Update Elicopterul SMURD pentru Ardeal a rămas în aer. Are hangar, dar au uitat de pistă!

Elicopterul SMURD pentru Ardeal a rămas în aer. Are hangar, dar au uitat de pistă!

Europarlamentarul PNL de Cluj, Daniel Buda, aminteşte Guvernului că elicopterul SMURD pentru Ardeal aşteaptă de trei ani realizarea pistei de care "au uitat" şi le cere să rezolve urgent problema.

Daniel Buda crede că elicopterul SMURD ajunge la casat înainte de a se da drumul heliportului de la Jibou. Potrivit europarlamentarului, "locuitorii din șase județe din Ardeal așteaptă să vină elicopterul SMURD la Jibou de trei ani. Ani în care "autoritatea județeană din Sălaj a construit hangarul, dar a „uitat” să cuprindă și pista de aterizare pentru elicopter" şi de atunci a început "tevatura hârtiilor fără finalitate".

Buda spune că terenul pe care a fost construit hangarul a trecut pe rând din proprietatea Primăriei din Jibou la IGSU, la Consiliul Județean Sălaj și iar la IGSU, "pentru ca acum, de mai bine de doi ani, să se aștepte semnătura bravului ministru Camen Dan ca terenul și investiția să se mute iar în proprietatea Consiliului Județean pentru a se construi și pista uitată".

"O epopee curat românească în care vedem cum autotitățile, de la București până la cele locale, își dau cu stângul în dreptul și ridică din umeri. Asta în timp ce elicopterul SMURD nu deservește pacienții din cele șase județe arondate. Vorbim despre Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Vorbim despre cazurile grave, oameni a căror viață atârnă de un fir de ață și pentru care transportul rapid de la o unitate spitalicească fără dotările necesare la o clinică de specialitate înseamnă o șansă la viață. Vorbim despre acei gemeni născuți prematur de o sălăjeancă care i-a pus pe medici în situația de a alege viața cui o salvează, pentru că nu aveau decât o ambulanță dotată cu aparatura necesară pentru bebeluși. Vorbim despre marii arși, pentru care minutele înseamnă linia despărțitoare dintre viață și moarte. Vorbim despre victimele accidentelor rutiere din Satu Mare care au nevoie de intervenții chirurgicale complicate și rapide pe care le pot avea doar în centre precum Clujul sau Tg. Mureș. Vorbim despre respectul față de viața semenilor noștri, pe care idioții birocrației de la București îi ignoră cu desăvârșire", mai spune europarlamentarul clujean.

Daniel Buda susţine că "doamna Carmen Dan, ministrul gazării populației interne, are în vârful pixului semnătura prin care se deblochează situația hangarului SMURD de la Jibou" care, "de doi ani nu e în stare de o minimă compasiune pentru românii din Regiunea de Nord-Vest. Pentru că accidentele, boala sau situațiile de urgență nu-și aleg victimele după carnetul de partid. Iar fiecare moarte care survine din cauza întârzierilor în acordarea serviciilor medicale potrivite se contabilizează la „realizările” sale ministeriale".

"Fac apel public ca situația hangarului SMURD de la Jibou să se deblocheze. Doi ani de zile pentru o semnătură, în condițiile în care există sursa de finanțare pentru construirea lui, există hangarul, există elicopterul, există personalul pregătit pentru folosirea acestuia, doi ani de zile este o perioadă inacceptabilă pentru ca ministrul Carmen Dan să înțeleagă că vorbim de vieți omenești. Doamna Viorica Dăncilă, ca premier, vă revine responsabilitatea față de toți românii, ardeleni sau nu. Doamna Carmen Dan, dacă domnul Dragnea v-a confiscat pixurile, vă trimit unul de la Cluj, că de la Bruxelles știm că vă repugnă. Domnule Arafat, situația pe care o tolerați este inadmisibilă chiar și pentru dumneavoastră", conchide Daniel Buda.

Elicopter SMURD coordonat de la Cluj

Regiunea Nord-Vest aşteaptă de ani buni elicopterul promis, însă acesta nu a mai ajuns. După ce, în mai 2013, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, declara, la Cluj-Napoca, că regiunea de Nord-Vest va beneficia de un elicopter SMURD până la finalul anului, un an, mai târziu, la începutul verii 2014, tot la Cluj-Napoca, Arafat promitea, din nou, că elicopterul SMURD care ar urma să deservească Regiunea Nord-Vest, va deveni operaţional la sfârşitul lunii iulie a aceluiaşi an, aparatul urmând să aibă baza la Zalău, dar să fie coordonat de SMURD Cluj. Secretarul de Stat explica atunci că elicopterul nu va avea baza aeriană la Cluj din motive pur organizatorice: „Dacă îl aducem la aeroportul din Cluj anihilăm jumătate din zona de intervenţie a Mureşului şi atunci l-am îndepărtat un pic. Lucrăm pe cercuri calculate bine".

E iarna lui 2018 şi elicopterul SMURD încă nu a ajuns în Ardeal. Valoarea acestuia se ridică la suma de peste 5 milioane de euro.

 

 

Comenteaza