Cum facem locuirea accesibilă pentru cât mai mulți, la Cluj-Napoca? Locuințe publice pentru tineri și cei care oferă servicii esențiale într-o comunitate

Cum facem locuirea accesibilă pentru cât mai mulți, la Cluj-Napoca? Locuințe publice pentru tineri și cei care oferă servicii esențiale într-o comunitate

Candidatul PSD Cluj la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, are în vedere, în programul său, aspectul locuirii la Cluj-Napoca, devenită o reală provocare.

Mulți dintre cei care își doresc să trăiască aici fie nu își permit să își achiziționeze o locuință, din cauza prețurilor exagerate, fie nu își permit să plătească o chirie, și aceasta fiind foarte scumpă la Cluj-Napoca. Pentru ei, locuințele sociale sau cele publice, cum există în marile orașe ale Europei, ar reprezenta o alternativă. În prezent, municipiul Cluj-Napoca nu e neapărat cel mai scump oraș, în cel puțin două sectoare din București prețurile fiind mai ridicate, dar nici nu se poate lăuda la acest capitol.

Aurelia Cristea a prezentat, la ZIUA LIVE, viziunea sa în ceea ce privește aspectul locuirii în orașul denumit de mulți „de cinci stele”.

„Programul de locuire nu este o invenție a mea, este doar un obiectiv pe care mi-l asum. Sunt orașe în Europa, în țări bine dezvoltate economic, care au aceste programe, de zeci de ani. Avem exemplul Vienei, care are peste 220.000 de locuințe publice. În acest moment, social democrații europeni, în Comitetul Regiunilor au propus deja un plan Marshall pentru construcția de locuințe publice, locuințe care să fie asumate de către administrațiile publice și găsite diverse mixuri de finanțare astfel încât să răspundă acestei nevoi de locuire, din cauza faptului că au crescut foarte mult prețurile”, a explicat Aurelia Cristea.

În opinia Aureliei Cristea, și în cazul locuințelor pur sociale, destinate categoriilor vulnerabile, se poate proceda la fel.

„În momentul acesta putem avea varianta de construire de locuințe de către primărie, să își asume efectiv primăria și va trebui să facem asta, și în același timp există și posibilitatea de parteneriat public privat, în care primăria investește în partea de infrastructură și în contrapartidă primește la valoarea costului, achiziționează la valoarea costului de la respectivul partener partea de fond de locuințe pe care vrea să o achizționeze și și-o asumă. Astăzi, în imobiliare investitorului i se cere să facă el investiția în infrastructură, să facă el școala și grădinița, și evident că acestea se adaugă toate la costurile locuințelor”, a completat Aurelia Cristea.

În opinia social democratei, e vorba de „un mix pe care trebuie să îl găsim și care să fie cel mai rezonabil din punct de vedere al investiției și al eficienței banului public”.

Atenție față de medici, profesori, asistenți

Cât despre locuințele publice, acestea ar trebui puse la dispoziția persoanelor vulnerabile cu venituri reduse, dar în același timp este necesar un program de locuire destinat persoanelor care lucrează în administrație, servicii publice care sunt cruciale pentru societate, educație, sănătate, cultură. „Avem nevoie să ne rămână aici medici, profesori, asistenți, infirmieri, educatori, învățători. Ar trebui să ne gândim să le oferim tinerilor aceste locuințe publice, pentru cei care lucrează în aceste servicii, ei sunt la început de drum și nu își permit o chirie sau să își achiziționeze o locuință”, a mai spus Aurelia Cristea.

Plan Urbanistic General actualizat

Planul Urbanistic general expiră la finalul acestui an iar administrația actuală așteapă adoptarea în Parlamnet a Legii Urbanismului înainte de a lansa o licitație pentru actualizarea PUG-ului. Acest demers este esențial, cu impact economic asupra Clujului și cu valențe sociale, totodată.

„Planul Urbanistic trebuie actuualizat, este evident acest lucru. O lege nu face decât să adauge...De la ce trebuie să pornim? Trebuie să fi învățat ceva din greșelile care s-au făcut pe actualul PUG, trebuie să reflectăm exact realiatea din teren, să nu ne trezim că prevedem spații sau șosele extinse, unde sunt deja clădiri construite și trebuie să le dărâmăm.

În același timp, mi-aș dori ca PUG-ul să fie mult mai bine detaliat, astfel încât să nu fie necesare acele PUZ-uri, primăria a cerut ca lumea să își facă PUZ-uri, PUD-uri. Am văzut ce a însemnat asta, primăria și-a asumat să dezvolte cartierul Sopor și de vreo cinci ani nu are PUZ-ul aprobat.

Astăzi, sunt multe persoane fizice care dețin proprietăți în Cluj-Napoca și care nu pot să își construiască o casă pentru că nu există PUZ-uri, care sunt obligatorii.

(...)Trebuie să vedem orașul în dezvoltarea lui efectivă, mai ales că este predictibil să vezi că se dezvoltă, având un centru medical, un centru universitar atât de puternic, centru de servicii financiare, de excelență pe zona de IT, e clar că orașul se va dezvolta și atunci trebuie să îl pregătim pentru ceea ce va fi peste 30 de ani, nu doar peste 10 ani. În acest context am prevăzut un Birou Unic de Urbanism, care să integreze toți furnizorii de utilități.

În felul acesta nu vom purta oameni pe la toate companiile pentru toate avizele. Digitalizăm tot procesul de autorizație de construire, îl facem transparent și avem un singur birou unde companiile de utilități cu specialiștii din urbanism să conlucreze astfel încât să se ajungă la eliberarea unei autorizații de construire în 60 de zile, nu în doi ani sau trei ani sau cinci luni”, a mai precizat Aurelia Cristea.

 

 

Comenteaza