Daniel Buda nu-i mai cere demisia lui Ponta. A trecut la nivelul următor

Daniel Buda nu-i mai cere demisia lui Ponta. A trecut la nivelul următor
„Îi solicit public demisia domnului Victor Viorel Ponta”, era propoziţia cu care debutau majoritatea conferinţelor de presă ale co-preşedintelui PNL Cluj Daniel Buda. De această dată, europarlamentarul clujean a trecut la superiorul politic al lui Ponta, preşedintele Parlamentului European (PE), social-democratul german Martin Schulz.

Buda a solicitat oficial organizarea unei dezbateri în PE pe marginea modului în care s-a desfăşurat votul în diaspora în cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie, dar cererea i-a fost respinsă. „Îi solicit lui Martin Schulz nsă nu se mai transforme în pavăză, în scut pentru Victor Ponta legat de dezbaterea în PE a votului din diaspora din 2 şi 16 noiembrie. Am cerut oficial organizarea acestei dezbateri, colegii de la PPE au fost de acord, dar Schulz şi preşedintele grupului socialiştilor, Gianni Pittella şi cel al liberalilor, Guz Verhofstadt s-au opus, în conferinţa preşedinţilor, ca această dezbatere să aibă loc săptămâna viitoare. Românii sunt cetăţeni europeni şi au dreptul la explicaţii. Comisia Europeană (CE) nu poate ignora faptul că românilor li s-a încălcat poate cel mai sfânt drept, cel de a vota. Atât CE cât şi Consiliul trebuie să aibă un punct de vedere. Îl anunţ pe domnul Schulz că voi reveni cu această problemă în sesiunea parlamentară următoare", a spus Buda.

El a precizat că şi-ar dori eloaborarea unei directive europene care să garanteze tuturor cetăţenilor UE exercitarea neîngrădită a dreptului de vot. „În urma dezbaterii din PE, CE şi Consiliul trebuie să ia măsuri să nu se mai întâmple aşa ceva în UE, pentru că nu doar în România sunt astfel de probleme. De exemplu, în Regatul Unit, la alegerile europene, condiţiile puse celor care nu aveau domiciliul stabil acolo pentru a vota au fost atât de dificil de îndeplinit încât foarte mulţi cetăţeni europeni pe care alegerile europene i-au prins în Regatul Unit au renunţat să mai meargă la vot. Dee asemenea, există două, trei state în care, dacă un anumit tip nu mai mai legături cu ţara de origine nu mai ai dreptul să votezi, ceea ce este tot o îngrădire a acestui drept fundamental. Tocmai de aceea e nevoie de o drectivă europeană care să creeze un cadru unic astfel încât nici un cetăţean al UE să nu mai fie nîngrădit în exercitarea acstui drept fundamental", a adăugat Buda.

 

Comenteaza