Video Daniel Buda, despre listele comune PNL-PSD: „Da, poți să pierzi electorat, dar este foarte important să nu pierzi România"

Daniel Buda, despre listele comune PNL-PSD: „Da, poți să pierzi electorat, dar este foarte important să nu pierzi România"
Daniel Buda | Foto: European Parliament, Multimedia centre

PNL și PSD, alături de USR, lucrează bine împreună în Parlamentul European pentru interesul național, atrage atenția liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, care spune că liberalii și social-democrații trebuie să lucreze împreună, altfel "România ar fi fost aruncată în haos".

Președintele liberalilor clujeni, Daniel Buda a vorbit la ZIUA LIVE despre lista comună PNL-PSD la alegerile europene, unde acesta ocupă, de altfel, poziția a opta.

Întrebat dacă e mulțumit de locul ocupat pe lista PSD-PNL, Daniel Buda a răspuns: „Absolut. Sigur că sunt importante și locurile, dar nu intrăm acum în logica aceasta, partidul acolo a decis să fiu, acolo mergem, este important până la urmă să fim o echipă de oameni responsabili care să lucreze pentru ceea ce înseamnă reprezentarea corectă a intereselor României în spațiul european".

În opinia sa, decizia celor două partide de a candida în această formulă reprezintă, practic, continuarea colaborării de până acum din Parlamentul European.

"Aș face o subliniere vizavi de ce înseamnă o listă comună PNL și PSD. Vreau să vă spun că PSD și PNL și, de altfel, împreună cu USR și astăzi lucrează împreună pentru ceea ce înseamnă reprezentarea intereselor României în Parlamentul European. Acolo nu poți să te duci să reprezinți interesele doar ale PSD sau doar ale PNL. În Parlamentul European discutăm de ceea ce înseamnă interesele naționale sau ale statelor membre în cadrul dezbaterilor pe diverse rezoluții sau directive.

Astfel că participarea împreună pe această listă nu este altceva decât o continuare a ceea ce se întâmplă și astăzi în Parlamentul European, este o chestiune prin care ne dorim să ne maximizăm procentele sau potențialul electoral în aceste alegeri, dat fiind faptul că această guvernare, chiar dacă unora le scârțîie sau nu le convine, a asigurat stabilitatea și pacea în această regiune", a subliniat Daniel Buda.

Mai bine la noi decât în Bulgaria

Președintele PNL Cluj a arătat că Bulgaria este un exemplu de țară în care predomină instabilitatea și haosul pe scena politică.

„Uitați-vă la ce se întâmplă în Bulgaria, s-a mers pe modelul României legat de rotativă și acolo primul partid care a dat primul ministru trebuia să facă schimbarea în cadrul guvernului și nu au reușit să se mai înțeleagă. Merg la alegeri anticipate peste două, trei luni. Cum ar fi arătat România cu alegeri anticipate, tot din trei în trei luni de zile? Nu puteam să mergem în această logică chiar dacă uneori ne-am asumat această responsabilitate de a pierde unele voturi și votanți.

A trebuit să facem asta și noi și PSD - întrucât cu siguranță amândouă partidele au pierdut din electoratul dur – pentru că ne-a interesat foarte mult stabilitatea și posibilitatea de a cheltui aceste resurse financiare europene pe care le avem la dispoziție.

România are, astăzi, resurse financiare incomensurabile, dar care nu se vor mai regăsi în același cuantum în viitorul exercițiu financiar pentru că avem noi provocări, legate de război, de înarmare. Din nefericire, trebuie să vorbim azi, cu subiect și predicat, de nevoia de înarmare a statelor membre ale UE și alocarea unor resurse financiare care trebuie duse în zona de armament sau de înzestrare a armatelor.

De aceea am fost puși în situația de a asigura această stabilitate la nivel guvernamental care se duce și în aceste liste comune pe care le avem împreună cu PSD. Sunt convins că electoratul din România va reuși să înțeleagă care este interesul deosebit pe care îl avem în asigurarea stabilității în România.

Dacă mergeam pe niște sacralizări ale unor ideologii fie liberale, fie socialiste, România ar fi fost aruncată în haos. Vine un moment în care trebuie să îți asumi responsabilitatea că da, poți să pierzi electorat, dar este foarte important să nu pierzi România în această ecuație", a mais precizat Daniel Buda.

Ce priorități are pentru viitorul mandat în PE?

Daniel Buda îți dorește să activeze în continuare în cadrul Comisiei pentru Agricultură și în viitorul mandat european. Liberalul a enumerat câteva dintre prioritățile sale.

„Rămân fidel acestei preocupări de a merge mai departe în zona de agricultură. Am trei obiective majore, în viitorul mandat, în primul rând să discutăm de ceea ce înseamnă politica agricolă comună viitoare, și mă interesează să asigur un cadru legislativ prin care fermierii să poată să își desfășoare mai departe activitatea fără să aibă tot felul de impedimente cum se întâmplă astăzi.

De asemenea, politica de coeziune, cea care se ocupă de ce ce eaînseamnă gestionarea banilor pentru primari este o prioritate. Este extrem de important ca primarii să aibă pe mai departe posibilitatea să aibă la dispoziție resurse consistente. În același timp mă intereseazaă și regulamentul privind transportul animalelor, sunt raportor din partea Parlamentului European, deoarece în acest sens există o legislație extrem de stufoasă, de complexă. Evident că sunt și multe alte lucruri care țin de ceea ce înseamnă gestionarea eficientă a resurselor europene astfel încât să putem crește în mod consistent calitatea vieții cetățenilor în România și în ficare colț al Uniunii Europene", a completat liberalul.

Comenteaza