Cum şi-au votat democrat-liberalii clujeni prezidenţiabilul

Cum şi-au votat democrat-liberalii clujeni prezidenţiabilul
Scrutinul intern de sâmbătă a relevat discrepanţe uriaşe între organizaţiile PDL din judeţ în privinţa preferinţelor privind numele viitorului candidat la Cotroceni.

Democrat-liberalii clujeni au decis, chiar dacă la mustaţă, că cel mai bun prezidenţiabil dintre cei doi candidaţi, Cătălin Predoiu şi Gheorghe Falcă, este primarul Aradului. Totuşi, vot aproape paritar a existat doar la Câmpia-Turzii. Celelalte organizaţii PDL s-au dovedit partizanele nete fie ale lui Predoiu, fie ale lui Falcă.

Alegerile preliminare ale PDL s-au desfăşurat în şase secţii de votare amenajate în sediile organizaţiilor PDL din cele şase centre urbane ale judeţului, în care, însă, şi-au putut exprima votul şi membrii de partid din comunele arondate. Surprinzător, scrutinul de sâmbătă nu doar că n-a arătat o opţiune relativ unitară în filială privind numele celui mai bun prezidenţiabil, dar a scos în evidenţă diferenţe uriaşe de opinii între organizaţiile democrat-liberale din judeţ.

Gheorghe Falcă n-a câştigat alegerile decât la Cluj-Napoca şi la Turda, victoria sa la nivelul întregului judeţ fiind determinată, însă, de faptul că în capitala judeţului au votat mai mulţi pedelişti decât în toate celelalte secţii de votare la un loc. În Cluj-Napoca Falcă a strâns 1.075 de voturi, iar Predoiu 701. „Mi-e greu să explic de ce colegii mei au votat cu unul sau cu altul dintre cei doi candidaţi. Poate a contat faptul că, primar fiind, Gheorghe Falcă e mai apropiat de administraţie şi, în plus, conduce unul din primele zece municipii ale ţării. Predoiu e mai recent venit în politică şi probabil e mai puţin cunoscut în Cluj-Napoca", a încercat să explice opţiunea pedeliştilor din capitala judeţului preşedintele OT-PDL Cluj, fostul viceprimar Radu Moisin.

În Turda, victoria bănăţeanului a fost mai categorică, obţinând mai mult de dublul numărului de voturi contabilizate de fostul ministru al Justiţiei. Aici Falcă a adunat 306 voturi faţă de cele doar 125 acumulate de Predoiu. Şeful democrat-liberalilor turdeni, primarul Tudor Ştefănie găseşte cam aceeaşi explicaţie pentru votul colegilor săi. „S-a votat probabil pentru un primar şi pentru un membru vechi de partid şi foarte cunoscut de partid. Predoiu e nou-venit şi probabil mai puţin cunoscut", a apreciat Ştefănie.

La polul opus, la Gherla, Predoiu a primit de mai bine de 12 ori mai multe voturi decât Falcă. Fostul ministru a fost votat de 187 de pedelişti, în vreme ce Falcă abia a convins 15 votanţi din Gherla sau din împrejurimi să-i dea votul. „Lumea votează pe cine cunoaşte. Falcă o fi el tânăr şi frumos, dar lumea, mai ales de la ţară, nu-l ştie, îl ştie pe Predoiu că o fost ministru", sună explicaţia liderului PDL Gherla, fostul primar Ovidiu Drăgan.

O a doua victorie categorică a fost obţinută de Predoiu la doi paşi de Gherla, în secţia de votare din Dej, unde a adunat de patru ori mai multe voturi decât Falcă (361 - Predoiu, 92 - Falcă ). Liderul PDL Dej, Dan Gavrea, susţine că dejenilor li s-a părut mai convingător fostul ministru la prezentarea de joi de la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). „Din Dej am fost 35 de delegaţi la manifestarea de joi de la CCS şi, pe drumul de întoarcere, majoritatea colegilor au spus că i-a impresionat mai mult Predoiu şi se pare că asta e opinia şi în restul ţării, că Predoiu e mai bun", a afirmat Gavrea.

În Huedin Predoiu a strâns aproape de două ori mai multe voturi decât Falcă, fiind votat de 190 de pedelişti din zonă, în vreme ce lui Falcă i-au dat credit doar 104. Cel mai strâns scor s-a înregistrat la Câmpia-Turzii, unde cei doi candidaţi au fost separaţi de doar opt voturi. Predoiu a adunat 131 de sufragii, iar Falcă 123. La nivelul întregului judeţ, primarul Aradului a câştigat alegerile la o diferenţă de doar 20 de voturi. Gheorghe Falcă a strâns 1.715 voturi, în vreme ce Cătălin Predoiu a fost votat de 1.695 de democrat-liberali clujeni. Până acum, judeţul Cluj e singurul în care a câştigat Falcă. În celelalte 11 judeţe în care s-a votat până acum, Predoiu a câştigat detaşat, obţinând între 75% şi 90% din sufragiile „poporului" pedelist.

 

Comenteaza