Deputatul clujean Remus Lăpușan: „România are potențial real să devină un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare”
- Scris de Anca Colibasanu
- 15 Apr 2025, 14:04
- Politica
- Ascultă știrea

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a susținut în Parlamentul României o declarație politică legată de potențialul României de a contribui la creșterea competitivității Pieței Unice europene și la asigurarea diversificării surselor de materii prime strategice.
De altfel, el a salutat decizia Comisiei Europene de aprobare a trei proiecte de investiții pentru producția de materii prime strategice în România.
˝Am spus deja, într-o declarație făcută la Parlamentul European într-o vizită de lucru din luna februarie, că România este o țară foarte bogată în resurse naturale care, exploatate corespunzător, pot asigura o bună parte din necesarul de materii prime strategice la nivel european. Iată că, acum puțin timp, Comisia Europeană a aprobat trei proiecte de investiții pentru exploatații miniere în țara noastră: pentru producția de cupru (la Rovina), grafit (la Baia de Fier) și magneziu (la Budureasca), deci am avut dreptate˝, a menționat deputatul Remus Lăpușan.
Cele trei investiții din România fac parte dintr-o listă mai largă de 47 de proiecte care vor fi derulate în 13 țări membre ale Uniunii Europene (Franța, Italia, Spania, Belgia, Germania, Finlanda, Portugalia, Polonia, Cehia, Estonia, Grecia, Suedia și România), cu o valoare totală de 22.5 miliarde de euro. Proiectele au fost selectate în urma răspunsului statelor membre la o cerere de propuneri din partea Comisiei Europene, în contextul în care se dorește consolidarea Pieței Unice în raporturile cu terții prin reducerea dependenței de materii prime din exteriorul Uniunii, încurajând producția internă.
Lăpușan a mai atras atenția și asupra tendinței UE de a simplifica procedurile de avizare a acestor proiecte, astfel încât implementarea proiectelor să poată începe în maximum 27 de luni în cazul proiectelor de producție și maximum 15 luni în cazul celorlalte proiecte, în loc de 5-10 ani cât ar fi durat până acum obținerea avizelor. Acest aspect a fost semnalat în mai multe rânduri de deputatul clujean
„Cred că UE treb.uie să crească bugetele pentru inovare și digitalizare și să asigure finanțate echitabilă pentru proiectele tehnologice și de inteligență artificială. România are potențial real să devină un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe AI și automatizare, cred că suntem pregătiți să ne asumăm o poziție cheie în această direcție! Fac apel la toți factori de decizie să ne unim forțele și să găsim soluții care să stimuleze inovați și să reducă birocrația, pentru a avea o guvernanță bazată pe managementul calității totale, cu locuri de muncă foarte bine plătite”, a mai precizat parlamentarul clujean.