Video Daniel Buda: „Din păcate, România își importă aproape toate produsele”

Daniel Buda: „Din păcate, România își importă aproape toate produsele”

Eurodeputatul clujean susține că țara noastră este „repetentă” la capitolul de procesare a alimentelor.

Daniel Buda, care este și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect.

„Din păcate, România este repetentă legat de ceea ce înseamnă capitolul de procesare. Deși suntem exportatori de grâu, porumb, orz, ș.a.m.d., suntem o țară care își importă aproape toate produsele, plecând de la carnea de porc pe care o importăm în proporție de 85%.

Avem această problemă de a produce produsele primare, cum e carnea de porc care nu lipsește de pe masa românului, iar în același timp mergem cu aceste dificultăți și pe zona de lapte. România este nevoită să importe foarte mult lapte din afara Uniunii Europene.

 Am avut discuții cu premierul Nicolae Ciucă legate de nevoia de a veni cu niște investiții serioase pe ceea ce înseamnă componenta de procesare. De asemenea, am avut discuții și cu ministrul Agriculturii, Petre Daea. Am venit cu o măsură de sprijinire pentru înființarea unor centre de colectare”, a declarat, la ZIUA LIVE, europarlamentarul clujean.

Potrivit lui Buda, măsura de sprijinire a fermierilor vine și într-un context de prevenire al depopulării unor zone, dar și pentru a le face mai atractive.

„Totodată, ne confruntăm și cu problema depopulării zonelor mai greu accesibile. La nivelul Clujului de exemplu, comuna Bobâlna avea acum câțiva ani aproximativ 3.500 de oameni, iar acum mai sunt în jur de 1.200. Asta se întâmplă pentru că nu au elemente care să-i menține în acele zone și să le ofere o viață mai bună”, a explicat liderul PNL Cluj.

Comenteaza