Daniel Buda: „Să fim atenți la aceste partide extremiste care se dezvoltă, germinează și cresc în rândul statelor membre UE”
- Scris de Anca Colibasanu
- 10 Apr 2024, 15:29
- Politica
- Ascultă știrea
Daniel Buda, președinte PNL și parlamentar european PNL/PPE, a declarat, la ZIUA LIVE, că e firesc ca victoria naționalistului prorus Peter Pellegrini la alegerile prezidențiale din Slovacia să stârnească îngrijorare.
Daniel Buda a comentat, la ZIUA LIVE, pe marginea rezultatului alegerilor din Slovacia, câștigate de Peter Pellegrini, candidatul partidului de stânga eurosceptic SMER, și s-a declarat îngrijorat față de trendul de creștere a extremismului în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
„Lucrurile sunt destul de complicate în dinamica lor, în anumite state membre, iar aici avem un exemplu de ceea ce înseamnă creșterea extremismului, pentru că până la urmă printr-o abordare de acest gen față de Ucraina nu faci altceva decât jocurile Rusiei, iar retorica rusească vedem că prinde tot mai mult. Evident că e normal să stârnească îngrijorări o astfel de victorie.
În același timp îmi manifest încrederea că Uniunea Europeană, în ansamblul său, are capacitatea de a dezzvolta anticorpi pentru a ține astfel de sisteme politice într-o logică sau într-o zonă care să poată fi controlată.
Însă trebuie să fie foarte clar, Orban ( Viktor Orban, premierul ungar – n.red) și-a mai câștigat un aliat, cel care a pus mereu virgulă la ce înseamnă sprijinirea Ucrainei. Trebuie să fie foarte clar că în Ucraina acei oameni mor nu pentru a-și apăra doar propria țară, ci pentru a ne apăra și pe noi. Pentru că aici vorbim de stăvilirea unui agresor, Putin, care vine și face ravagii în lumea aceasta și creează dificultăți majore, inclusiv în plan economic”, a afirmat Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE.
Europarlamentarul a mai subliniat că unele discursuri extremiste prind mai ales în rândul electoratului mai puțin informat sau care se informează de pe social media și mai ales de pe TikTok.
„Vedem că și în Austria, partidele extremiste câștigă foarte mult teren, nu trebuie să ne fie frică, să spunem că în România, partidele extremiste au câștigat teren. Dacă vă uitați la discursul lui Claudiu Târziu (AUR) de la Târgoviște, spunea că UE este incalificabilă, că este la fel ca și Înalta Poatră, fără să spună că noi luăm bani, am luat 60 miliarde de euro în plus față de contribuția pe care am avut-o la Uniunea Europeană. Sunt lucruri care chiar prind în spațiul publc, chiar sunt oameni care sunt mai puțin instruiți, care nu au timp să se informeze sau care își iau informațiile de pe TikTok. Tocmai citeam cum Tiktok-ul i-a obligat pur și simplu pe foarte mulți politicieni să își facă cont pe această platformă, pentru că altfel este folosită doar de partidele extremiste”, a mai spus Daniel Buda.
În opinia europarlamentarului român, este extrem de ușor ca acest instrument, TikTok, să fie folosit în vederea manipulării opiniei publice și pentru a spune niște adevăruri pe jumătate sau niște minciuni.
„E foarte important să fim atenți la aceste curente extremiste care se dezvoltă, germinează și cresc în statele membre ale UE”, a completat liberalul.
Sondaj: AUR, pe primul loc în preferințele electorale ale tinerilor între 18 și 35 de ani
Daniel Buda a comentat și ultimul sondaj IRES, conform căruia 16% dintre tinerii între 18 și 25 de ani ar vota cu AUR la alegerile parlamentare. Partidul lui George Simion este urmat, în preferințele tinerilor, de USR și PNL, ambele cu 14%. În opinia sa, același fenomen TikTok a dus la această preferință în rândul tinerilor din România.
„E important ca noi să venim cu niște mecanisme care să fie bine puse la punct în această zonă, ca să putem câștiga încrederea tinerilor. Pe noi ne interesează ca tânărul să știe care este situația cu ceea ce înseamnă beneficiile apartenenței României la UE și care sunt partidele care pot să-i garanteze până la urmă prosperitatea. (...) Eu vreau să cred că în România sunt oameni tineri deștepți, care au capacitatea să înțeleagă și să discearnă ce înseamnă să ajungă un partid ca și AUR la guvernare. Înseamnă să-și sisteze accesul la fondurile europene”, a mai declarat parlamentarul european.
Același sondaj IRES arată, însă, că, în cazul alegerilor europarlamentare, coaliția PSD-PNL ar fi pe primul loc în preferințele tinerilor, cu 18% din voturi, urmată de AUR - 16% și Alianţa Dreapta Unită - 14%.