Cum vrea Daniel Buda să îi apere pe cei care îşi pierd casele
- Scris de Mihai Prodan
- 27 Noi 2012, 22:35
- Politica
- Ascultă știrea
Daniel Buda vrea să-i protejeze pe cei care ajung în situaţia de a-şi pierde locuinţele din cauza datoriilor neachitate la bancă, de la evacuarea în stradă. Practic, el vrea să impună noilor proprietari ai imobilelor să-i păstreze pe vechii proprietari în spaţiu timp de doi, trei ani, în calitate de chiriaşi.
„Vreau să modific legea astfel încât să nu mai poată fi evacuate din case persoanele care nu mai pot plăti ratele bancare. Practic, întocmai ca în cazul chiriaşilor caselor naţionalizate şi apoi retrocedate, care mai pot sta cinci ani în aceste locuinţe, şi persoanele care nu mai pot plăti ratele la bancă să beneficieze de un termen de graţie de doi sau trei ani, în funcţie de situaţia socială a fiecărui caz în parte, în care să nu poată fi evacuaţi din locuinţă chiar dacă proprietarul imobilului devine altcineva. Practic, ei vor pierde dreptul de proprietate asupra imobilului în favoarea băncii, care îl va putea vinde pentru a-şi recupera banii, dar îşi vor păstra dreptul de folosinţă, ceea ce înseamnă că noul proprietar, indiferent cine va fi acesta, va fi obligat să-i păstreze în spaţiu în acest interval de timp contra unei chirii al cărei nivel va fi stabilit în funcţie de posibilităţile financiare ale foştilor proprietari", a explicat Buda.
Candidatul ARD în colegiul 2 deputaţi spune, însă, că nu toţi rău-platnicii ar urma să beneficieze de această facilitate. „Nu toată lumea care nu poate să-şi plătească ratele la bancă va fi în situaţia aceasta, ci discutăm de cei monoparentale, discutăm de familiile cu mulţi copii, discutăm de familiile de pensionari", a adăugat Buda. El a admis că, deşi formaţiunea politică pe care o reprezintă se revendică a fi de dreapta, această măsură este una eminamente de stânga. „Aşa este, e o măsură clar de stânga, dar România se află într-o situaţie în care nu putem vorbi doar de politici de dreapta sau doar de stânga, aceste lucruri se amestecă. Oricum, aceasta este o măsură care vine, până la urmă, să protejeze cetăţeanul de ceea ce înseamnă rapacitatea acestui sistem bancar şi cred că este binevenită, pentru că, din păcate, sunt foarte multe familii care se află în această situaţie", a concluzionat Buda.