Video Daniel Buda a spus ce va face România cu cele 1,4 miliarde de euro din Repower EU

Daniel Buda a spus ce va face România cu cele 1,4 miliarde de euro din Repower EU

RePower EU este programul prin care ţara noastră va primi încă 1,4 miliarde euro pentru dezvoltarea domeniului energetic și reprezintă o oportunitate mare pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie din surse regenerabile care să ne asigure independenţa energetică pe termen mediu și lung.

Europarlamentarul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a oferit, la ZIUA LIVE, mai multe detalii despre banii europeni care vor ajunge în România.

Cu siguranță planul va trece în Parlamentul European (lucru care s-a și întâmplat în cursul zilei de marți – n.red.). Este un acord care a fost convenit de toate forțele politice. Este un mecanism prin care se dorește ca statele membre să aibă la dispoziție această resursă financiară pentru finanțarea a tot ceea ce înseamnă capabilitate energetică, de a furniza în sistemul public energie plecând de la panouri solare, eoliene, instalații de biogaz, astfel încât să reducem dependența de importurile din țările terțe.

Este foarte important acest aspect. Ne dorim să reducem importurile față de țările din afara UE și să producem cât mai mult în România pentru a nu importa din altă parte. Recomand tuturor românilor să-și instaleze panouri fotovoltaice. Finanțarea acestui mecanism se face și din banii necheltuiți anul trecut din politic de coeziune.

Mai puțin se pot folosi banii de la agricultură. Exista această posibilitate. Comisia de Agricultură a respins în unanimitate această posibilitate deoarece noi am apreciat că nu putem lua din banii de la agricultură și să-i punem în această zonă. Sectorul agricol are nevoie de resurse financiare în aceste momente”, a declarat, la ZIUA LIVE, eurodeputatul clujean.

Comenteaza