Dublu pentru "recruţi". Cum şi-a recompensat PSD primarii traseişti

Dublu pentru
Fostul şef al judeţului, actualul senator Alin Tişe, susţine că a descoperit modul în care social-democraţii şi-au recompensat achiziţiile din sezonul de vânătoare de aleşi locali. Performeri în alegerile prezidenţiale, primarii migratori din Sânmărtin, Juchişu de Jos şi Bobâlna au primit cei mai mulţi bani la ultimele alocări de la consiliul judeţean.

Tişe susţine că modul în care au fost împărţiţi pe unităţi administrative, prin intermediul Hotărârii de Consiliu Judeţean 301/2014, banii proveniţi din cota de 20% din impozitul pe venit, din sumele defalcate din TVA şi din sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale denotă „mită electorală evidentă". „Aceste sume se împart partidelor conform algoritmului politic din consiliul judeţean, după care partidele decid cum împart sumele ce le revin propriilor primari. PSD a dat cele mai mari sume celor trei primari racolaţi prin intermediul ordonanţei traseiştilor, care au obţinut cele mai bune rezultate în alegerile prezidenţiale. Cei trei primari racolaţi de la fostele PDL şi PNL din comune cu populaţii relativ egale, de 1.100 - 1.200 de locuitori, au primit astfel: Sânmărtin, 44 de milioane de lei, Jichişu de Jos şi Bobâlna, câte 41 de milioane de lei, în vreme ce alte localităţi mult mai mari, tot cu primari PSD au primit mult mai puţin. Spre exemplu: Câmpia-Turzii a primit 27 de milioane de lei, Dejul a primit 32 de milioane de lei, Gilăul, 23 de milioane, Apahida, 23 de milioane, Chinteniul, 23 de milioane. Această formă de a recompensa performanţele electorale este mită electorală evidentă. Preşedintele Consiliului Judeţean este cercetat de DNA pentru că a condiţionat alocările de bani de rezultatul în alegeri. Care e diferenţa faţă de ce face PSD în Cluj?", a declarat Tişe. El susţine, însă, că nu va formula o plângere penală în acest sens.

Liderul consilierilor judeţeni social-democraţi, şeful PSD Cluj Remus Lăpuşan, spune că nu e vorba de recompensă electorală şi pune aceste discrepanţe pe seama consilierilor judeţeni ale altor formaţiuni politice. „Nici vorbă de mită electorală, pur şi simplu au existat consilieri judeţeni ale altor partide care au cerut bani şi pentru aceste comune, cum a fost Valentin Pop de la PNM (ex-PPDD - n.red.)", a explicat Lăpuşan.

 

Comenteaza