Video Cum funcționează alianța PSD-PNL în Parlamentul European. "Avem puncte de vedere comune pe cele mai multe dosare"

Cum funcționează alianța PSD-PNL în Parlamentul European. "Avem puncte de vedere comune pe cele mai multe dosare"

Europarlamentarul Daniel Buda, a explicat, la ZIUA LIVE, cum funcționează la Bruxelles alianța dintre liberalii și social-democrații români.

Daniel Buda a menționat că la nivelul Parlamentului European alianța PSD-PNL funcționează, lucrează pentru interesele țării, iar punctele de vedere sunt, de regulă, comune.

„Apropo de această alianță PSD-PNL, la nivel de Parlament European lucrează pentru ceea ce înseamnă interesele României, de regulă în Parlamentul European avem puncte de vedere comune, pe cele mai multe dosare. Sigur că sunt dosare în care sunt și viziuni diferite, abordări diferite, cum de altfel și în interiorul grupului (PPE - n.red.) avem situații în care suntem oarecum divizați, dar această formulă de alianță pentru Parlamentul European este una funcțională și una care va garanta o reprezentare corectă a intereselor României la nivelul Uniunii Europene. Vom ști ce să facem pentru ca interesele României să fie corect reprezentate în această structură extrem de complexă a luării deciziilor de la Bruxelles”, a mai spus Daniel Buda.

Europarlamentarul a vorbit și despre beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană.

„Este foarte important să vorbim despre ceea ce înseamnă apartenența la Uniunea Europeană, pentru că din nefericire, se vorbește destul de puțin de UE și de ceea ce înseamnă fondurile europene, apartenența la UE și beneficiile sale. Aceste lucruri se văd în lucrările de infrastructură și în stabilitatea pe care ți-o dă apartenența la o astfel de structură, ca și apartenența la NATO, în condițiile în care vedem că avem un război la nici 200 de kilometri de noi.

Pe de altă parte, le spun celor cu care mă întâlnesc că este foarte important să se cheltuiască banii europeni, pentru că avem bani din Politica de Coeziune. Nu știm cum va arăta aceasta pe viitor, adică acea politică ce vine și pune la dispoziția primarilor și statelor membre. până la urmă, resursele financiare necesare pentru dezvoltare.

Pentru că, din păcate, apar noi provocări legate de înarmarea, apărarea Uniunii Europene. De asemenea, e foarte important să nu uităm că avem la dispozție resurse financiare din Politica Agricolă Comună, acei bani pe care îi primim sub forma subvențiilor, fără de care nu am putea să supraviețuim în agricultură și nici ca și consumatori, pentru că prețurile la alimente ar fi mult mai mari comparativ cu ce e acum pe piață”, a explicat Daniel Buda.

Noi provocări pentru Uniunea Europeană

Europarlamentarul a cerut ca banii prevăzuți în Politica de Coeziune să nu fie redirecționați spre alte nevoie ale UE și să rămână pentru a dezvolta regiunile. El a explicat cum se conturează această politică pentru ciclul financiar viitor, în condițiile în care războiul din Ucraina e departe de a se încheia.

„Fiind un reprezentant și al acestui segment, al primarilor, și susținând necesitatea dezvoltării regiunilor, trebuie să vorbesc despre asta în Parlamentul European, mă interesează ca banii să rămână mai departe la dispoziția autorităților publice locale. Dacă banii nu sunt cheltuiți, evident că europenii îi iau și îi duc în altă parte. Sau nu ți-i mai dau la nivelul la care i-au dat în exercițiul financiar anterior. Li se găsește un rost banilor respectivi dacă nu sunt folosiți.

Și, din nefericire, există această presiune foarte mare pe ceea ce înseamnă componenta de apărare. Războiul din Ucraina e departe de a se încheia și în același timp există o nevoie de a se investi în armament și apărare astfel încât să putem rezista în cazul unei conflagrații care se poate extinde în orice moment în UE. De aceea le tot spun primarilor, dar și guvernanților, să folosească banii. Dezvoltarea străzilor, lucrările de infrastructură, modernizarea acestora, spitale, școli, autostrăzi sunt făcute cu fonduri europene. E important să folosim acești bani pentru dezvoltarea și modernizarea României, pentru ca românii să nu mai plece în străinătate să-și caute un rost afară”, a mai spus Buda.

Parlamentul European a simplificat, în urmă cu câteva zille, Politica Agricolă Comună, o parte dintre solicitările și revendicările fermierilor aflați în această iarnă și început de primăvară în grevă fiind ascultate și implementate în aceste reguli. Daniel Buda a explicat ce presupun aceste modificări:

„S-a adaptat Politica Agricolă Comună la nevoile statelor membre, existând posibilitatea acum de a flexibiliza de două ori pe an ceea ce a însemnat Plan Național Strategic în agricultură. Uniunea Europeană îți dă bani, dar vrea să vadă și un plan pe care tu îl ai pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii. Deci, statele membre au acum posibilitatea de a modifica de două ori pe an aceste planuri. Am venit cu un răspuns pe care l-am dat urmare a acestor doleanțe exprimate de fermierii în stradă și cred că am făcut un lucru foarte bun punând pe masa statelor membre aceste aspecte”.

Comenteaza