Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: „PAC-ul le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor”

Daniel Buda, intervenție în Parlamentul European: „PAC-ul le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor”
| Foto: Facebook.com/MEPDanielBuda

Europarlamentarul clujean Daniel Buda susține că banii acordați prin Politica Agricolă Comună (PAC), reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor, securității alimentare, dar și pentru păstrarea vitalității spațiului rural.

Potrivit europarlamentarului liberal, în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe marginea reformei Politicii Agricole Comune, înainte de supunerea la vot a celor trei rapoarte: Politica agricolă comună - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, Politica agricolă comună: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, Politica agricolă comună – modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

Noua PAC este mai echitabilă, mai verde, cu obiective mai ambițioase în ceea ce privește clima, mediul și bunăstarea animalelor. În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că fermierii se află în prima linie în ceea ce privește asigurarea securității alimentare, combaterea schimbărilor climatice și sunt factori decisivi pentru păstrarea biodiversității. Astfel, statele membre au responsabilitatea elaborării unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii și să garanteze durabilitatea acestora.

Iată intervenția pe care am avut-o: Felicitări tuturor celor implicați în acest proces de adoptare a Politicii Agricole Comune. Suntem la capătul unor dezbateri complicate, dar în același timp, la începutul unui drum lung de implementare a unei politici, care va influența viața fermierilor în următorii ani.

PAC-ul le va permite fermierilor europeni dezvoltarea și modernizarea fermelor, le va oferi un trai mai bun și un viitor mai sigur pentru copiii și familiile lor, dar și un sprijin real în eforturile de a păstra vitalitatea spațiului rural. Indiferent de vreme, de ploaie, arșiță, geruri sau viscole, fermierii au fost și vor continua să fie soldații aflați în prima linie a bătăliei pentru asigurarea securității alimentare, a combaterii schimbărilor climatice și factori decisivi pentru păstrarea biodiversității.

Deși de multe ori afectați de o concurență neloială, din cauza unor politici insuficient de bine ancorate în realitățile din teren, ne-au asigurat tuturor alimente de calitate și la preturi accesibile, iar noi trebuie să ne asigurăm, că își vor păstra această capacitate în viitor.

Banii acordați prin PAC nu reprezintă decât un avans plătit fermierilor pentru hrana de care se bucură în fiecare zi, cei peste 500 de milioane de cetățeni europeni. Statelor membre le revine astfel responsabilitatea întocmirii unor Planuri Naționale Strategice, care să aibă în centru fermierii, să reducă birocrația și să garanteze durabilitatea fermelor. Iar Comisia Europeană trebuie să urmărească îndeaproape implementarea acestei politici în fiecare colț al Uniunii Europene deoarece ea reprezintă garanția unei vieți mai bune pentru fiecare dintre dumneavoastră! Mulțumesc”, a transmis Buda, în intervenția sa.

De asemenea, în aceeași postare a liberalului clujean, Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis următoarele mesaje pe marginea aceluiași subiect: „Susțin deplin compromisul politic la care s-a ajuns. Este un rezultat bun și echilibrat care va permite PAC să-și joace rolul în a asigura tranziția spre o agricultură mai durabilă. Avem șansa de a oferi cetățenilor noștri o PAC puternică care va contribui la durabilitatea economică, socială și de mediu.

Mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest rezultat. Sunt în mod deosebit multumit de rezultatele la care s-a ajuns în ce privește orientarea spre obiective. Aprobarea PNS, cu setul lor de indicatori, va permite monitorizarea adecvată. În ce privește regulamentele orizontale, s-a ajuns la un acord care consolidează elementele cheie, ținând seama de noul model de livrare.

Verificarea eligibilității se va realiza de statele membre, iar CE se va asigura că sistemele din statele membre sunt funcționale. În ce privește sporirea transparenței în PAC, salut noul element în ce privește întreprinderile de grup.
În ce privește finanțarea și gestionarea noii rezerve de crize pe agricultură, avem 450 de milioane de euro pe an, sunt foarte mulțumit. Sunt mulțumit de rezultate.

PAC de una singură nu poate răspunde tuturor provocărilor cu care ne confruntăm. La toate nivelurile de guvernanță, fiecare trebuie să creeze sinergii între politici și agricultori. Votul de astăzi va contribui la atingerea acestui obiectiv. Mulțumesc”, a precizat Comisarul European pentru Agricultură.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza