Video Daniel Buda, despre demisiile miniștrilor USR PLUS: "Un gest de iresponsabilitate crasă. Mă surprinde foarte mult acest demers"

Daniel Buda, despre demisiile miniștrilor USR PLUS: "Un gest de iresponsabilitate crasă. Mă surprinde foarte mult acest demers"

Președintele PNL Cluj a intervenit în emisiunea ZIUA LIVE pentru a comenta ieșirea USR PLUS din Guvernul Cîțu.

"Nu cred că s-a așteptat multă lume la acest gest din partea celor de la USR, pentru că am mizat mereu pe ceea ce înseamnă maturitatea acestui partid de a înțelege nevoia ca România să aibă o guvernare stabilă, care să se ocupe de ceea ce înseamnă gestionarea eficientă a treburilor țării și aș aprecia că este, ca să nu fiu foarte dur, un gest de iresponsabilitate crasă din partea lor și mă surprinde foarte mult acest demers și din partea colegului meu Dacian Cioloș, cu care am fost coleg și la liceu și la facultate. Aș fi așteptat mai multă maturitate din partea lor, pentru că un astfel de gest aruncă România într-o situație – nu neaparat de instabilitate politică, pentru că sunt mecanisme constituționale care intră în funcțiune în astfel de situații, însă ne-am fi bucurat să rămână alături de noi și să fi putut da mai departe României o guvernare de dreapta, o guvernare eficientă, care să aibă capacitate de a crea plus valoare pentru viața fiecărui român", a declarat președintele PNL Cluj, Daniel Buda, marți, la ZIUA LIVE.

De asemenea, liderul liberalul clujean spune că este surprins că neînțelegerile din Coaliție au pornit de la Programul "Anghel Saligny", despre care subliniază că a fost asumat în planul de guvernare.

"Sunt foarte surprins de motivele pentru care s-a ajuns la acest gest a lor de a pleca din Guvern și aș vrea să fac o referire în câteva cuvinte la ceea ce este acest plan Anghel Saligny. Am plecat de la ceea ce înseamnă acest plan de investiții la nivel național ca fiind absolut o necesitate. Eu sunt și membru în comisia de Dezvoltare Regională în Parlamentul European, membru în comisia de agricultură, și nu de puține ori discutăm de ceea ce înseamnă depopularea spațiului rural (…) și principalul motiv este lipsa infrastructurii primare – drumuri asfaltate, apă, canalizare și alte servicii de infrastructură care să asigure un trai decent. Prin acest plan Anghel Saligny nu s-a dorit altceva decât să se vină cu resurse financiare care să fie puse la dispoziția comunităților locale pentru a se dezvolta și moderniza. (…) Acest program a fost asumat în planul de guvernare. Noi nu am făcut altceva decât să stăm mai departe în programul de guvernare. Cei de la USR PLUS, din păcate, nu înțeleg necesitatea de dezvoltare a spațiului rural – ei au puțini primari în zona rurală – această neînțelegere este cauzată și de o lipsă de experiență politică, de o imaturitate politică – si au spus că vrem să furăm acești bani. Totuși, nu poți să-i faci hoți pe toți primarii. Mecanismele în cazul acesta sunt cele care se folosesc și la banii europeni, adică transparență totală", a precizat Buda.

Președintele PNL Cluj a afirmat că Stelian Ion, ministrul remaniat al Justiției, ar fi primit dispoziție de la partid să nu dea avizul pentru proiectul Saligny, fapt care a dus la această criză politică, remarcând că cei din USR PLUS au stat "calați pe îndepărtarea lui Florin Cîțu de la guvern", dovedind "infantilism politic". 

"Tot ajung la noi informații legat de faptul că Stelian Ion a avut dispoziție de la partid să nu dea acel aviz care a fost solicitat în august, eliberat în 17 august de către Direcția de avizare din departamentul juridic al Ministerului Justiției, (...) l-a ținut în sertar, nici vorbă că nu a ajuns la el într-o formă aptă din punct de vedere juridic să genereze efecte. Nu i-a dat drumul încercând să genereze această criză politică. Ei, iată că suntem în această situație și premierul Cîțu nu a avut altă opțiune decât să apeleze la remanierea lui Stelian Ion. Le-am spus celor de la USR PLUS să vină cu altă propunere de ministru și ar fi fost acceptat fără nicio problemă. Ei au stat calați pe ceea ce înseamnă îndepărtarea lui Florin Cîțu din Guvern, ceea ce, desigur, nu putem accepta, așa cum corect le-a spus Kelemen Hunor într-o ședință și le-a reproșat oarecum părintește, ca un om cu mai multă experiență unor copii care se joacă încă în nisip în d'ale politicii "nu puteți spune în decembrie că nu-l vreți pe Ludovic Orban pentru că nu-l vreți pe Orban", am venit, coaliția, cu alt prim-ministru, cu Florin Cîțu, iar după câteva luni după ce puneți frână programului de guvernare nu-l vreți pe Cîțu, vreți pe altcineva. Nu poți să-ți ratezi viața politică de această manieră cu o oarecare doză de infantilism, pentru că nu poți să-i acuzi de altceva decât de infantilism politic", a explicat Daniel Buda la ZIUA LIVE.

Una dintre variantele spre care duce criza politică declanșată în Coaliție ar fi cea a unui guvern minoritar, însă Daniel Buda spune că PNL nu dorește acest lucru, considerând că ar fi "un gest de înfrângere a voinței politice a românilor".

"Se poate ajunge și la un Guvern minoritar, însă noi nu ne dorim acest lucru. Ar fi, până la urmă, un gest de înfrângere a voinței politice a românilor. Având în vedere că românii au votat pentru o majoritate de dreapta, ne dorim ca mai departe această coaliție să funcționeze și am insistat pe această necesitate, chiar dacă acum cei de la USR se joacă, pentru că până la urmă e o joaca din partea lor, dar se joacă cu interesele românilor. (...) Insist foarte mult pe nevoia de a găsi punți de comunicare cu cei de la USR PLUS să trecem de acest incident și să găsim mecanisme și resurse să putem merge mai departe. (...) Dacă nu, putem să ajungem la alegeri anticipate. Nu ne dorim asta, dar, până la urmă, există și această posibilitate. Puțin probabil, pentru că nu cred că parlamentarii își vor pune capăt propriilor mandate", a mai spus liberalul.

Comenteaza