Video Eurodeputatul clujean Daniel Buda, despre „taxa pe soare”: „Fake news. Pot să vă garantez că România nu va introduce nicio taxă”

Eurodeputatul clujean Daniel Buda, despre „taxa pe soare”: „Fake news. Pot să vă garantez că România nu va introduce nicio taxă”
| Foto: European Union 2022 - Source: EP

La fel ca ministrul Energiei Virgil Popescu, și liderul PNL Cluj susține că „taxa pe soare” este un fake news și dă asigurări că românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti pentru energia produsă.

Opoziţia a acuzat Guvernul că a adoptat o ordonanţă prin care consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice vor fi obligaţi să plătească o taxă pentru cantitatea de energie pe care o produc lunar. 

Europarlamentarul Daniel Buda a comentat, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) pe marginea acestui subiect și a ținut să-i liniștească pe români.

„Într-adevăr este un fake news care a fost lansat în spațiul public de către cei din opoziție: USR și AUR. Lucrurile stau în felul următor: există această directivă europeană care oferă posibilitatea statelor membre ca în situațiile în care se ajunge la anumite procente să aplice astfel de taxe. Belgia aplică astfel de taxe.

Discutăm de o chestiune care s-ar fi putut întâmpla în 2026. Este vorba doar de o posibilitate, nu de o obligație. Această ordonanță n-a fost comunicată foarte bine. Este doar un text de lege pus în dezbatere publică. De aceea se și pun în dezbatere, ca să poată fi corectate ulterior.

Eu pot să vă garantez un lucru, cu subiect și predicat, că România nu va introduce nicio taxă, nici din 2026, nici din 2030 sau 2040, pentru că noi suntem încă departe de orice dezechilibru posibil să aibă loc în sistem ca urmare a acestor panouri fotovoltaice”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Buda a făcut un îndemn la populație să-și monteze panouri fotovoltaice, pentru că „soarele nu taie factură”, iar oamenii să fie liniștiți deoarece nu va există nicio taxă ce vizează aceste panouri.

Comenteaza