Video Deputatul Radu Moisin este împotriva comasării alegerilor: „Pentru cetățean ar fi un regres democratic”

Deputatul Radu Moisin este împotriva comasării alegerilor: „Pentru cetățean ar fi un regres democratic”
| Foto: Facebook.com/RaduMarinMoisin

România se află în fața unui an plin electoral. În 2024, vom avea toate cele patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Așadar, odată cu apropierea alegerilor, se discută tot mai intens despre comasarea a câtorva dintre ele. Oficial, purtătorii de cuvânt ai PSD și PNL susțin că discuția privind comasarea unor alegeri în 2024 reprezintă un subiect prematur. Neoficial, se pare că liberalior le-ar surâde mult mai tare această idee decât social-democraților.

Deputatul PNL Cluj Radu Moisin nu este de aceeași părere cu cea a colegilor liberali și a oferit, la ZIUA LIVE, câteva motive pentru care nu crede că este sănătos, din punct de vedere democratic, comasarea alegerilor.

În condiții de pace și de relativă liniște cum suntem astăzi, nu văd posibilă această comasare. Declarația oficială a PSD este că nu sunt de acord din motive juridice, în primul rând. Asta este declarația președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis. În luna august a dat declarația asta. Acum, dacă în august este neconstituțional, iar în lunile următoare va fi constituțional, eu nu exclud, pentru că, în România, rotirile la 180 de grade au devenit o regulă, nu o excepție.

Mie, personal, mi s-ar părea absolut firesc, moral, etic și democratic să existe alegeri distincte. Singurele care ar putea avea o justificare democratică ar fi parlamentarele cu prezidențialele. Dar omul când merge la alegerile locale, acolo se discută despre trafic, spații verzi, școli, grădinițe, ș.a.m.d.. Când se discută probleme de parlamentare, prezidențiale se vorbește despre pensii, salarii, politică externă, apărare.

Sunt atât de diferite cele două subiecte, încât dacă ai face o singură rundă de alegeri, probabil că le convine unora pe anumite calcule, dar pentru cetățean ar fi un regres democratic. Ambele tipuri de subiecte s-ar invalida unul pe altul. De aceea, pentru cetățean și pentru cât mai avem pentru democrație în anul 2023 este bine să avem chestiuni distincte”, a declarat, la ZIUA LIVE, Radu Moisin.

De asemenea, un alt subiect politic despre care s-a vorbit mult în ultimele zile este legat de o eventuală listă comună/candidaturi comune a PSD-PNL la viitoarele alegeri. Parlamentarul clujean nu a dorit să comenteze subiectul, precizând că își va exprima o opinie în acest sens în cadrul partidului.

Comenteaza