Cum explică şeful PSD Cluj criza politică a anului dar şi dispariţia Clujului din guvern

Cum explică şeful PSD Cluj criza politică a anului dar şi dispariţia Clujului din guvern
Preşedintele PSD Cluj compară debarcarea, fără precedent, a şefului guvernului de către propriul partid cu schimbarea antrenorului unei echipe care a ratat campionatul. Horia Nasra susţine că e mai important să avem investiţii în Cluj decât „miniştri care nu fac nimic”.

Acum că, cel puţin pentru moment, criza politică pare a fi depăşită, cum apreciaţi: tot acest circ politic cu debarcarea propriului premier a fost benefic sau nu pentru PSD?

Tot ce s-a întâmplat în ultimele două, trei săptămâni cu siguranţă că nu a adus plusvaloare partidului şi regret că s-a ajuns la această situaţie, însă prim-ministrul trebuia schimbat. Bineînţeles că noi suportăm deficitul de imagine. Pe de altă parte mi se pare corect să repari, chiar de la început, mecanismul, dacă e stricat, şi să nu ascunzi nerealizările.

Păi, dacă mecanismul era stricat şi, conform celebrei comisii Vâlcov, mai niciun ministru nu şi-a făcut treaba, cum de îi regăsim pe aproape toţi în noua echipă guvernamentală? Să înţelegem că ei, săracii, au încercat dar nu i-a lăsat Grindeanu să performeze?

A existat o slabă comunicare între prim-ministru şi miniştri şi, aşa cum se întâmplă deseori în viaţă, poate nu e cel mai bun exemplu, dar şi în fotbal, dacă echipa nu reuşeşte să câştige campionatul, e schimbat antrenorul şi câţiva jucători, nu toată echipa. Nu cred că a existat un singur vinovat, au existat vinovaţi, dar cel care coordonează are cea mai mare răspundere.

Ca să rămânem, atunci, în limbajul fotbalistic, v-aş întreba dacă apreciaţi drept inspirate schimbările făcute la pauză şi mă gândesc că au fost introduşi în teren un premier cu facultatea făcută târziu şi aia pe bani şi un doctorat plagiat, un play-boy la IMM-uri, un filozof la Economie, un sindicalist specialist în spălat plagiatori la Educaţie sau unul la Finanţe care a dat cu bâta în baltă de cum a deschis gura.

Responsabilitatea unui ministru e, în primul rând, una politică. Există şi în Europa şi în SUA politicienii ale căror meserii de bază n-au nicio legătură cu portofoliile ale căror titulari sunt. Iată, în Gemania există un candidat la funcţia de cancelar, la funcţia doamnei Merkel, care nu şi-a terminat încă facultatea.

De ce, din nou, nu există niciun ministru clujean în guvern?

Am spus de mai multe ori că, în alcătuirea unui guvern, nu trebuie să intre orgoliile locale, trebuie să avem grijă de calitatea actului administrativ. În ultimii cinci ani guvernele PSD au finanţat aeroportul, autostrada Turda-Sebeş. Sunt mai interesat de investiţii în Cluj decât de miniştri clujeni care să nu facă nimic.

Sunteţi la finalul primei sesiuni parlamentare. V-aţi simţit util în primele dumneavoastră luni ca parlamentar?

M-am simţit util. Am primit răspunsuri de la miniştri la întrebări legate de modernizarea străzii Triajului, de trecerea Parcului Feroviarilor în patrimoniul municipalităţii. În plan legislativ am în lucru, alături de alţi cîţiva colegi un proiect de lege a locuinţelor sociale, iar în comisia SRI în care activez am iniţiat modificarea hotărârii de funcţionare a comisiei şi lucrez, împreună cu alţi colegi, la modificarea Legii terorismului şi a statutului ofiţerului SRI.

 

Comenteaza