Extremele votului clujean (I)

Extremele votului clujean (I)
Tişe a câştigat doar un sfert din colegiu, dar e senator, Laszlo e mai tare: a ajuns parlamentar deşi a câştigat o singură secţie din 177. Nicoară e recordmenul alegerilor.

Acum că am aflat cine ne va reprezenta în viitorul parlament, ZIUA de CLUJ vă prezintă extremele votului dat în judeţul Cluj. Astăzi analizăm votul din cele patru colegii senatoriale şi modul în care au fost votaţi aleşii clujenilor sau, în două cazuri, aleşii calculatorului.

Învins de fostul său coleg de partid, Mircia Giurgiu, Alin Tişe a obţinut mandatul de senator la redistribuire. El a reuşit să câştige exact un sfert, 22 din cele 88 de secţii de vot ale colegiului, restul fiind adjudecate de candidatul USL Mircia Giurgiu. Cel mai bun scor al viitorului senator (48,72%) a fost obţinut în secţia 11, unde au votat locatarii blocului 2 de pe Aleea Primăverii. Cea mai drastică înfrângere în faţa lui Giurgiu (aproape 30% diferenţă), a suferit-o în secţia 30, unde a votat aproximativ jumătate din str. Plopilor. Fostul şef al judeţului s-a clasat de patru ori al treilea, în trei rânduri fiind depăşit şi de candidatul UDMR Eckstein-Kovacs Peter, odată, luându-i-o înainte (cu 13,04%, în secţia 2 a alegătorilor de pe str. Victor Deleu) candidatul PPDD, Iuliu Ţăgorean. Tişe a fost cel mai puţin apreciat (doar 13,04%) de alegătorii arondaţi aceleiaşi secţii 2. Alegătorii de la şapte secţii de vot l-ar fi propulsat, însă, pe Giurgiu direct în Senat, deoarece acolo fostul sindicalist a reuşit să obţină majoritatea voturilor (54,29%, maximul).

Ales de pe locul trei în colegiul 2 senatorial, Laszlo Attila a câştigat alegerile într-o singură secţie de vot, nr. 177, amenajată în garajele RATUC, de pe str. Plevnei. Acolo a obţinut şi cel mai bun rezultat al său, 39,1%. Candidatul UDMR a fost cel mai puţin apreciat (5,03%) în secţia 128, în care au votat locuitorii blocurilor de pe str. Dorobanţilor. Laszlo a ocupat locul doi în alte 10 secţii de vot, în toate devansându-l pe candidatul ARD Ovidiu Călin. Acesta din urmă a reuşit să câştige alegerile în doar trei secţii de vot, restul de 89 fiind adjudecate de candidatul USL Şerban Rădulescu (niciuna cu majoritate de voturi). În nouă secţii, noul deputat UDMR a fost depăşit inclusiv de candidatul PPDD, Augustin Dănilă.

Câştigător şi reales direct, cu peste 50% din voturi în colegiul 3 senatorial, Marius Nicoară a avut drept principal contracandidat, surprinzător, candidatul PPDD, consilierul judeţean Iulia Ianchiş-Gheţe. Nicoară a avut două secţii în care a strâns peste 90% din voturi, cu vârful 92,7% în secţia 639 din satul Bogata de Sus, comuna Vad. Nu e mai puţin adevărat că Nicoară a avut şi un „minim de potenţial" de 2,14%, în secţia 614 din comuna Sic, cu populaţie exclusiv maghiară. Fostul şi viitorul senator liberal n-a pierdut alegerile decât în 21 de secţii de vot din cele 252 ale colegiului, fără a coborî, însă, vreodată, mai jos de locul doi. În 16 secţii, din comunele cu populaţie dominant de etnie maghiară a câştigat candidatul UDMR Lorinczi Zoltan. În trei secţii de vot, Nicoară a pierdut în faţa candidatului ARD, Ramon Moldoveanu (cea mai mare diferenţă, 17,24%, în secţia 557 din satul Sărata, comuna Panticeu), în alte două secţii, ambele din Câmpia Turzii, victorioasă fiind candidata PPDD (diferenţa maximă, 12,84%).

Câştigător al colegiului 4 Senat a fost Alexandru Cordoş, care şi-a conservat şi mandatul, dar numai după redistribuire. El şi-a atins „vârful de formă", în secţia 590, din satul Finişel, comuna Săvădisla, unde l-au votat 80,41% din alegători. Contraperformanţa maximă a lui Cordoş (1,21%) s-a consemnat în secţia 297, din satul Măcău, comuna Aghireşu. Fostul şi viitorul senator USL a câştigat în 169 din cele 219 secţii de vot ale colegiului, de 46 de ori clasându-se al doilea, în patru secţii ocupând chiar locul trei. Cordoş a fost depăşit în 32 de secţii de candidatul UDMR, vicepreşedintele consiliului judeţean, Vakar Istvan, diferenţa maximă, 88,66% apărând în aceeaşi secţie 297 din Măcău-Aghireşu). În alte 17 secţii a pierdut în faţa candidatului ARD, Cristian Haiduc, diferenţa maximă (40,43%) întâlnindu-se în secţia 280 din Turda, în alte cinci secţii fiind depăşit de candidatul PPDD, Ioan Niculescu (diferenţa maximă, 15,38% în două secţii de vot). Candidatul PPDD a şi câştigat alegerile în patru din cele cinci secţii, având ca rezultat maxim 44,23% în secţia 326 din satul Săliştea Nouă, comuna Baciu.

Între cei 24 de candidaţi pentru Senat, cele mai multe voturi le-a adunat Marius Nicoară (33.643), urmat la mare distanţă de Alexandru Cordoş (22.782) şi Şerban Rădulescu (22.498), toţi trei, candidaţi USL. În coada clasamentului se află Bitay Levente (816 voturi), Vekov Karoly (844) şi Szasz Peter (1.155), toţi aparţinând PPMT.

 

 

Etichete
Comenteaza