Cum comentează analiștii politici clujeni rezultatul votului de la alegerile prezidențiale / Scenarii pentru alcătuirea viitorului guvern

Cum comentează analiștii politici clujeni rezultatul votului de la alegerile prezidențiale / Scenarii pentru alcătuirea viitorului guvern

Victoria candidatului independent Nicușor Dan în fața lui George Simion (AUR), la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și scenariile posibile pentru viitorul guvern sunt dezbătute de analiștii politici clujeni contactați de ZIUA de CLUJ.

Românii au ieșit, duminică, la vot, pentru a-și alege președintele, în cel de al doilea tur de scrutin. Vremea urâtă nu i-a speriat, și din contră, în multe zone din țară s-au mobilizat neașteptat, formând chiar cozi la secțiile de votare.

Cei mai mulți dintre ei l-au ales să îi reprezinte la Cotroceni pe Nicușor Dan, care de acum nu va avea deloc o soartă ușoară, venind într-un context politic și economic dificile. Urmează ca partidele să își facă autocritica, să facă sau să desfacă alianțe și cât de repede să se formeze un guvern. Analiștii politici clujeni atrag atenția asupra câtorva scenarii posibile care nu neapărat vor liniști scena politică românească.

George Jiglău: „Cheia pare a fi mai mult la PSD, decât la Nicușor Dan”

Analistul politic clujean, George Jiglău, subliniază că victoria lui Nicușor Dan se profila deja de vineri, de când diaspora a început să dea semnalul acelei mobilizări masive la vot, de care era nevoie pentru a fi întors scorul de la turul 1. „Rămâne cu siguranță o performanță electorală istorică pentru Nicușor Dan, e greu în orice democrație să revii de la un asemenea deficit înainte de intrarea în turul 2.

Ca paranteză, s-a demonstrat încă o dată cât de important este să avem alegeri în două tururi și cred că un element esențial pe agenda partidelor politice este revenirea la votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Să ne imaginăm doar cum ar fi arătat România dacă alegerile prezidențiale se desfășurau într-un singur tur de-a lungul ultimilor 35 de ani. Revenind la Nicușor Dan este evident că euforia acestor zile va trece repede și că misiunea de a forma un nou Guvern este dificilă. O guvernare alături de PSD - sau sprijinită de PSD - este inevitabilă. Vom asista din nou la negocieri precum cele din decembrie, când s-a pornit la drum cu PSD, PNL, USR și UDMR și până la urmă USR a rămas pe dinafară.

Sunt șanse mari ca Guvernul următor să arate foarte asemănător cu Guvernul demisionar, poate doar persoana prim-ministrului să difere. Sintetizând, cheia următoarelor zile mi se pare a fi mai mult la PSD decât la Nicușor Dan. PSD trebuie să ia niște decizii cu privire la propria conducere și propria traiectorie politică. De asemenea, și USR trebuie să se decidă dacă stă la masă până la capăt cu PSD și PNL. Iar după formarea noului Guvern, aceste partide vor avea sarcina și mai dificilă de a guverna împreună într-o perioadă foarte dificilă economic. În aceste condiții, e posibil să avem de-a face cu o guvernare instabilă, iar nemulțumirile pe care le-ar putea genera se vor răsfrânge și asupra lui Nicușor Dan.

Nu este exclus nici să ia naștere în Parlament un fel de front (poate viitor partid) prezidențial care să culeagă oameni de la mai multe partide și în jurul căruia să se formeze o nouă majoritate parlamentară.

Dar și acesta e un scenariu dificil de atins. Nicușor Dan s-ar putea folosi de viitoarele numiri pe care trebuie să le facă - șefi de servicii, șefi în justiție - pentru a negocia susținere în Parlament. Dar asta înseamnă compromisuri și înțelegeri politice care ar putea provoca nemulțumiri în rândul celor care acum l-au susținut fervent. Să nu uităm că și Klaus Iohannis a pierdut masiv din simpatie când a numit un prim-ministru PSDist, deși nu prea avea alte variante la îndemână”, spune Jiglău.

Cât despre mobilizarea de la Cluj și mesajul transmis de electoratul clujean, analistul adaugă: „Clujul a dat un semnal foarte important și ca prezență, și ca vot pentru Nicușor Dan. Cred că putem spune că am ieșit cu o imagine onorabilă din aceste alegeri, de oraș în care loialitatea pentru valorile democrației liberale nu poate fi pusă la îndoială. În același timp, și în Cluj, și în alte locuri din țară, e important ca acest val de implicare emoțională în politică să se permanentizeze, să nu îl vedem doar la turul 2 al unor prezidențiale complicate, ci în fiecare zi. Aici oricum Clujul stă ceva mai bine decât alte locuri din țară. Cred că și din punct de vedere politic și administrativ, având în vedere influența liberalilor clujeni în PNL și nevoia de sprijin financiar și politic de care are nevoie administrația orașului și județului pentru marile proiecte riscante pe care și le-a asumat, e o veste bună victoria lui Nicușor Dan și posibilitatea de a merge înainte cu un Guvern în care să fie și PNL”.

