Cum suflă liberalii şi-n iaurt să scape de Seplecan. Prefectul Vuşcan arbitrează scandalul din PNL Cluj

Cum suflă liberalii şi-n iaurt să scape de Seplecan. Prefectul Vuşcan arbitrează scandalul din PNL Cluj
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a fost exclus definitiv din PNL, prin respingerea contestaţiei sale şi de către ultimul for de apel al partidului, Colegiul de Arbitraj Naţional.

Liberalii clujeni au cerut zilele trecute prefectului judeţului Cluj să constate, potrivit Legii Statutului Aleşilor Locali, încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Seplecan, odată cu pierderea calităţii de membru de partid, pe care a avut-o în 2012, când a obţinut mandatul.

Iniţiativa PNL Cluj vine după ce la sfârşitul anului trecut liberalii au decis politic să-l excludă din partid şi să-l schimbe pe Mihai Seplecan din funcţia de preşedinte al CJ Cluj. La acel moment, prefectul Gheorghe Vuşcan a considerat că demiterea fostului preşedinte s-a făcut legal şi nu a atacat-o în instanţă.

Decizia a fost atacată însă de Mihai Seplecan, iar instanţa Tribunalului Cluj, Secţia mixtă de contencios administrativ, a decis ieri, 23 martie, că în dosarul 153/117/2016, deschis în urma plângerii lui Seplecan, se va pronunţa în data de 30 martie 2016.

Dacă până atunci Seplecan rămâne consilier judeţean, iar decizia îi va fi favorabilă, el s-ar întoarce a doua zi în funcţia de preşedinte al forului judeţean clujean.

Prin acest demers, practic, liberalii vor să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla, chiar dacă Seplecan câştigă în instanţă. Dacă prefectul Vuşcan va constata încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Mihai Seplecan până la data de 30 martie, el nu va mai putea ocupa funcţia de şef la judeţ.

Oficial, în acest moment, cererea PNL Cluj este analizată de juriştii prefecturii Cluj. Teoretic prefectul are 30 la zile la dispoziţie să se pronunţe, dar ţinând cont de faptul că data trecută, la schimbarea lui Seplecan din funcţie, decizia sa a fost luată după câteva zile de la sesizare, şi de data aceasta prefectul se va pronunţa la fel de repede, cel mai probabil înainte de 30 martie, data pronunţării instanţei.

Chiar şi în cazul unei decizii a prefectului prin care ar constata încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Mihai Seplecan, acesta mai păstrează ceva şanse teoretice să revină la şefia judeţului.

Prima condiţie este ca instanţa să-i dea dreptate în 30 martie. A doua condiţie ar fi ca el să atace decizia de excludere din PNL în instanţă, şi să ceară în procedură de urgenţă suspendarea deciziei până la judecarea pe fond şi să obţină acest lucru. Cele două condiţii îndeplinite simultan l-ar propulsa din nou pentru o perioadă scurtă în fruntea judeţului, deoarece actualul mandat se încheie în iunie 2016.

Astfel, în bătălia internă din PNL Cluj, prefectul Gheorghe Vuşcan, provenit din PSD Cluj, este un factor cheie, cu un cuvânt greu de spus.

 

 

 

Comenteaza