Expert american, la Cluj: Corupţia, cea mai mare problemă a României

Expert american, la Cluj: Corupţia, cea mai mare problemă a României
Wess Mitchell, preşedintele The Center for European Policy Analysis (CEPA) şi co-fondator al acestui institut, care a jucat un rol activ în dezvoltarea CEPA a vorbit, la Cluj, despre situaţia în care se găseşte România, dat fiind contextul politic al alegerilor. Acesta a menţionat faptul că România este într-un moment de turnură, iar prezidenţialele ar putea duce ţara într-o nouă direcţie. Totodată, a subliniat faptul că cea mai mare problemă o reprezintă corupţia, care ar trebui să reprezinte o prioritate pentru viitorul preşedinte.

Mitchell a adus în centrul atenţiei aspecte legate de direcţia strategică a ţării nostre, transparenţă, stat de drept, dar şi de modificările pe care alegerile prezidenţiale le vor aduce.

Co-fondatorul Centrului de Analiză a Politicilor Europene, un institut de cercetare public, non-profit, dedicat studiului Europei Centrale și de Est, a vorbit la Cluj despre importanţa pe care alegerile prezidenţiale o au şi a subliniat importanţa acestui moment cruicial pentru români. CEPA a redactat în 2014 un raport privind buna guvernare în Români, document considerat de Wess Michell extrem de important pentru toţi cetăţenii ţării noastre. "Este un proiect extraordinar, care identifică o serie de puncte forte pe baza exemplelor altor ţări post-comuniste, atrage atenţia publicului român în legătură cu ceea ce ar trebui făcut pentru a genera o creştere economică şi politică. Cred că acest lucru este semnificativ pentru că România a atins un punct în democraţia liberală şi important este faptul că trebuie continuat pe acel drum".


Mittchel consideră că rezultatele alegerilor sunt foarte importante, fiind vorba despre un proces de consolidare în România similar cu cel al altor ţări europene, care ar putea reprezenta un test important pentru democraţia din România. "Mă refer atât la alegerile propriu zise, cât şi la ceea ce va urma după. Cred că sunt şanse mari ca unul din partide să câştige cu un procent puternic. Totodată, aceste alegeri vor testa angajamentul faţă de democraţie al actualului guvern şi, probabil, al viitorului preşedinte. Există o mare posibilitate ca un singur partid să iasă din această cursă a alegerilor cu o putere copleşitoare - parlament, presedinţie, guvern. Şi se va vedea după alegeri ce va face acel partid cu acumularea de putere şi influenţă. Oricum, cred că următorul preşedinte, oricare va fi acela, va avea ocazia să demonstreze dedicarea către o domocraţie răspunzătoare şi transparentă."

Din exterior, aceste alegeri sunt un succes deja, în sensul că sunt deja 25 de ani de democraţie şi 25 de ani de când România poate organiza alegeri democratice. "Cred că există o înţelegere a provocărilor pe care ţara le întâmpină, cred că sunt aşteptări atât în Vest cât şi chiar în România, dar cred că ţara este la fel de pregătită pentru alegeri transparente, libere şi democratice, ca şi orice alt stat european."

Cu toate acestea, primul tur al alegerilor prezidenţiale a lăsat cu un gust amar românii din diaspora. Mii de clujeni au aşteptat ore în şir la secţiile de votare din capitalele europene şi, până la finalul zilei, nu au putut să voteze. Preşedintele CEPA, consideră speră ca acest eveniment să fie, însă, doar o neregulă cauzată de mai multe greşeli tehnice.

"Este un eveniment regretabil. Cu toate acestea, nereguli, precum şi probleme tehnice, se întâmplă în timpul alegerilor. Se întâmplă chiar şi în SUA, am văzut aşa ceva şi în una dintre cele mai recente runde de alegeri. Cred şi sper că dificultăţile întâmpinate de români în procesul de votare de duminică a fost un rezultat al unor probleme tehnice şi nu ceva intenţionat. Asta e presupunerea mea, că au fost simple neregularităţi."

Mitchell a vorbit, la Cluj, şi despre ce aşteaptă de la un viitor preşedinte, despre strategiile care ar trebui pregătite şi a subliniat importanţa luptei anti-corupţie, care, după cum spune acesta, ar trebui continuată şi amplificată.

"Cred că noul preşedinte va înfrunta situaţii de strategii de mediu, care ar trebui să aibă prioritate, dar şi investiţii în domeniul militar. În ceea ce priveşte sfera economică, sunt de părere că preşedintele va avea oportunitatea de a acţiona după un plan bine stabilit. De asemenea, cred că ar trebui să acorde importanţă şi energiei, cred că ţara va avea ocazia să îşi exploateze propriile resurse. Şi m-aş aştepta, sau aş spera, ca viitorul preşedinte să aibă dorinţa de a face o prioritate din lupta împotriva corupţiei, o luptă care trebuie dusă în continuare. După alegeri, lucrurile care cred ca ar trebui urmărite şi monitorizate foarte atent sunt legislaţia anticorupţie, în special legea graţierii şi amnistierii, iar apoi funcţionarea instituţiilor de integritate, ANI şi DNA. Şi sunt încrezător că aceste demersuri, începute deja de o bună perioadă şi care au dat rezultate vor fi duse mai departe."

Wess Mitchell a subliniat că este esenţial ca românii să considere geopolitica un aspect important şi să fie informaţi despre acest domeniu pe care mulţi par a îl neglija.

"Cel mai important pentru România este să se uite la propriile regiuni, să se uite la Marea Neagră ca la o zonă de oportunităţi, dar şi de ameninţări şi să facă paşi rezonabili în a se îndepărta de ameninţări, prin investire în ceea ce priveşte armata. Marea Neagra trebuie să fie un spatiu economic deschis. Aveţi nevoie ca atât cât se poate influenţa rusă să nu treacă la vest de Nistru. Aveţi nevoie de o manifestare puternică a prezentei occidentale, din perspectiva securităţii sau de îngrădirea iredentismului."

Comenteaza