Sergiu Mișcoiu: „Va fi dificil de a forma un guvern”

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj atrage atenția și el asupra mobilizării electoratului, în urma semnalelor trase de societatea civilă, intelectuali și mediul academic, după turul întâi al alegerilor prezidențiale. Analistul consideră, pe de altă parte că viitorul guvern va fi dificil de alcătuit.

„Victoria lui Nicușor Dan este rezultatul unei mobilizări populare fără precedent, datorate perspectivei extrem de îngrijorătoare pentru un număr tot mai mare de români ca extrema dreaptă să conducă România. Nu au fost niște alegeri normale, ci au fost alegeri în care mai mult decât conducerea efectivă țării s-a jucat și, datorită mobilizării societății civile, academice, intelectualilor și unei serii de influenceri, o bună parte dintre români au înțeles ce e în joc și s-au mobilizat într-o manieră exemplară, care trebuie lăudată, pentru a opri o catastrofă care se anunța aproape inevitabilă după turul întâi.

Va fi foarte dificil de a forma un nou guvern, și aici avem atitudinea șovăielnică și foarte puțin compatibilă cu valorile europene a PSD, care s-a ferit să susțină candidatura lui Nicușor Dan, ba mai mult o serie de lideri, parlamentari, persoane importante din conducerile județene și locale ale partidului au făcut campanie pentru George Simion, în speranța unei eventuale alianțe PSD-AUR. Această atitudine pune sub semnul întrebării posibilitatea unei participări a PSD la o nouă coaliție, care matematic în Parlament nu poate fi decât cea între PNL, USR, UDMR, cu PSD în guvern sau cu PSD sprijinind din opoziție, acest guvern minoritar.

În cazul în care PSD nu va participa la guvern, și va vota învestirea guvernului în Parlament, un guvern minoritar va avea o marjă de manevră destul de limitată, nu va putea decât să negocieze proiecte de legi cu PSD rămas în opoziție, care va avea o putere de șantaj asupra guvernului, în condițiile în care opoziția naționalistă va bombarda Parlamentul cu moțiuni de cenzură pentru anticipate.

Suntem într-o serie de scenarii foarte puțin plauzibile să ducă la o majoritate parlamentară stabilă, dar pe de altă parte, nu există altă soluție decât aceea de a lucra cu acest Parlament și cu această configurație a Parlamentului”, subliniază Mișcoiu.

Radu Albu Comănescu: „O victorie absolut surprinzătoare” / Partidele tradiționale, la „examen de maturitate”

Radu Albu Comănescu, lector universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, se declară surprins atât de mobilizarea românilor la vot, cât și de recuperarea procentelor de care avea nevoie Nicușor Dan ca să îl învingă pe George Simion.

„Este o victorie, trebuie să spunem, absolut surprinzătoare, atât prin capacitatea de mobilizare a populației, stârnită de această competiție neobișnuită între doi candidați cu profiluri radical opuse, cât și prin recuperarea teritoriului electoral care nu părea să încline prea mult, în urmă cu două săptămâni, în favoarea candidatului independent. Nicușor Dan a găsit registrul potrivit de dialog cu societatea românească, la rândul ei intrată în alertă la un procentaj critic de mare cu privire la direcția pe care țara o putea lua, și la reprezentativitatea care un personaj ca și George Simion putea să o aibă pe scena internațională.

Între certitudinea unei relații - care poate fi îmbunătățită, firește - cu Uniunea europeană și SUA, și incertitudinea economică sau revoluția de tinichea a relațiilor internaționale pe care tandemul Simion-Georgescu le propuneau românilor, aceștia din urmă au preferat teritoriul familiar politic și cultural al lumii euroatlantice, mult mai productivă decât aventurismul țâfnos ale suveraniștilor”, atrage atenția Radu Albu Comănescu.

Analistul consideră că PSD se află într-un moment de răscruce iar deciziile pe care le va lua în următoarele zile îi vor marca istoria: „Ca de obicei, PSD rămâne “făcătorul de regi”, dar în același timp decizia pe care o va lua în aceste zile îi va marca istoria și moștenirea politică; pentru că a rămâne în opoziție sau în afara Guvernului, chiar dacă în poziția de susținător al acestuia, înseamnă a nu-și asuma cu adevărat responsabilitatea reînnoirii țării și contribuția la o reformă de mult necesară.

Mai mult decât liberalii, social democrații se află într-o criză profundă de leadership, de idei noi și de resursă umană, ceea ce-i face vulnerabili. Partidele proeuropene trebuie să găsească cu rapiditate un mecanism de participare colectivă la guvernare care să minimizeze asperitățile și interesele de grup până când situația economică a României nu-și regăsește credibilitatea. E un examen de maturitate pe care - dacă partidele românești îl pică - vor deschide, cu și mai mare legitimitate, porțile unei revărsări cu adevărat antisistem la capătul perioadei prezidențiale care începe”.

Potrivit datelor oficiale, românii l-au ales președinte pe Nicușor Dan cu 53,6% (6.168.642 de voturi), în timp ce George Simion a avut un procentaj de 46,4% (5.339.053 de voturi).

Nicușor Dan a obținut în turul doi al alegerilor prezidențiale peste 70% din voturile exprimate în județul Cluj, fiind favorit în majoritatea localităților.

 

 

Comenteaza