Daniel Buda: "Mi-aș dori să avem o președinție de succes, însă am rezerve serioase că acest lucru se va întâmpla"

Daniel Buda: "Mi-aș dori să avem o președinție de succes, însă am rezerve serioase că acest lucru se va întâmpla"
| Foto: Diana Cîmpean

Europarlamentarul Daniel Buda, președinte al PNL Cluj, este de părere că Guvernul României nu va avea o prestație bună în președinția Consiliului Uniunii Europene.

România are pe masă dosare importante în cele șase luni în care deține președinția Consiliului UE, printre care Brexitul și bugetul UE în cadrul financiar multianual 2020-2027. Eurodeputatul Daniel Buda se arată sceptic în ceea ce privește capacitatea miniștrilor de a gestiona aceste teme.

"Sunt chestiuni foarte complicate de gestionat, discuți un regulament sau o directivă care se va aplica în 27 de state, după ce vom discuta de ieșirea Marii Britanii din UE. De aceea este nevoie de oameni cu o bogată expertiză în negociere, în ceea ce înseamnă relația cu instituțiile europene. Sunt dosare grele, cum e cel legat de Brexit, care afectează întreaga Uniune Europeană. O chestiune foarte importantă este și adoptarea bugetului Uniunii Europene, acel cadru financiar multianual 2020-2027. Și aici sunt aspecte care sunt dificil de gestionat, deoarece după ieșirea Marii Britanii vom avea un deficit bugetar.

Mi-aș dori să avem o președinție de succes, mi-aș dori ca miniștrii pe care îi avem să aibă o prestație bună la nivelul UE. Am însă rezerve serioase că acest lucru se va întâmpla, plecând de la ce fac acești miniștrii în România. Când nu ești în stare să adopți un buget național, pentru că încă nu avem buget pe anul acesta, cum vei fii în stare să gestionezi treburile pentru 28 sau 27 de state?", a declarat Daniel Buda.

Președintele PNL Cluj a afirmat că președinția României la Consiliul UE ar putea consolida statutul de țară capabilă să gestioneze problemele Europei, punând România la masa celor care au putere de decizie la nivelul UE.

"Am fi putut și putem să profităm mult de pe urma acestei președinții. Pe de o parte, pentru a ne consolida statutul de țară capabilă de a gestiona în mod eficient treburile Europei, de a ne consolida ca și stat capabil să stea la masa celor care decid într-adevăr la nivelul UE. Suntem ale șaptelea stat ca dimensiune, suntem un stat important inclusiv prin poziționarea noastră geografică", a arătat europarlamentarul.

Iordache și Tăriceanu, discursuri "egoiste" la Ateneu

Buda a criticat discursurile susținute, joi seară, de reprezentanții Parlamentului (preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor- n. red.) și de prim-ministrul Viorica Dăncilă, în cadrul ceremoniei de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE şi a lăudat cuvântările oficialilor de la Bruxelles.

"Din nefericire, prestația celor din România a fost mult sub nivelul discursurilor celor de la Bruxelles. M-aș fi așteptat la niște discursuri mult mai rezonabile din partea reprezentanților țării noastre, cu excepția domnului Klaus Iohannis, care din nou a salvat fața României, prin discursul foarte pragmatic al domniei sale. Doamna premier, cât și domnul Tăriceanu și domnul Iordache au avut niște discursuri în care, practic, vorbeau despre problemele lor și nicidecum despre ceea ce înseamnă Europa.

Donald Tusk nu doar că a ținut un discurs în limba română, dar consistența acestui discurs, capacitatea domniei sale de a pune în acest discurs toate ingredientele prin care românii să se simtă responsabilizați și le-a arătat adevărata importanță la nivelul Uniunii Europene", a declarat omul politic clujean. 

Tajani şi Tusk, discursuri impecabile în limba română. Tusk: Omul sfinţeşte locul

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au transmis mesaje şi în limba română, la Ateneul Român, acolo unde are loc ceremonia de deschidere a preşedinției Consiliului UE. Tusk a menţionat marii sportivi ai ţării noastre, cerându-le românilor să apere valorile democratice, aşa cum fostul portar al Stelei, Helmuth Duckadam, a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a ntipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, al cărui discut a fost îndelung aplaudat.

Florin Iordache a spus, în discursul cu ocazia lansării oficiale a Preşedinţiei României la Consiliului UE, că ţara noastră este în an electoral şi discursurile aferente, exprimate „mai contondent”, se vor resimţi şi în următoarele 6 luni, însă a asigurat liderii europeni că nu vor afecta mandatul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit.

Comenteaza