După modelul brevetat de Băsescu, PSD merge la popor

După modelul brevetat de Băsescu, PSD merge la popor
Moţiune de cenzură cu sprijin popular şi apelarea la iniţiativa legislativă cetăţenească sunt noile “găselniţe” ale opoziţiei în lupta cu guvernul.

 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a inventat “moţiunea populară”. Predecesorul său, Mircea Geoană, propune recurgerea la iniţiativa legislativă cetăţenească. Politicienii clujeni nu au încredere în succesul unor asemenea demersuri.

 

Ponta vrea să strângă “milioane de semnături”, în special în colegiile parlamentarilor puterii, care să-i convingă pe aceştia să-şi dărâme guvernul. Liderul social-democraţilor a precizat că textul moţiunii de cenzură cuprinde zece motive pentru care Guvernul Boc trebuie să plece, printre care se numără: dispreţuirea pensionarilor, mărirea excesivă a taxelor şi impozitelor, lipsa măsurilor împotriva clientelei politice, atentatul la siguranţa cetăţenilor prin tăierea subvenţiilor, dezinteresul faţă de crearea de locuri de muncă, încălcarea Constituţiei sau considerarea presei drept o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

 

“Atât Victor Ponta, cât şi domnul Geoană sunt incapabili de proiecte constructive, care să scoată România din criză, şi încearcă marea cu degetul aruncând populaţiei idei năstruşnice. Eu le sugerez să bea un pahar cu apă rece şi să devină mai constructivi. Mă refer la lipsa lor de flexibilitate, când au refuzat un dialog cu PDL-ul pe soluţiile ieşirii din criză. Asta demonstrează că ei sunt interesaţi doar să-şi facă imagine pe spatele cetăţeanului”, a comentat preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.

Şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, consideră utilă orice moţiune de cenzură. “Oricând, o moţiune care să dea jos acest guvern incompetent e oportună”, a afirmat Nicoară. Dar el n-are încredere în “apelul la popor”. “Simbolistica acestei acţiuni este importantă, chiar dacă nu va avea efect. Guvernanţii nu vor ţine cont de voinţa poporului, parlamentarii care au susţinut guvernul acum două săptămâni o vor face şi acum”, a opinat Nicoară.

 

Deputatul UDMR Mate Andras Levente socoteşte că social-democraţii apelează la demagogie. “Cu domnul preşedinte Ponta am colaborat foarte bine în Comisia juridică. Eu sper că nu va cădea în capcana demagogiei, spunând că aşa vrea poporul, pentru că a strâns semnături de la o parte din popor. Poate că cealaltă parte vrea altceva”, a comentat Mate.

 

El spune că iniţiativa legislativă cetăţenească este imposibilă. “Orice iniţiativă legislativă trebuie să prevadă sursa de finanţare, ceea ce înseamnă modificarea bugetului, deci o problemă fiscală, iar Constituţia nu permite iniţiativă cetăţenească pe probleme fiscale”, a lămurit Mate.

 

Fostul strateg-şef al PSD, sociologul Vasile Dâncu, apreciază că, tactic, PSD procedează corect. “Dacă Băsescu a folosit poporul împotriva parlamentului, acum victimele de atunci folosesc aceeaşi armă”, a afirmat Dâncu.

 

 El consideră că Guvernul Boc poate fi doborât doar la toamnă. “E clar că moţiunea de cenzură a fragilizat şi delegitimat oarecum puterea. PDL a fost obligat să poarte negocieri interne cu propriii membri, nemulţumiţi de aceste măsuri nepopulare şi care, la o a doua moţiune, s-ar putea să nu mai rişte sacrificarea propriilor imagini în teritoriu. Acum, România e deja în vacanţă şi pe noi nu ne trage din vacanţă nici un război mondial, dar, la toamnă, o moţiune de cenzură va avea mai multe şanse decât cea recentă”, a apreciat Dâncu.

 

Giurgiu, ca şi scăpat de excludere

 

Democrat-liberalii n-au mai ţinut ieri obişnuita şedinţă a Biroului Permanent Naţional (BPN), for care ar fi trebuit să propună sancţiuni la adresa parlamentarilor care au votat moţiunea de cenzură.

 

Şedinţa a fost devansată cu o zi, dar subiectul “trădătorilor” nu a fost abordat. Surse din partid spun că, dată fiind fragilitatea susţinerii de care se bucură guvernul, PDL nu-şi permite să piardă nici un vot, astfel că, în privinţa celor care au “defectat”, se va adopta strategia “batistei pe ţambal”, iar deputatul Mircia Giurgiu va scăpa de excludere. De altfel, în interiorul grupului parlamentar el a obţinut doar 26 de voturi pentru excludere şi 40 pentru sancţiuni mai uşoare.

 

Comenteaza