EUROPARLAMENTARE 2019/REFERENDUM. Unde poți sesiza fraude/ Vezi dacă ți-a mai folosit cineva buletinul

EUROPARLAMENTARE 2019/REFERENDUM. Unde poți sesiza fraude/ Vezi dacă ți-a mai folosit cineva buletinul

Duminică, 26 mai 2019, au loc alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. 

Platforma pe care se pot semnala orice tentative de boicot sau de fraudare a alegerilor și a referendumului se numeşte oprestefrauda.ro. După sesizare, informația va fi verificată și dacă se dovedește a fi adevărată, va fi raportată către instituțiile statului abilitate să le sancționeze. Inițiatorii programului spun că informațiile pot fi furnizate și în mod anonim. De asemenea, detaliile privind abuzul sau frauda semnalată pot fi însoțite de imagini foto sau video.

Fiți fără grijă în ceea ce privește votul multiplu. La secție, buletinul este scanat prin sistemul SIMPV, care va anunța dacă CNP-ul vostru a mai votat deja în altă parte. Tot mulțumită SIMPV și a scanării buletinelor, prezența la vot este raportată la BEC în timp real. Prezenta va fi înregistrată DIFERIT în sistem, pentru FIECARE din cele 2 opțiuni. Practic, va trebui să spuneți că vreți să votați ȘI referendumul, ȘI europarlamentarele și să vă fie de 2 ori scanată cartea de identitate pentru a primi cele 3 buletine. SIMPV, în sine o tabletă/secție, va fi utilizată și pentru înregistrarea video a numărătorii, iar în baza e se pot face și verifica sesizări privind fraude.

Cei care nu vor să meargă la vot pot verifica ulterior dacă altcineva a votat în numele lor. Regulamentului european cu privire la protecția datelor prevede că cetățenii pot trimite o solicitare Autorității Electorale Permanente (AEP), după alegeri, pentru a afla dacă CNP-ul lor a fost înscris în Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). În acest fel, cei care nu se duc la urne pe data de 26 mai 2019 pot afla dacă cineva a votat fraudulos, folosindu-se de datele personale și de votul lor. Solicitarea se va face completând un formular care în acest moment nu se află pe site-ul oficial al AEP dar un model ar putea fi publicat în perioada următoare. Astfel, se va putea verifica dacă la rubrica CNP-ului apare vreo semnătură.

Comenteaza