Cum văd liderii PNL Cluj asumarea răspunderii pe măsurile fiscale: „Nu ne putem permite să pierdem fondurile europene. Suntem absoluți dependenți de ele”

Cum văd liderii PNL Cluj asumarea răspunderii pe măsurile fiscale: „Nu ne putem permite să pierdem fondurile europene. Suntem absoluți dependenți de ele”
| Foto: Facebook.com/MEPDanielBuda

Liberalii au votat, luni, pentru asumarea răspunderii guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Se pare că au existat tensiuni în ședința partidului, unde unii lideri ai PNL și-au arătat nemulțumirea față de realația cu partenerii de guvernare de la PSD.

Președintele PNL Nicolae Ciucă a transmis că taxele și impozitele anunțate de Guvernul Ciolacu nu trebuie să afecteze în niciun fel veniturile populației. Fostul premier a vorbit despre facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile de peste 50 de milioane de euro.

„Am discutat cât se poate de onest toate aceste probleme. Avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să putem asigura banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a României. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor. Toate aceste măsuri nu trebuie să afecteze veniturile populației”, a spus Ciucă, referitor la nevoia de a face rost de bani la buget.

Ce spun liderii liberali clujeni

ZIUA de CLUJ l-a contactat pe șeful PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, pentru a comenta măsurile luate de conducerea centrală a partidului.

Avem responsabilitatea de a guverna țara. Discutăm de niște măsuri care au fost prezentate în interiorul partidului. Am stabilit că nu vom accepta coborârea pragului pentru microintreprinderi sub 500.000 de euro. De asemenea, nu vom fi de acord cu taxarea pe proprietate cu 1%, așa cum s-a vehiculat în spațiul public (...).

Eu sunt absolut convins că vom găsi resursele financiare care să ne permită să diminuăm cheltuielile. Cel mai important este să nu pierdem fondurile europene, pentru că acesta este riscul dacă nu adoptăm măsurile. România nu-și permite acest lucru. Suntem absoluți dependenți de tot ceea ce înseamnă dezvoltarea și modernizarea țării cu fonduri europene.

Legat de unele nemulțumiri, noi suntem un partid liberal. Fiecare are posibilitatea de a se exprima și de a-și expune liber punctele de vedere. Nu vreau acum să fac o analiză a domnului Cîțu sau a domnului Vîlceanu. Aceste obligații au fost asumate în PNRR tocmai de către Florin Cîțu atunci când era premier. Respectăm opinia sa, dar decizia a aparținut partidului”, ne-a transmis Daniel Buda.

Un alt nume important din PNL Cluj, fostul prefect Mircea Abrudean, actual secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, susține că prioritatea liberalilor este de a scădea cheltuielie fără a introduce noi taxe.

Măsurile sunt necesare în contextul actual. PNL este un partid responsabil care înțelege, ca de fiecare dată în istoria sa, că este nevoie de măsuri de asemenea natură pentru ca lucrurile să evolueze în direcția pe care ne-o dorim cu toții în România. Guvernarea liberală condusă de premierul Nicolae Ciucă a început cu creșteree economică, cu creșterea investițiilor, etc.

Ne dorim ca, în continuare, cu guvernul Marcel Ciolacu, să avem aceleași rezultate. Înțelegem că sunt necesare măsurile pentru dezvoltarea României, pentru implementarea cu succes a PNRR-ului, să putem atrage toți banii pe care îi avem la dispoziție, să ne putem încadra în ținta de deficit și toate celelalte priorități asumate de Guvern.

Se încearcă reducerea cheltuielilor și evitarea introducerii a oricăror taxe noi, pentru că asta este prioritatea PNL, să nu avem taxe noi. Dintotdeauna în partidul nostru au existat dezbateri și discuții democratice în forurile statutare, așa a fost mereu și așa va fi. Asta nu înseamnă că nu se înțelege că este nevoie de asemenea măsuri. S-a și văzut în votul pentru asumarea răspunderii”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Mircea Abrudean.

Comenteaza