Cum se fac jocurile în cursa pentru primărie (analiză)

Cum se fac jocurile în cursa pentru primărie (analiză)
Până la intempestiva intrare în joc a omului de afaceri, competiţia pentru fotoliul de primar al Clujului era una cu final previzibil, în care singurele necunoscute erau numele ocupanţilor locurilor doi şi trei. Apariţia lui Octavian Buzoianu va obliga, însă, „matematicienii” din spatele principalilor candidaţi să refacă aproape toate calculele.

Realist vorbind, singura miză a bătăliei pentru funcţia de şef al clădirii de pe Calea Moţilor era, până acum, ocuparea celui de-al doilea loc după un Emil Boc previzibil câştigător cu un avantaj extrem de relaxat. Cu alte cuvinte, întreaga greutate a competiţiei apăsa pe umerii Aureliei Cristea, care, în calitate de reprezentantă a unui partid cu pretenţiile PSD, era obligată să ţină cât mai aproape de Boc. O eventuală clasare a ei pe locul trei, depăşită fiind şi de candidatul UDMR, Horvath Anna, ar reprezenta o catastrofă nu doar personală, ci a întregii organizaţii a social-democraţilor clujeni.

O înfrângere a candidatului PSD în faţa lui Boc, în fief-ul fostului premier, ar fi perfect digerabilă la Bucureşti. În schimb, dacă şi-ar vedea reprezentantul depăşit şi de candidatul UDMR, cum a păţit-o Remus Lăpuşan în 2008, Liviu Dragnea nu ar mai avea absolut niciun motiv să nu arunce la lada de gunoi a istoriei pesediste întreaga conducere pontafilă a social-democraţilor clujeni. Un loc trei în cursa pentru primăria clujeană ar însemna încheierea carierei politice atât pentru Cristea, cât şi pentru Lăpuşan.

Perfect conştient de acest risc, Lăpuşan pare dispus să o sacrifice pe Cristea şi, la propunerea ALDE, să-şi lipească organizaţia de Buzoianu. Între semnalul prost transmis de un PSD incapabil să-şi găsească un candidat propriu pentru primăria Clujului, după ce a dovedit aceeaşi impotenţă şi în cazul Floreştiului, şi riscul de a fi tras pe linie moartă în partid, Lăpuşan pare gata să încline spre prima variantă. Prin urmare, prima variantă pe care o vom lua în calcul va fi cea cu un Buzoianu candidat independent susţinut de PSD şi ALDE.

Om de afaceri de succes al Clujului, neimplicat nici măcar la nivel de zvon, în lucruri cu iz penal, Buzoianu are o singură tinichea de coadă, faptul că a girat pierderea de către Cluj a unuia dintre brandurile sale majore, fabrica de bere Ursus, lucru care a nemulţumit nu doar pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă, ci şi extrem de mulţi clujeni deranjaţi la nivel afectiv de pierderea fabricii de bere.

Fără a mai face şi o comparaţie între Buzoianu şi Cristea (care i-ar fi net defavorabilă actualului candidat al PSD), e de marcat doar faptul că, în mod evident, omul de afaceri ar aduce un surplus de voturi PSD, în special din zona electoratului nehotărât, dar cu înclinări spre dreapta, sau a alegătorilor care şi-ar dori un „tehnocrat", adică un manager validat, în fruntea primăriei. Altfel spus, Buzoianu ar oferi PSD şanse sporite la locul doi în competiţie.

O candidatură a lui Buzoianu cu susţinerea PSD nu ar afecta cu absolut nimic şansele la victorie ale lui Boc şi, spre deosebire de ipoteza în care va rămâne pur independent, nu-l va văduvi nici de voturi pe actualul edil. Pe lângă Cristea, în această ipoteză, păgubit ar putea fi şi celălalt candidat independent, Liviu Alexa, care s-ar putea trezi părăsit de alegătorii de stânga care l-au preferat pe el în dauna Aureliei Cristea, dar care, odată ce Cristea ar fi înlocuită cu Buzoianu, s-ar putea reîntoarce spre PSD.

Cea de a doua variantă ar fi păstrarea actualei situaţii, adică Buzoianu candidat independent pur, fără susţinerea vreunui partid politic. În această situaţie singura sa bătălie va fi cu Alexa pentru locurile 4-5. În această situaţie, pe lângă voturile pe care le va mobiliza singur din zona nehotărâţilor sau a celor care, fără el în competiţie, n-ar fi mers la vot. Buzoianu va mai „fura" voturi din două direcţii.

Dintre cei care îşi doresc neapărat un independent în fruntea primăriei şi până acum aveau doar opţiunea Alexa, cei care au viziuni mai degrabă de dreapta vor migra de la candidatul-jurnalist la candidatul-om de afaceri (nu că Alexa nu ar fi şi om de afaceri, dar, din acest punct de vedere, joacă într-o divizie inferioară celei în care activează Buzoianu). Cel de-al doilea păgubit de voturi, în cazul în care Buzoianu îşi va păstra complet independenţa politică şi numai în acest caz, va fi Boc.

Spuneam că, sub umbrela PSD, Buzoianu n-ar putea subtiliza voturi de la Boc, pentru simplul fapt că, indiferent de motivul pentru care l-ar vota în iunie pe actualul primar, alegătorii săi în nici un caz nu ar vota un candidat susţinut de PSD. În schimb, cu un om de afaceri de calibrul lui Buzoianu candidat independent, lucrurile ar sta altfel.

O bună parte dintre cei care intenţionau să-l voteze pe Boc doar pentru că nu exista altul mai bun s-ar putea răzgândi, preferând în locul răchiţeanului, drept manager al obştii, o persoană care, spre deosebire de Boc (în ciuda celor două mandate şi un pic de primar şi a aproape unui întreg mandat de şef de guvern) şi-a validat cu vârf şi îndesat aptitudinile manageriale. În această ipoteză, candidatul PSD n-ar fi afectat de candidatura lui Buzoianu.

În concluzie, indiferent sub ce formă va candida, Buzoianu îi va provoca daune lui Alexa şi nu va pune în pericol cel de-al patrulea mandat al lui Boc. Avantaj pentru omul de afaceri, dar şi pentru PSD ar fi doar varianta în care şi-ar uni forţele, dar nici atunci n-ar putea urca mai mult de locul doi.

Etichete
Comenteaza