Emil Boc: „Nu vă atingeți de banii din politica de coeziune, ar fi cea mai mare greșeală a generației noastre”

Emil Boc: „Nu vă atingeți de banii din politica de coeziune, ar fi cea mai mare greșeală a generației noastre”
| Foto: facebook.com/EmilBoc

Primarul Emil Boc a ținut, la Bruxelles, un discurs cu privire la politica de coeziune și la viitorul fondurilor europene.

El a atras atenția că la nivelul Uniunii Europene trebuie găsite soluții de finanțare private și publice, fără a fi afectat bugetul acesteia.

„Avem în fața noastră mari provocări, și numesc doar trei dintre ele, apărare și securitate, extinderea Uniunii Europene, și tranziția verde și digitală. Toate alcătuiesc cheia strategică a UE.

Știm că dacă vrei să omori o politică de strategie ai nevoie de doar câteva ingrediente. Unul este lipsa de finanțare, apoi birocrația, al treilea ar fi lipsa de implicare a părților interesate, și nu în ultimul rând lipsa comunicării.

Deci, cum putem evita să ucidem politicile strategice având în vedere cel puțin aceste probleme?

Există două soluții, de a sta cu 1% contribuție la bugetul UE, și veți vedea rezultatele, cealaltă este să fim mai creativi, pentru a găsi soluții publice și private de finanțare, fără a afecta bugetul public al UE.

Iar viziunea mea este că dacă vom rămâne în contribuție de 1%, vom bloca toată politica strategică a UE. Avem nevoie de acțiune acum.

Dacă vrem să rămânem și să scădem din ce în ce mai mult, putem sta în 27 piețe diferite, putem rămâne cu 1% contribuție, și atunci nu ar trebui să fim surprinși să vedem că piețele noastre de capital zboară către SUA, nu ar trebui să fim surprinși că talentele noastre zboară și ele în SUA sau altundeva”, a spus Boc.

Mesajul său a fost că avem nevoie de un amestec de bani și publici și privați pentru a sprijini politicile strategice ale UE, iar ce trebuie evitat cu orice cost este de a se lua bani din politica de coeziune. „Ar fi cea mai mare greseală (să se ia bani din politica de coeziune – n.red) a generației noastre, să se ia de acolo bani pentru a se încerca să se finanțeze politicile strategice.

Mesajul meu este nu vă atingeți de banii din politica de coeziune, găsiți soluții de investiții private și publice, pentru a investi în strategii cheie ale UE”, a mai subliniat Boc.

Totodată, el a mai spus că politica de coeziune ar trebui modernizată, și că ar trebui să existe un sistem mai flexibil în ce privește  reformele implicate în aceasta.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană și de Banca Europeană de investiții.

Comenteaza