să dea dreptate lui Lăpuşan.

UDMR e peste tot şi cu toată lumea", s-a limitat să comenteze Petran. La rândul său, Coroian avea semne de întrebare. „Rămâne de văzut în perioada următoare ce vor face colegii din UDMR. Teoretic, n-am avea nevoie de UDMR pentru majoritate, dar contăm şi pe votul lor", a declarat Coroian. În cele din urmă lucrurile au fost lămurite de vicepreşedintele UDMR al CJ, Vakar Istvan.

„USL nu mai există, iar, în acest moment, PSD nu poate asigura majoritatea. Noi trebuie să facem astfel încât CJ să funcţioneze", a explicat Vakar. Lăpuşan îşi păstrează, însă, opinia. „Domnul Vakar a spus corect ceea ce a spus, dar eu îmi menţin afirmaţia că nu va vota împotriva lui Ioan Oleleu", a declarat Lăpuşan.

 

Comenteaza