Emil Boc, luat la rost de un taximetrist în București / "Prosperitatea trebuie să aibă accesibilitate de masă"

Emil Boc, luat la rost de un taximetrist în București / "Prosperitatea trebuie să aibă accesibilitate de masă"
| Foto: Facebook - Emil Boc invitat la ZIUA LIVE

Primarul Clujului, Emil Boc, a relatat la ZIUA LIVE o ce a păţit luni, 23 decembrie, cu un taximetrist din Capitală.

Invitatul jurnalistului Mihai Moga la ZIUA LIVE în Ajunul Crăciunului a fost primarul municipiului Cluj-Napoca. Acesta a relatat marți dimineața cum a fost luat la rost de un taximetrist din București şi ce răspuns i-a dat omului. ”M-am întâlnit ieri (luni, 23 decembrie – n.red.) în Bucureşti cu un taximetrist cu care mă duceam spre aeroport şi mi-a spus: «Domnule, dar ce aveţi dumneavoastră cu domnul Georgescu. De ce nu-l susţineţi că uite, el vrea să facă în ţărişoara noastră ca totul să fie numai la noi, să avem numai resursele noastre, noi să ne gospodărim să nu mai avem treabă cu alţi străini».

L-am ascultat şi i-am spus ok. Dar în secunda 2, dumneavoastră trebuie să ştiţi că dacă nu mai suntem parte în Uniunea Europeană sau în NATO, suntem noi în stare să ne apărăm ţara aşa cum suntem acum? Vă dau exemplul Ucrainei care nu este în Uniunea Europeană sau NATO, ei nu sunt acolo, ei sunt în stare să se apere fără niciun ajutor ţara? Şi cât se chinuie să fie cu NATO, cu Uniunea Europeană, să primească un sprijin de la America!

Noi suntem acolo, dar vreţi să ne aruncăm de acolo? «Dar n-o să fie aşa!» Nu poţi să iei avantaje dintr-o parte şi avantaje din toate părţile. Când ai optat pentru o situaţie cum este orientarea pro-occidentală ai multe avantaje. Poate ai şi dezavantaje. Dar ai libertatea de mişcare, libertatea economică. E adevărat că există faptul că unele slujbe pot fi luate de către alţii, dar nu poţi să ai numai avantaje. Adică nu poţi să iei avantajele de la Europa, vă luăm banii, vă luăm libertatea de a merge oriunde şi a face orice, dar să fim noi cu tot ce ţine la noi şi să nu colaborăm cu voi.

Atunci dintre cele 2 variante dintre Est, care nu ne oferă nimic, decât drone, răpiri teritoriale, o civilizaţie care nu se compară cu cea americană sau occidentală - că n-am văzut pe nimeni să meargă la muncă în Rusia sau să vrea să locuiască la Petrograd de bună-voie şi vor să lase totul din partea cealaltă. Să ne gândim!

«Dar ce, domnul Georgescu va scoate România din Uniunea Europeană sau din NATO?» Trebuie să înţelegeţi că nu poţi să fii şi în Uniunea Europeană dacă nu eşti pro-european. Adică dacă mergi la Bruxelles şi spui eu îl susţin pe Putin va trebui să optezi, iar Uniunea Europeană are mecanismele să te dea afară. Să te scoată afară din Uniunea Europeană. Din NATO, la fel. Să îţi spună ok, tu ai altă orientare, tu nu eşti în această logică de valori, atunci să îţi croieşti propriul drum. Nu poţi să fii în amândouă locurile, nici să spui că noi ne descurcăm.

Noi am avut modelul lui Ceauşescu. Unii îl regretă şi spun că era bine pentru toată lumea, egalitate, dar nu asta a fost şansa. De aceea au murit oameni la Revoluţie pentru că au dorit să fie liberi, să îşi ia destinul în propriile mâini. Avem Coreea de Nord acum model de izolaţionism, că de fapt suveranismul asta înseamnă, izolaţionism! Avem Coreea de Nord acum model, putem să-l luăm în considerare?

Problema e că nu e Raiul pe pământ. Că dacă ar fi Raiul pe pământ ar fi foarte bine. Că noi putem să ne descurcăm mai bine cu ceea ce avem este cu totul altceva. Şi aici trebuie să ne concentrăm. Da, putem fi mai puternici în Europa, putem aduce mai mulţi bani, putem să avem mai multe slujbe bine plătite acasă, putem avea o educaţie mai bună, o sănătate mai bună, da. Dar clădim pe ce avem, nu aruncând tot şi distrugând ce este în momentul de faţă.  

Că politicienii trebuie să se schimbe, de acord! Că s-a adus prosperitate după 1989, dar e inechitabil distribuită. Nu vreau egalitarism, dar vreau egalitate de şanse. Şi aici este marea problemă. Foarte mulţi oameni au fost lăsaţi în urmă din nefericire. Sloganul „nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat” trebuie să fie o realitate. PIB-ul României a crescut de 9 ori din anul 2000, dar n-a simţit toată lumea asta. Aici este marea problemă. Şi aici trebuie să ne gândim cum putem face ca prosperitatea asta să nu se concentreze doar într-un grup restrâns, ci să aibă acesibilitate de masă. Asta este marea problemă şi aici trebuie să lucrăm. Cum putem face ca această prosperitate să se resimtă în buzunarele fiecăruia.

Să ştiţi că şi în Uniunea Europeană am văzut rapoartele 135 de milioane de europeni, adică aproape o treime din populaţia UE nu simte un progres după 2000 încoace, vă daţi seama! Dintre cei aproape 500 de milioane de europeni nu simt că ultimii 20 de ani din viaţa lor au însemnat un beneficiu. Ca procent se traduce şi la noi în Europa cu ceea ce revine suveraniştilor. Şi atunci trebuie să te uiţi.

Cetăţenii aceştia nu trebuie ei să fie blamaţi, noi trebuie să ne uităm ce am greşit faţă de ei şi astfel ei nu au ajuns să fie parte din această prosperitate. Asta e marea cheie. Şi dacă noi vom reuşi, pentru că ce se întâmplă, când ei văd că nu sunt parte la prosperitate, atunci spun că străinii sunt devină, Europa e devină, noi să ne închidem aici în ţara noastră şi atunci nouă o să ne fie mai bine.

Este o reacţie naturală a omului care vede că nu poate să acceadă acolo. Lasă, atunci mai bine noi, dai vina pe alţii că ei sunt vinovaţi. Nu asta e soluţia să ne închidem. Vom ajunge ca în anii 40 să ne pierdem teritorii şi să ne pierdem şi prosperitatea pe care o avem. Nu asta e soluţia, trebuie să stăm echilibraţi în maniera aceasta”, a spus Emil Boc la ZIUA LIVE.

Comenteaza