Video Deputatul Viorel Băltărețu nu este de acord cu măsurile fiscale: „Este o lege de hărțuire a cetățenilor și a companiilor private din România”

Deputatul Viorel Băltărețu nu este de acord cu măsurile fiscale: „Este o lege de hărțuire a cetățenilor și a companiilor private din România”
| Foto: Facebook.com/viorelbaltaretudeputat

Ministerul Finanțelor a publicat, săptămâna aceasta, proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament.

Viorel Băltărețu, parlamentar USR Cluj, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre proiectul de lege, aflat în dezbatere publică, care conține măsurile de creştere a taxelor şi de încetinire a cheltuielilor bugetare.

Aceste măsuri mi se par total dezechilibrate. Sunt niște măsuri care zgârie puțin suprafața restructurării aparatului de stat. Uitându-ne la cifre vedem că: Guvernul se așteaptă să adune de la cetățeni și companii cu 20 de miliarde de lei mai mult decât anul acesta. Pe partea de reducere a cheltuielilor, se gândesc că vor economisi 3,37 miliarde de lei. Asta înseamnă că la fiecare 6 lei luat de la cetățeni și companii, de la cei care muncesc adică, statul face o economie de doar un leu pe partea cealaltă.

Nu există echitate în această măsură, este complet debalansată. Știm foarte bine că avem o economie care nu merge extraordinar, iar asta îmi arată că aceste măsuri ne pot împinge într-o recesiune. N-aș spune că această lege este una de echilibrare a bugetului de stat, în sensul în care a fost prezentată de Guvern, ci cred că mai degrabă este o lege de hărțuire a cetățenilor și a companiilor private din România”, a afirmat, la ZIUA LIVE, deputatul clujean.

Printre cele mai importante prevederi asumate de Guvern sunt: impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. De asemenea, Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%. Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei brut și se introduce plata CASS în agricultură, construcții și industria alimentară.

Totodată, actul normativ prevede reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului și limitarea nivelului sporurilor.

Comenteaza