Dîncu, după anunțul Rusiei că vrea să ocupe mai mult teritoriu în Ucraina: Ne îngrijorează că Rusia se apropie de Republica Moldova

Dîncu, după anunțul Rusiei că vrea să ocupe mai mult teritoriu în Ucraina: Ne îngrijorează că Rusia se apropie de Republica Moldova
| Foto: https://www.facebook.com/vasilesebastiandincu

Ministrul Apărării din România, Vasile Dîncu, este îngrijorat de procesul de rusificare a zonelor cucerite de ruși în Ucraina, în special în Donbas, și de intenția președintelui Vladimir Putin de a ocupa și sudul țării.

Dîncu a precizat că ruşii nu s-au oprit în Ucraina, ci doar şi-au refăcut stocurile. El a adăugat că în teritoriile ocupate s-au distribuit paşapoarte noi ruseşti, s-a lucrat la sistemul de pensii şi la salarizare, lucru îngrijorător, mai ales că Rusia se apropie de Republica Moldova.

”E adevărat că ruşii nu s-au oprit (...) este clar că există un proces care este completat acum, cel de cucerire teritorială este completat cu cel de integrare a republicilor din această zonă, în sistemul sovietic, în sistemul rusesc”, a declarat Vasile Dîncu miercuri seara, la Digi24, citează de ziare.com

”... Ei spun că nu au renunţat să recupereze toate teritoriile care sunt cu majoritate etnică rusă. Deşi este foarte greu în Ucraina de astăzi să faci diferenţieri foarte clare pentru că istoric a fost un mozaicde etnii, istoria este complicată”, a mai declarat Dîncu.

”Cu siguranţă că ne îngrijorează şi pe noi acest lucru, chiar dacă în acest moment rămân foarte multe asemenea declaraţii fără urmări în zilele care vin, dar este clar că ruşii nu au renunţat să meargă spre Odesa, să închidă, de fapt, acest cerc pe care vor să îl facă în zona sudică, de blocare a Ucrainei la Marea Neagră şi sigur că de aici până la Transnistria şi a-i avea pe ruşi foarte aproape, o ameninţare pentru Republica Moldova, de asemenea, nu este decât un pas. Deocamdată forţele ucrainene rezistă”, a mai subliniat Dîncu.

Precizările ministrului au fost făcute după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la estul țării.

Comenteaza