Data alegerilor prezidențiale clatină coaliția PSD-PNL. Ce spun liberalii și social-democrații clujeni: „Guvernul trebuie să aibă alte preocupări” vs „Onoarea se obține greu și se pierde ușor”

Data alegerilor prezidențiale clatină coaliția PSD-PNL. Ce spun liberalii și social-democrații clujeni: „Guvernul trebuie să aibă alte preocupări” vs „Onoarea se obține greu și se pierde ușor”
| Foto: tvrinfo.ro

Coaliţia de guvernare încearcă să găsească o soluție pentru organizarea alegerilor prezidenţiale din acest an, pe fondul neînţelegerilor dintre PNL şi PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în luna noiembrie, în timp ce social-democraţii insistă pentru septembrie. 

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, luni, după şedinţa conducerii partidului, că toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord să susţină desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen, adică în luna noiembrie.

Anunțul vine în contextul în care PNL și PSD, care inițial conveniseră luna septembrie, variantă susținută de social-democrați în continuare, nu reușesc să ajungă la un consens, iar premierul Marcel Ciolacu a chemat la discuții liderii celorlalte partide.

Totodată, Digi24 a obținut stenograme din ședința conducerii PNL, în care liberalii nemulțumiți i-au expus președintelui Ciucă motivele pentru care ar trebui luată în calcul ruperea de partidul lui Marcel Ciolacu. Voci precum Florin Cîțu, Adrian Cozma sau Virgil Popescu au cerut ca PNL să-și caute alți aliați.

Ciolacu nu e un partener de încredere. PSD va da atacul la primari, au ordin pe unitate să ne atace și să ne schimbe oamenii prin ministere, miniștrii noștri trebuie să știe asta”, „Să ne desprindem de PSD, să discutăm cu USR și alții...”, au transmis unii liberali.

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe liderii de la Cluj ai celor două mari partide, PNL și PSD, pentru a afla mai multe detalii despre subiectul care a ținut prima pagină a agendei politice în ultimele zile.

Liderul PNL Cluj: „Cred că și PSD va înțelege să avem alegerile la termen”

Europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj, spune că alegerile prezidențiale trebuie organizate la termen, iar Guvernul ar trebui să aibă alte preocupări în aceste vremuri complicate. 

Eu spun că alegerile prezidențiale trebuie să fie organizate la termen, fără discuție. Când spun acest lucru am în vedere, în primul rând, semnalele primite de la cetățeni în timpul campaniei electorale. Nu o dată am fost întrebați, oarecum apostrofați, legat de alegerile în septembrie, în condițiile în care foarte multă lumă este plecată în concediu. De asemenea, mai este și problema școlilor care ar trebui să fie închise.

Eu cred că și PSD va înțelege să avem alegerile la termen. Sunt mai multe lucruri importante în România care trebuie să capete o atenție din partea politicienilor. Vedem creșterea prețurilor sau întârzierile pe fondurile europene. De aceea cred că Guvernul trebuie să aibă alte preocupări. Sper să fie un subiect închis acesta cât mai repede”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

„Eu am fost în ședința PNL și nu s-a pus în discuție ruperea coaliției cu PSD. S-a discutat de abordarea relației cu social-democrații care, din păcate, pe destul de multe paliere, nu este neapărat funcțională. Mă refer în teritoriu, nu este cazul la Cluj. Eu nu văd o soluție ruperea coalției. Avem multe probleme de gestionat la nivel regional. Cred că trebuie să ne concentrăm eforturile pe ceea ce înseamnă gestionarea eficientă a intereselor României. Nu susțin o criză guvernamentală”, a conchis Buda.

Secretarul General al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, susține că decizia liberalilor de a nu respecta hotărârea privind data alegerilor prezidențiale ridică întrebări serioase despre angajamentele și integritatea Partidului Național Liberal.

Cât de mult prețuiește PNL onoarea? Onoarea se obține greu și se pierde ușor, mai ales atunci când devii inconsecvent și nu îți respecți promisiunile. Mai mult decât un cuvânt ce poate fi folosit pe panourile publicitare, onoarea reprezintă, în primul rând, corectitudinea respectării angajamentelor asumate.

Decizia Partidului Național Liberal de a nu respecta hotărârea privind data alegerilor prezidențiale ridică întrebări serioase despre angajamentele și integritatea acestui partid. De ce alege PNL să evite aceste consultări? Este această decizie o reflectare a fricii de rezultate electorale nefavorabile? Aceste întrebări sunt esențiale pentru a înțelege motivele reale din spatele deciziilor PNL și implicațiile lor asupra viitorului politic al României.

Invitația premierului Marcel Ciolacu adresată partidelor parlamentare pentru consultări privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale reprezintă un exercițiu democratic esențial. Această inițiativă contrastează puternic cu abordarea PNL, care își încalcă angajamentele pentru a evita un dezastru electoral. Fără teama PNL că Nicolae Ciucă nu va intra în turul al doilea, aceste discuții nu ar fi avut loc.

Pentru a aduce o schimbare reală în politică, este esențial să adoptăm o atitudine bazată pe transparență și responsabilitate. PSD a înțeles mesajul de încredere transmis de electorat la alegerile locale și își asumă responsabilitatea de a reprezenta România cu decență și seriozitate. Este vital ca toți actorii politici să își respecte angajamentele și să demonstreze că integritatea este o valoare fundamentală în politică.

Respectarea angajamentelor politice nu este doar o chestiune de onoare, ci și un semn de respect față de alegători și față de principiile democratice care stau la baza funcționării statului. De altfel, Marcel Ciolacu va prezenta joi în Coaliție variantele propuse de partidele politice în urma consultărilor, urmând a se lua o decizie finală”, ne-a transmis Cordoș.

Comenteaza