Video Emil Boc: „Nu avem o criză politică în sens constituțional, avem un guvern”. Ce spune despre campania electorală a lui Călin Georgescu

Emil Boc: „Nu avem o criză politică în sens constituțional, avem un guvern”. Ce spune despre campania electorală a lui Călin Georgescu

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat la ZIUA LIVE, că România nu este într-o criză politică, în sens constituțional, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.

Săptămâna trecută a fost una de foc pentru țara noastră și s-a încheiat la fel de intens, cu decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. În prezent, întrebarea de pe buzele tuturor este – avem o criză politică în România? - cu atât mai mult cu cât în ultimele zile, auzim că țara naostră va fi împinsă din spate într-un război, care nu este al nostru de fapt.

Emil Boc a vorbit la ZIUA LIVE despre tensiunile de pe scena politică românească din ultima vreme, însă a precizat că nu putem vorbi de o criză politică, pentru că avem guvern, iar țara este guvernată.

„Criză politică în sens constituțional nu avem pentru că avem un guvern în exercițiu, țara este guvernată, nu avem o pauză de guvcrnare, avem continuitate. Avem un guvern în exercițiu, avem declanșată procedura în vederea formării unui guvern odată cu finalizarea alegerilor parlamentare, urmează acum validarea, convocarea președintelui pentru consultare, desemnarea unui prim-ministru, alcătuirea echipei guvernamentale, vot în Parlament, și intrarea în funcțiune a noului guvern. Suntem în procedură, din această perspectivă.
În privința alegerilor președintelui României, decizia CCR este definitivă și obligatorie și urmează să se reia alegerile prezidențiale, guvernul va stabili calendarul acestor alegeri”, a explicat Boc.

Primarul a mai atras atenția că a doua zi de la apariția documentului declasificat la cererea președintelui, CCR a avut temei legal să analizeze situația și să ia o decizie în concordanță cu textul constituțional.

„E o diferență majoră între decizia din cazul Șoșoacă, pe care eu personal am considerat-o incorectă și această decizie, care se bazează pe documente oferite de statul român care au vizat multiple încălcări ale legislației electorale și ale legislației statului român. Deci în al doilea caz vorbim de atributul de veghere a CCR. Aceasta este o analiză la rece a situației”, a mai spus Emil Boc.

La Bruxelles situația țării noastre și anularea primului tur al prezidențialelor a avut ecou iar pozițiile sunt de susținere pentru România. Emil Boc spune că reacția din afară a firească pentru că într-adevăr au existat încălcări ale legislației.

„Nu am fost la Bruxelles, să văd fizic, dar din ce am văzut și eu din comunicatele date de instituțiile europene, mesajul este de susținere. Dacă o lege a statului român care preciza modul de derulare a campaniei electorale, nu a fost respectată, nu poți să închizi ochii.

(...)Cam un asemenea model, la scară mică, a fost și la noi la locale (în campania pentru cursa pentru Primăria Cluj-Napoca -n.red), de utilizare a social media, a TikTok-ului, și a altor rețele sociale pentru a crea avantaje unui competitor electoral prin utilizarea tehnicilor avansate de inteligență artificială, utilizarea boților, trolilor, finanțări din partea unor persoane care sunt în jurul criptomonedelor”, a spus primarul, referindu-se la lupta dintre el și candidatul independent Sabin Sărmaș.

„Am spus atunci după locale, atenție la acest fenomen, că se întâmplă ceva ce nu s-a mai întâmplat în campaniile electorale. Acum s-a trecut la influențarea comportamentului unui alegător, lucru grav pentru o democrație. Adică ai ajuns în ultimele două săptămâni să fii pe locul 9 mondial, aici mă refer la domnul Georgescu, ca expunere pe rețea social media, pe TiKToK, în condițiile în care utilizatorii de TikTok din România sunt sub 1 la sută. Vă dați seama ce sume s-au investit acolo pentru ca algoritmii să ducă mai departe mesajul.

Trebuie ca modul de utilizare a inteligenței artificiale, a rețelelor sociale care utilizează inteligența artificială, sistemul de boți, de troli pe care îl folosesc, de amplificare artificială a vizibilității unui candidat... acestea trebuie puse sub control pentru ca toată lumea să poată avea egalitate de tratament”, a completat primarul.

În opinia lui Boc, regulamentul privind folosirea inteligenței artificiale ar trebui grăbit iar legislația europeană pe acest domeniu implementată cât mai rapid.

Comenteaza