Europarlamentar Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din PE: "Noua PAC va oferi stimulente și instrumente de sprijin pentru consolidarea poziției fermierilor pe piață și garantarea unui sistem alimentar durabil!"

Europarlamentar Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din PE: "Noua PAC va oferi stimulente și instrumente de sprijin pentru consolidarea poziției fermierilor pe piață și garantarea unui sistem alimentar durabil!"

"Noua Politică Agricolă Comună își propune să promoveze un sector agricol durabil și competitiv, care să asigure fermierilor un nivel de trai decent și ofere hrană sănătoasă și durabilă.

Spre deosebire de politica agricolă comună din exercițiul financiar 2014-2020, noua PAC este mai echitabilă, mai ecologică, mai flexibilă și mai orientată spre bunăstarea animalelor. Configurația noii PAC are la bază Pactul Verde European, așadar, se axează pe ambiții mai mari în domeniul mediului și al climei și, în modalitatea în care a fost creată, reprezintă un instrument esențial pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Strategia Farm to Fork și în Strategia UE în domeniul Biodiversității pentru 2030.

Noua PAC va asigura o distribuire mai echitabilă a sprijinului, în special către fermele familiale mici și mijlocii și către tinerii fermieri. De asemenea, va permite punerea în aplicare prin intermediul planurilor strategice naționale, în conformitate cu Pactul verde. 25% din fondurile aferente Pilonului I vor fi alocate eco-schemelor, fiind prevăzută o perioadă de învățare între 2023-2024, cu o alocare între 20% și 25%. Îi îndrum pe fermieri să se informeze constant cu privire la oportunitățile și programele ce vor fi lansate de autoritățile române și să apeleze cu încredere la servicii de consultanță. Este important ca fermierii și toți beneficiarii, în general, să solicite sprijin calificat din partea diverselor structuri, fie ale statului, fie structuri private pentru a avea un proiect bine scris, care să primească finanțarea solicitată. Fermierii vor putea deconta o parte din cheltuielile de consultanță în cadrul programelor PAC.

Pactul Verde, această „nouă religie” la nivelul Uniunii Europene, nu trebuie văzut ca o povară pentru fermieri, ci ca o oportunitate pentru ei să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, dar și să consolideze sectorul agriculturii. Investițiile în această direcție trebuie să fie durabile, să fie eficiente. Agricultorii sunt în prima linie în ceea ce privește conservarea biodiversității. Resursele financiare alocate în cadrul Politicii Agricole Comune contribuie nu doar la protejarea biodiversității, ci și la furnizarea unor alimente de înaltă calitate și la prețuri rezonabile pentru consumatori. În calitate de gardieni principali ai terenurilor noastre, fermierii joacă un rol vital în conservarea biodiversității în UE. Ei sunt printre primii care simt consecințele pierderii biodiversității, încercând astfel, prin intermediul tuturor instrumentelor de care dispun, să oprească acest declin. Biodiversitatea le permite să ne furnizeze alimente sigure, durabile, nutritive și la prețuri accesibile și le oferă acestora veniturile de care au nevoie pentru a prospera și a se dezvolta.

România va primi în următorii ani cele mai consistente fonduri din istoria apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană, iar fermierii sunt încurajați să facă parte din tranziția ecologică, prin stimulente financiare și fonduri consistente astfel încât să treacă la o agricultură ecologică!", a transmis europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din PE.

Poza noua 07.08.2018

Comenteaza