Deputatul clujean Viorel Băltărețu, la Forumul Economic de la Chișinău: „Sectorul privat trebuie să-și asume rolul de motor de creștere economică”

Deputatul clujean Viorel Băltărețu, la Forumul Economic de la Chișinău: „Sectorul privat trebuie să-și asume rolul de motor de creștere economică”

Peste 200 de oameni de afaceri, înalți oficiali români și moldoveni, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile participă zilele acestea la Forumul Economic de la Chișinău – Investiții, Dezvoltare, Integrare europeană.

Evenimentul de amploare are în centru una dintre prioritățile principale ale Moldovei - dezvoltarea economică și integrarea europeană - și îi are ca invitați pe Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, Vicepremierul Dumitru Alaiba, membri ai Parlamentului și Guvernului României. Forumul s-a bucurat și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, a fost unul dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul panelului referitor la Dezvoltarea Relațiilor Comercial-economice între Republica Moldova și România. În discursul lui, acesta a susținut rolul esențial pe care sectorul privat îl are în dezvoltarea economică a Moldovei și bunăstarea cetățenilor ei.

În timp ce statul rămâne, printr-o guvernare eficientă, cea mai importantă forță de management al dezvoltării, sectorul privat trebuie să-și asume rolul de motor de creștere economică și creator de bunăstare pentru cetățeni. Este dinamica cea mai sănătoasă stat-mediu privat pentru economiile țărilor în curs de dezvoltare, în contextul globalizării, privatizării și al dereglementării. Ca atare, pentru moldoveni și locurile lor de muncă, creșterea mediului privat e de importanță critică. 97% dintre companiile private din Moldova sunt micro- și IMM-uri. Guvernul trebuie să dezvolte o strategie coerentă de sprjinire a acestora, prin deschiderea de noi piețe, infrastructură, digitalizare, know-how. Astfel, va crea o cultură a antreprenoriatului și bunăstării, după modelul european”, a spus parlamentarul clujean.

Băltărețu a mai vorbit despre volumul semnificativ al investițiilor românești în Republica Moldova: “Azi sunt circa 1600 de companii românești în Moldova, care au creat peste 10.000 de locuri de muncă, cu o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro. Ele aduc know-how, modele de business, valoare economică. Sunt semnale pozitive că și alte companii românești au un interes crescut pentru a intra pe piața moldoveană.”

În final, el a reamintit disponibilitatea maximă a tuturor autorităților române de a sprijini Moldova în eforturile ei de dezvoltare economică și de aderare la Uniunea Europeană. În același timp, Viorel Băltărețu a făcut un apel către toți cetățenii Moldovei:

“Responsabilitatea cea mai mare pentru bunăstarea lor o au moldovenii înșiși. Moldovenii nu vor cunoaște bunăstarea câtă vreme vor accepta influențe străine, ale celor care nu le vor binele.”, subliniind că oportunitățile pe care le aduce noua eră în care a pășit Moldova depind de capacitatea cetățenilor de a-și alege liderii care își doresc bunăstarea tuturor moldovenilor.

Comenteaza