Daniel Buda îl ia la rost pe premierul Ciolacu: „A rămas în logica de la Buzău. Nu înțelege nimic din ce înseamnă mecanismele la nivel european”

Daniel Buda îl ia la rost pe premierul Ciolacu: „A rămas în logica de la Buzău. Nu înțelege nimic din ce înseamnă mecanismele la nivel european”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Decizia premierului Marcel Ciolacu de a-l propune Victor Negrescu, eurodeputat PSD și vicepreședinte al Parlamentului European, pentru funcția de comisar european din partea României, a stârnit un nou scandal în interiorul coaliției de guvernare. Liberalii nu sunt de acord cu această propunere și acuză că nu au fost consultați.

Funcţia de Comisar european din partea României a ajuns mărul discordiei în coaliția de guvernare PSD-PNL. Social-democrații și-ar dori un portofoliu din zona economică, iar europarlamentarul Victor Negrescu este propus în această zonă.

De partea cealaltă, liberalii râvnesc și ei la un loc în nouă Comisie condusă de Ursula von der Leyen. Liderii PNL și-ar dori postul de Comisar European pentru Agricultură sau Comisar pentru Extindere UE. 

Eurodeputatul clujean Daniel Buda, care este și prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, susține că prim-ministrul Marcel Ciolacu a luat o decizie total neinsipirată prin propunerea lui Negrescu, iar asta îl va costa pe liderul social-democraților chiar și în bătălia pentru alegerile prezidențiale din toamnă-iarnă.

Noi am avut discuții în PNL legate de acest pas pe care România trebuie să-l facă. Așteptam ca domnul Ciolacu să vină în coaliție să avem o discuție serioasă în acest sens. Din nefericire, și asta o spun cu toată responsabilitatea, domnul Marcel Ciolacu a jucat foarte prost această carte a portofoliului pe care să-l obțină România. Domnia sa trebuia să meargă foarte clar cu portofoliul agriculturii. România are în momentul de față dificultăți majore în sectorul agricol, din foarte multe puncte de vedere.

Nu înțeleg de ce a ratat Marcel Ciolacu această chestiune. Avem oameni competenți pe această zonă. Era cel mai important portofoliu pe care România îl putea obține. Domnul Negrescu are experiență la nivelul Parlamentului European. Dar de două mandate România nu a avut portofoliul agriculturii. Trebuia să solicităm asta. Niciun regulament european nu ne-ar fi împiedicat să facem asta.

Eu cunosc foarte bine care sunt provocările acestui sector. Nu putem să le plângem de milă fermierilor toată ziua, să spunem că Bruxelles-ul face tot felul de reguli, iar când putem noi să impunem omul care să facă regulile, nu facem altceva decât să mergem cu alte domenii. Este atributul premierului atâta timp cât este singur la guvernare. Și nu este cazul acum.

Domnul Ciolacu a ratat o șansă mare. Îl va costa foarte mult decizia asta și în ceea ce privește lupta pentru prezidențiale. Dovedește că nu înțelege nimic din ce înseamnă mecanismele la nivel european. A rămas în logica de la Buzău. Nu a evoluat absolut deloc să înțeleagă ce înseamnă să te bați pentru România să joci în liga mare”, a afirmat Daniel Buda, la B1TV.

Comenteaza